06 Mayıs 2024

“12 Eylül Fatsa’da Başladı”

  • PDF

cangi8-5-2013Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Ordu İl Örgütü ‘Doğrudan Demokrasi ve Fatsa Deneyimi’ adı altında düzenlediği bilgilendirme toplantısını Fatsa Belediyesi Kültür Sarayı’nda gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşma yapan parti eş genel sözcülerinden A. Ali Cangı, 12 Eylül darbesini, Fatsa’da yapılan darbenin kolaylaştırdığını söyledi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi genel eş sözcülerinden A. Ali Cangı; “Yarını bugünden kurmak için yola çıktık ve yarını kurarken, tarihte bıraktıklarımızı da unutmadan yola devam ediyoruz. Bugün burada Doğrudan Demokrasi ve Fatsa Deneyimi toplantımızı gerçekleştirerek terzi Fikri Sönmez’i de anacağız ve bugüne dair çıkarsamalarda bulunacağız. Fatsa, ders alınacak pek çok yönü olan bir deneyimdir. Öncelikle yerel katılımcı demokrasi denemesinin somut bir örneğidir. 12 Eylül hesaplaşması yapılırken Fatsa’nın es geçilmemesi gerekiyor. Ankara da görülen Evren ve Şahinkaya’nın yargılandığı 12 Eylül davası iddianamesinde her ne kadar 12 Eylül darbe sürecinin hazırlanmasında Fatsa’dan söz edilse de, iddianamede yaşanan gerçek saptırılarak 12 Eylül’den önce Fatsa’ya yapılan darbe gölgelenmiş durumdadır. Oysa Fatsa’ya yapılan darbenin 12 Eylül darbesini kolaylaştırdığı tarihi bir gerçektir. Bunun da atlanmaması gerekmektedir. Dönemin Başbakanı Demirel’in Çorum’da yaşanan olayları soran gazetecilere; ‘Siz Çorum’u bırakın Fatsa’ya bakın’ diyerek Fatsa’yı direk hedef göstermesini unutmamak gerekir” dedi.

“Barış Sürecini Önemsiyoruz”
Konuşmasında Kürt meselesine de değinen Cangı: “Türkiye önemli bir görevden geçiyor. Kürt meselesinin silahsız ve demokratik siyasetle çözülmesine ilişkin bir süreç yaşıyoruz. Barış süreci ile Türkiye’nin yapısının, hukukunun ve siyasetinin yeniden kurulacağı ortada. Barış sürecinde alacağımız tutum bundan sonra Türkiye’nin siyasi ve toplumsal hayatındaki varlığımızı ya da yokluğumuzu gösterir. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak başlatılan süreci önemsiyoruz. Yıllardır sürdürülen savaşın sona ermesi için müzakere sürecinin işletilmesi gerektiğine inanıyoruz. Silahlı unsurların sınır dışına çekilmesi noktasına gelinmiş olmasını son derece olumlu buluyoruz. Bununla birlikte Kürt meselesinin çözümü için sadece çalışmaların durdurulmasının yetmeyeceğinin farkındayız” dedi.

“Devrimcilik Budur”
Yeni Anayasayı desteklediklerini vurgulayan Ali Cangı: “Kürt meselesi ve Türkiye’nin tarihinden gelen birçok sorunun çözümü için Anayasa, yaslar ve kurumlar gönüllü yurttaşlık zeminini güçlendirecek toplumdaki farklı dilleri, kültürleri ve kimlikleri güvence altına alacak eşitlikçi bir zemine uygun demokratik bir içeriğe kavuşturulmalıdır. Bu var olan Anayasa’nın temelden değiştirilerek özgürlükçü, eşitlikçi, ekolojik, sosyal ve demokratik yepyeni bir Anayasa kurulması ile mümkündür. İşte bu sürece katılmak demek, terzi Fikri Sönmez’i, Fatsa’yı anmak ve davaya sahip çıkmak demektir. Asıl devrimciliğin bu olduğunu düşünüyoruz. Bu önemli dönemde ki politikamız için, terzi Fikri’nin uygulamalarından ve Fatsa deneyiminden çıkartacağımız çok ders olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.cangi-8-5-2013

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde