23 Temmuz 2024

“REKOLTE DÜŞÜK KURTARICIYA İHTİYAÇ YOK”

  • PDF
Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi gazetemizi ziyaret ederek fındık mahsulü ile ilgili özel açıklamalarda bulundu.
2018 yılı fındık sezonu, fındığın bütün taraflarının, en çokta üreticimizin bütün beklentilerini karşılaması temennisi içindeyiz diyen Başkan Ali Feyzi; 'Üreticimizin ve esnafımızın mağdur olmaması beklentisi içindeyiz' dedi. 
Başlan Ali Feyzi açıklamalarını şu ifadelerle sürdürdü; ' Fındık piyasası az sayıda sanayicinin çok sayıda üreticisinin olduğu bir üründür. Maalesef son yıllarda,  sayısı bir elin parmakları kadar olan sanayicisi mutlu 10 milyon üreticisi mutsuzdur. Umarım bu yıl tersine döner, üretici ve esnafımız emeğinin karşılığını alır. Rekolte oldukça düşük. Bunun için toprak mahsulleri ofisinin bu yıl piyasaya girmesine gerek yok. TMO Sadece elindeki fındığı sanayicinin algı oluşturmaması için satmaya-cağını açıklamalıdır. Tablo bu şekilde ilerlerse fındık hak ettiği değeri bu yıl bacaktır.  2018 yılı rekoltesi 500 bin rakamlarında görülmektedir. Bu fındığın kendi kendine değerini bulacağını gösteren bir rakamdır. Çünkü 2017 yılı ihracatına baktığımız zaman aşağı yukarı 580 bin ton civarında kabuklu fındık yurt dışına ihracat edilmiş, minimum 160 bin ton fındıkta iç piyasada harcanmış, 750 bin ton fındık ticari amaçla tüketilmiştir. 750 bin ton fındığın lazım görürken, 500 bin ton civarındaki fındık hak ettiği değeri bulacaktır. 
Hükümetin üreticilerimizi oyalamasına gerek yoktur diyen Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi; “Üreticiler fiyat beklentisindedir. Ya beklentiyi karşılayacak fiyat vermeliler, yada hiç karışmamalıdırlar. TMO bir yıl fındık satmama kararını uygulamalı ve kamuoyuna açıklamalıdır. Sizler arayıcılığıyla üreticilerimize de bir çağrım var. Her zaman üründe kaliteye dikkat etsinler. Ne kadar sanayiciyi ve tüccarı ahlaklı olmaya davet ediyorsak, üreticimizden de fındık mahsulüne bakım yapmalarını bekliyoruz. Fındığı tüccara getirirken içine çürük fındık, kabuk vs karıştırmasınlar. Emin olsunlar ki bunun zararlarını yine üretici çekiyor” dedi. 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde