07 Mayıs 2024

Özel Avrasya Medi-Tech Hastanesi’nde Organ Nakli Gerçekleştirdi

  • PDF

organ15-8-2013Beyin ölümü gerçekleşen 12 yaşındaki hastanın organları yeni hayatlara umut ışığı oldu.

Balık tutarken dereye düşerek boğulan 12 yaşındaki N.Ç'nin organları, yakınlarının onayıyla 5 hastaya nakledilecek. Hasta yakınlarının göstermiş olduğu örnek davranış ile bağışlanan organlar yeni hayatlara umut oldu. Samsun Bölge Organ Nakil Koordinatörlüğü’nün operasyonu ile karaciğer ve bir böbrek Trabzon’da iki ayrı hastaya, diğer böbrek ve iki kornea Samsun’da organ bekleyen üç ayrı hastaya nakledilmek üzere yola çıktı

Balık tutarken dereye düşerek boğulan 12 yaşındaki N.Ç. ambulans ile Fatsa Devlet hastanesine kaldırıldı. Burada kalbi duran ve müdahale sonucu yeniden kalp atışı sağlanan hasta 112 ile Özel Avrasya Medi-Tech Hastanesi yoğun bakım ünitesine sevk edildi. Kalp atışları tekrar kötüleşen hastanın müdahalesi yeniden gerçekleştirilerek hastanın kalbi tekrar çalıştırıldı. Tedavisi yoğun bakımda devam eden hastanın, şuuru kapalı solunum cihazına bağlı olarak takip edilmesine rağmen, 6 Mayıs saat 15:00’te anestezi uzmanı, nöroloji uzmanı, beyin cerrahisi uzmanı ve kardiyoloji uzmanından oluşan tespit heyeti tarafından beyin ölümünün gerçekleştiği tespit edildi. Hastanın beyin ölümünün gerçekleştiği yakınlarına ve Samsun Bölge Organ Nakil Koordinatörlüğü’ne bildirildikten sonra gerekli işlemlere başlandı. 

Organ nakliyle ilgili olarak bizleri bilgilendiren Medi-Tech Hastanesi hekimlerinden Uzman Doktor Uğur Tunalı günümüzde ortalama yaşam süresinin uzamasıyla birçok hasta organ yetmezliğinden organ nakline ihtiyaç duymaktadır. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın internet sitesinden alınan bilgiye göre 2013 yılı itibariyle Türkiye genelinde 20216 hasta böbrek, 2017 hasta karaciğer, 356 hasta kalp nakli, 4956 hasta kornea için sıra beklemektedir. Türkiye’de bir yılda bağışlanması gereken organ sayısı dünya ile karşılaştırıldığında 2000-3000 arasında olması gerekir iken bu rakam ancak 300-400 ile sınırlıdır. Yani günümüz şartlarında 10 kat daha fazla bağışa ihtiyaç olduğunu ve organ bağışının önemini belirterek bağışta bulunan aileye örnek davranışından dolayı sonsuz teşekkürlerini sunarak başsağlığı diledi. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde