23 Temmuz 2024

AV. ÖZCAN GÜLŞEN’DEN BEDELLİ ASKERLİK AÇIKLAMASI

  • PDF
7146 sayılı kanun ile 03.08.2018 tarihinde yürürlüğe giren bedelli askerlikten doğrudan faydalanan memur, işçi veya sözleşmeli personellerin, bu sebeple işten ayrılmaları nedeniyle  hukuki durumları konusunda Üniversal Hukuk Bürosu avukatlarından Avukat Özcan GÜLŞEN sorularımızı yanıtladı.
Av. Özcan Gülşen konuya ilişkin yaptığı açıklamalarına şu şekilde devam etti: “ Söz konusu kanun ile 1 Ocak 1994 tarihi dahil bundan önce doğanlar 15 bin TL ödemeleri ve 21 gün temel askerlik eğitimi aldıktan sonra vatani görevlerini yerine getirmiş olacaklardır. Bugün itibariyle başvuru yasal süreçleri için başvuru yapmış olanlar celp edilmeye başlanmış ve bu kanun kapsamında askerlik görevlerini ifa etmektedirler. Ne var ki yasa ile ortaya çıkan bu durum karşısında çalışanların işçi ve diğer yasal haklarının ne durumda olacağı ilgili olarak hangi haklara sahip olduklarını bilmeleri gerekmektedir.
İlgili kanundan faydalanarak askerlik görevini ifa etmeye gidenlerden ;
Memurlar; 657 sayılı kanunun 108.maddesi gereğince askere gidecek olanların aylıksız izinli sayılması öngörülmüştür.  İlgili kanuna eklenen geçici madde de bu durum açıkça belirtilmiştir. Bu durumda memurluk görevini ifa ederken askerlik için ayrılanlar bu süreçte ücretsiz izinli kabul edilecek süreç bittiğinde doğrudan işlerine devam edeceklerdir.
İşçiler;4857 sayılı İş Mevzuatına tabi işlerde çalışan işçiler askerlik nedeniyle işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatını da hak ederler. Ancak bedelli askerlik için yapılan düzenleme de muvazzaf askerlik ile bedelli askerlik birbirinden farklı düzenlemeye tabi tutulmuştur. Buna göre ,bedelli askerlik düzenlemesi ile 1111 sayılı kanuna eklenen geçici 55.maddeye göre “bedelli askerler bu hizmetin yerine getirildiği süre boyunca çalıştıkları işyerlerinde aylıksız ve ücretsiz izinli sayılacağı” belirtilmiştir. Bu durumda, işçiler açısından iş akdi sona ermesinden bahsedilemeyeceğinden kıdem tazminatı gibi bir durum oluşması da mümkün değildir. İşçilerin 21 günlük askeri eğitimleri boyunca sözleşmeleri askıya alınacak olup askerlik süresinin sonunda geri döndüklerinde işlerine kaldıkları yerden devam edeceklerdir. Ayrıca işverenin de askerliği ve buna bağlı olarak devamsızlığı gerekçe göstererek iş akdini feshetme olanağı da bulunmamaktadır.
Bedelli askerlik süresi boyunca, sigorta primi ödenmeyen ve maaş alacağı olmayacak olan işçilerin 21 günlük askerlik süresi, kıdem sürelerine ve yıllık izin alacaklarına eklenmeyecek olup bu süre boş geçen süre olarak kabul edilecektir.
Sözleşmeli personeller;  Sözleşmeli personel statüsünde bulunanları kapsayan kanunun Ek 1.maddesiyle yapılan düzenlemeye göre askerlik nedeniyle iş sözleşmesi feshedilen personelin pozisyonunun saklı tutulacağı belirtilmiştir. 
Bu kapsamda  ilgili personellerin istekleri halinde de iş sonu tazminatı almamış olmak ve terhis tarihinden itibaren 30 takvim günü içinde ayrıldığı kuruma yazılı başvuru yapma koşullarını sağlaması halinde yazılı talebi takip eden en geç 30 gün içinde yeniden istihdam edilecekleri hususu yine aynı kanunla hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla bu madde çerçevesinde yeniden istihdam edilecek personel ile yapılacak sözleşme eski sözleşmenin devamı niteliğinde olacaktır” dedi. 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde