23 Temmuz 2024

“CHP’DE ÜYE OLMAK VE POLİTİKA YAPMAK KOLAY DEĞİL”

  • PDF
Gazetemizin eski yazarlarından , CHP’nin Sosyal politikalardan Sorumlu  Ordu il Başkan Yardımcısı Yılmaz DERE ile gündeme dair önemli konuları enine boyuna konuştuk.
Yılmaz Dere; röportajımızda “CHP iktidarında Ordu halkı doğduğu yerde doyacak ve yaşar halde olacak, göç ve gurbet azalacak.” dedi. 
CHP’de üye olmak ve politika yapmak kolay değil diyen Dere; CHP’de politika yapanlar iktidar baskısından korkmayacak kadar sosyal ve ekonomik bağımsızlığı olan kesimlerdir, açıklamasında bulundu.
Röportajımızda Ali Naci Eser sordu, Yılmaz Dere cevapladı. 
İşte sorularımız ve cevapları.
Sayın Dere size göre partinizin en önemli gündemi ne olmalı, CHP ülke ve yerel gündemi yakalay-abiliyor mu, takip edebiliyor mu?
Değerli basın ve kıymetli dostum, öncelikle bu imkanı verdiğiniz için size ve yuvamız Yeni Haber gazetesine minnettarım.
Her kesim bu konuda CHP ve politikalarından şikayetçi, ama iş göründüğü gibi değil.  Egemen güç ülkeyi algı yönetimiyle baskı altında tuttuğu için, biz ya da başka siyasi oluşumlar ağzıyla kuş tutsa maalesef kimse duymuyor ve görmüyor. 
Eksiğimiz olabilir tabi…Biliniyor ve görünüyor ki ,2014 yerel seçimlerinden beri iktidar olan AK parti  CHP’nin ürettiği politikalar ile yol almakta. Asgari ücret meselesi ve sosyal devlet politikaları ile başlayan bir süreç oldu. Aslında iktidarın Ergenekon davaları, 2011 referandumu, FETO ilişkileri ve açılım projeleri ile başlayıp dış politikalardaki yanlışları bir tarafa, ve sürekli  gel-gitleri  ülkemize çok pahalıya mal olmuşken, CHP’nin gündem yaratamadığını konuşmak çok doğru değil.
 
CHP’nin ilimizde ve bölgemizdeki politi-kalarından bahset-tiğinizde öne neler çıkar?
Ülkemizin her yerinde olduğu gibi, ilimizde de büyük sorunalar var. Bunları görüyoruz ve bu sorunların ağırlaşmasında Ak Parti iktidarının vebali büyük. 
İlimiz ve bölgemiz göç vermeye devam ediyor. Kırsal kesimde yaşayanlar azaldı, azalmaya devam ediyor. Tarım ile hayvancılık ölmek üzere, eğitim bitmiş durumda.
Bu konularda CHP olarak çiftçiye, üreticiye, hayvancılığa, köylüye, eğitime pozitif  bakarak büyük destekler verecek. Fındığına bakan üretici, hayvanını yetiştiren köylü, çocuğunu okutmak isteyen aileye gerektiği kadar destek verilecek.
Yani insanımız doğduğu yerde doyacak ve yaşar halde olacak, göç ve gurbet azalacak.
Fatsa da yaşayan biri olarak CHP Fatsa örgü-tünün yapacakları ve yapmadıkları neler?
CHP Fatsa ilçe örgününün bu gün üstlendiği sorumluluk çok büyük.  Yılların getirdiği eksiklikler, yanlışlar ile maalesef ortada sıkıntılı bir durum var.  CHP rahmetli Nazmiye KOMİ-TOĞLU’ndan beri Fatsa’da belediye başkanlığını kazanamadı. 12 Eylül sonrası yerel seçimlerde bazı seçim dönemlerinde sol partiler yarışırken ve hatta kazanacak sol parti kendi iç kavgasından dolayı seçimleri sağ partilerden kazananlar oldu. Şimdi kaç dönemdir AK Parti kazanıyor. CHP Fatsa örgütü büyük bir sorumluluk içinde birleştirici ve onarıcı bir hazırlık yapmalı.  Genç örgüt ikinci döneminde güzel bir çalışmayla son milletvekili seçimlerinde 3.sıraya adayını koydu. Gelen yerel seçimlerde ise, son iki yerel seçimlerdeki CHP’nin üçüncü olması, dönemin yöneticilerinin ne kadar büyük ve onarması zor hatalar yaptıkları ortada, dolayısıyla Fatsa örgütünün işi çok zor. Ama milletvekili seçimlerindeki gibi çalışırlarsa başarılı olurlar diye düşünüyorum.
Fatsa CHP örgütü ne yapabilir ve başarılı olma imkanı var mıdır?
Elbette CHP Fatsa örgütü başarılı olur ve olacak.  Arkadaşlarımız genç, enerjik ve heyecanlılar, çok çalışacaklar ve seçimi kazanacaklar. Bir kere geçmişten alınacak dersler ile hata yapma şansları azalacak..  Adayları ile belediye meclis üye seçimleriyle avantajlı duruma geçip, toplumsal muhalefeti bünyesinde bütün-leştirdiğinde işleri kolaylaşacak. Dikkat edilmesi gereken bir diğer mesele Fatsa ilçesinde özellikle arka ilçelerden gelen büyük nüfus ile kırsal kesimde (köy-mahalle) insanlarının beklentilerine cevap verebilmek.
Fatsa gördüğünüz gibi uzun zamandır çok kötü yönetiliyor, yatırımlar gerektiği ve beklendiği kadar yapılamıyor. Eğitimde, ticarette, üretici kesimlerde sıkıntılar çok büyük. İmar konusunda katledilmiş bir Fatsa var.  Partimiz parti yöneticilerimiz CHP Fatsa örgütü işte bu tüm mutsuz ve huzursuz Fatsalıya sahip çıkar ve onlarla birlikte olunur, onlara umut ve güven verebilirse işler kolaylaşır. Zaten başka da çıkış yolu yoktur.
CHP ‘halkın partisi deniyor’ ama sanki CHP ‘yi elitler yönetiyor algısı hakim, sizce parti bu algının neresinde…?
‘’Elitler yönetiyor algısı’’ CHP için özellikle kışkırtılmakta ve ortaya konmakta.  CHP ‘li olmak şu dönemlerde her geçen gün daha zor hal almakta. Toplum her kesimde iktidar tarafından kontrol ve takip edilirken CHP’de üye olmak ve politika yapmak kolay değil. CHP’de politika yapanlar iktidar baskısından korkmayacak kadar sosyal ve ekonomik bağımsızlığı olan kesimler, işte bu yüzden bir belli başlı algı var. Bizimkiler de çok da bu algıyı değiştirecek çalışmalar yaptılar diyemem. Eksiğimiz maalesef çok.  Bir de kitle partileri ile kurucu-kurtarıcı CHP her zaman eşit değildir. CHP’nin geçmişten geleceğe gidebilecek bir mayası ve misyonu var. Bu yüzden CHP elitlerin değil kitlelerin partisidir ve öyle de olmalıdır.
Bu arada şunu da özellikle belirteyim: 12 Eylül sonrası ANAP toplum sağduyusu ile sağ sol ayrımı gözetmeden ülkede yeni bir dönem tercihi olmuştu. Yine 2001 krizinden sonra ise toplum sağ- sol ayrımı,  liberal- muhafazakar çelişkisi yaşamadan AK PARTİ iktidarını çıkarmıştı. O iyi niyetli tercihlerin emperyalist bir tuzağa dönüşmesi ülkemizi bu güne getirdi. Şimdi tüm toplum katmanları tam bağımsız bir ülke için, evrensel hukuk için, milli devlet için, üreten ülke için, bölüşen toplum için şimdi sağduyusunu CHP iktidarı için kullanmalı diye düşünüyorum.  Başka Türkiye , başka çare ve başka parti kalmadı. Milli ve bağımsız Türkiye’nin sigortası CHP iktidarıdır.
Ordu Büyükşehir belediye başkanlığına aday olarak milletvekili Mustafa ADIGÜZEL’in adı geçiyor, bu konuda belediye başkan adaylarınız içinde durum nedir?
Ülkemizde yerel seçim hazırlıkları tüm partiler için devam etmekte. Bizim partimizde de bu tür çalışmalar yapılmakta. Her bölgede en uygun aday ile yola çıkılacak. Yöntem ve kriterler belli oldu. Ordu Büyükşehir için milletvekili Mustafa Adıgüzel adı hem toplum gözünde dillendirilmekte, hem partimiz içinde konuşulmakta. Bu arada bilinmesi için söyleyeyim, ilçe danışma toplantılarında CHP Genel başkan yardımcısı Seyit TORUN ‘da yer yer aday olsun diye talep edilmekte. İster Sayın Adıgüzel ister sayın Torun konuşulsun ama, CHP Ordu büyükşehir için sürpriz aday adayı diğer arkadaşlar da var.  Bu konu ile ilgili resmi süreç başlamadan diğer isimleri biz yöneticiler olarak açıklayamayacağız. 
CHP ülke genelinde ana muhalefet olarak, her yerde görevini eksiksiz yerine getirecektir. Yerel iktidardan başlayıp ,ülkede iktidar olmanın tüm yolları denenecektir.
Sayın Yılmaz DERE; CHP neden iktidar olamıyor, halktan mı kopuk ya da gereği gibi halkın içine giremiyor, yüreğine inemiyor mu?
İktidar olmak hepimizin isteği, ancak vatandaş verdiği oylar ile  uzun zamandır bizi iktidar değil ,muhalefet partisi olarak değerlendiriyor.  Bunca yıllık iktidar olamadığımız halde, hala Türkiye siyasi tarihinde silinmeden kalan en kıdemli partiyiz. Biz cumhuriyeti ve ülkeyi kuran partinin, demokrasiyi içinden doğuran partinin ve yüz yıla yaklaşan onurlu siyasi yaşamın ,onurlu bir ekibiyiz. Ülkemizdeki malum durumdan  ötürü, bize daha fazla görev düşmektedir. Tek hedef İKTİDAR olmaktır. Halkın içinden hiç çıkmadık ve yüreğinden hiç uzaklaşmadık. Şimdi durum şu; biraz da halk bizi dinleyecek ve bizim yüreğimize ses verecek, tabi biz onlara daha çok yakınlaşacağız.
Sayın Dere sorularımıza samimi cevaplarınızdan dolayı teşekkür ederiz. Siyasi yaşamınızda başarılar dileriz. 
Haber: Ali Naci ESER
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde