23 Temmuz 2024

“REKOLTE DÜŞÜK, MALİYET YÜKSEK”

  • PDF
Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar fındık mahsulü ve yeni hasat dönemi ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
Öncelikle yaklaşan hasat sezonunun bolluk ve bereket içinde geçmesi temennisinde bulunan Başkan Ethem Kibar, bu yıl fındık üreticisinin Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 15 liradan fındık alması beklentisi içerisinde olduğunun altını çizdi.
Uzun yıllardan sonra  üreticilerimiz ilk defa 2017 yılında maliyetin altında fındık satmak zorunda kalmıştır diyen Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar; “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı müdahale alım fiyatı 10 lira üreticilerimiz karşısında yeterlilik bulmamıştır. Toprak Mahsulleri Ofisi devreye girmeseydi fındığımızı 5 liraya bile satamayabilirdik. Üreticilerimiz bunun farkında ama açıklanan 10.00 lira fiyatta üreticilerimizi tatmin etmemiştir” dedi. 
“BU YIL MALİYET HESAPLARI 10.00 LİRANIN DA ÜSTÜNE ÇIKABİLİR” 
Yeni sezon mahsulü konuşulmaya başlanıldığı günden itibaren, Fatsa Ziraat Odası olarak köy toplantılarına, çiftçi eğitimlerine devam ediyoruz diyen Başkan Kibar açıklamalarını şu ifadelerle sürdürdü; “Bahar aylarında yaklaşık 40 mahallemizde 3 bine yakın çiftçimize eğitim verdik. Bu eğitimlerde fındık kurdu mücadelesi, Küllenme hastalığı mücadelesi, fındıkta yeşil kokarca mücadelesi ile ilgili üreticilerimize bilgiler sunduk. Fındığımızın bakımlarının muhakkak yapılması gerektiğini anlattık. Bazı şartlar üreticimizin elinde değildi. Ekonomik sıkıntılardan dolayı bakım yapamayan üreticilerimiz oldu. Yeni dönemde fındık fiyatlarından umutsuz olan üreticilerimiz fındık bahçelerinden uzaklaştılar. Bakımsız bahçelerde %70’lere varan dökülmeler oluştu. Bu dökülmelerle birlikte fındık rekoltesinde de ciddi bir düşüş var. Fındığın rekoltesinin düşük olması fındığın maliyetinin de artacağını gösteriyor. Bu yıl maliyet hesapları 10.00 liranın da üstüne çıkabilir. Ümit ediyoruz ki TMO’nun açıklayacağı fiyat üreticimizi tatmin edecek seviyede olur ki; Hem üreticilerimizin içinde bulunduğu ekonomik darboğaz rahatlasın hem de önümüzdeki yıl için üreticilerimiz fındık bahçelerinin bakımlarını yaparak fındık tarımının sürdürülebilirliğini sağlasın. 
“FINDIK TARIMININ SÜRDÜRÜLEBİLİĞİ İÇİN FİSKOBİRLİK YENİDEN YAPILANDIRILMALIDIR”
Fındıkta yıllardır konuştuğumuz ama başarıya ulaştıramadığımız bir üretici örgütü sorunu var diyen Başkan Kibar; “Fiskobirlik yönetimine kayyum atanarak bu yapının tekrar yenilenmesi gerekiyor. Üreticilerin taleplerine, fiyatların şekillenmesinde, fındık ürünlerinin tanıtımının yapılmasında, fındığa pazar bulunmasında, ürün çeşitliliğinin artırılmasında gerekli çalışmaları yapabilecek bir kurum haline getirilmesi gerekiyor. Mutlaka böyle bir kurumun üzerinde devletimizin elinin olması, denetim ve teşvik mekanizmasında müdahale olması gerekiyor. Bu yıl yine Toprak Mahsulleri Ofisi’nin sahada olmasını istiyoruz ama önümüzdeki yıl en azından Fiskobirlik yapısının güçlü bir şekilde üreticinin yanında olabilecek politikalar üretecek sahada olmasını ümit ediyoruz. Mevcut yapının seçimle yıkılması mümkün değil. Bir kuruma kayyum atanması için illa o kurumda yolsuzluk yapılmasına gerek yok. Eğer hedefleri doğrultusunda gelişim gösterip başarı sağlayamıyorsa kayyum atanabilir” dedi. Haber: 
Sümeyra ÖZCÜRE
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde