13 Mayıs 2024

FATSA CHP TÜM ORDU’ LU, ARAZİ VE EMLAK SAHİPLERİNİ UYARIYOR

  • PDF

chp5-6-2013Fatsa Cumhuriyet Halk Partisi Ordu İli sınırları içinde asgari emlak değerleri ile ilgili şu açıklamaları yapmıştır; Belediye sınırları dışında olan arazilerde İl, Arazi, Asgari, Değer, Takdir Komisyonunca, Belediye sınırları içerisinde Belediyelerin oluşturduğu Asgari, Emlak, Beyan Tespiti  Takdir Komisyonlarınca dört yılda bir yeniden tespit edilen asgari beyan değerlerinin tespiti sırasında Ordu İl Takdir Komisyonunca 2010 ila 2013 yılları için tespit edilen arazi asgari beyan değerlerinin hesaplanmasında çok büyük rakamsal hata yapıldığı anlaşılmaktadır.

Şöyleki; İlimize emsal olabilecek Samsun, Giresun ve Trabzon gibi İllerde 2009 yılında İlimizde olduğu gibi dekar ( dönüm) başına asgari beyan değerleri 30 ila 50 Tl iken, Ordu Ziraat Odası Başkanlığının da tespit ettiği gibi 2010 ila 2013 yılları için Samsun ve Trabzon gibi komşu İllerde asgari beyan değerleri dekar başına 50 ila 70 Tl olarak tespit edilirken, bu değerler Ordu’ da kıraç  araziler için dekar başına 4.000 Tl, taban araziler için 8.000 Tl olarak tespit edilmiştir.

Yapılan bu tespitlerde yaklaşık olarak % 1000 oranında bir artış görülmektedir. Eğer bu oranda yapılan bir artış yanlışlık değilse bir skandaldır. Şimdi ise söz konusu komisyonlar 2014 ila 2017 yılları için 4 yıllık yeni asgari beyan değerlerinin tespitinin çalışmalarını yapmaktadır.

Duyumlarımıza göre İl Arazi asgari değer takdir komisyonu bir önceki dönemde yapmış olduğu yanlış uygulamayı hiç hesaba katmadan yanlışı düzeltmek bir tarafa, yanlış hesaplanan mevcut asgari beyan değerleri üzerine % 25’ lik yeni artış yaparak mağdur olan halkın daha fazla mağdur olmasına neden olmaktadırlar.

Yine almış olduğumuz duyumlara göre Belediyeler, sınırları içerisindeki arazi konumunda bulunan yerlerin ortalama 1.5 Tl olan metre kare birim asgari beyan değerini yanlışı emsal alıp 5 Tl yaparak İl asgari değer takdir komisyonunun, tespit ettiği değerlere uyarlamaya çalışmaktadır.

Bu yanlış uygulamalar sonucu yüksek şekilde tespit edilen asgari beyan değerleri tapu alım satımlarında harç matrahlarını, orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerinde satış bedellerini ve emlak vergilerinin matrahlarını oluşturacağı için, bu işlemlerle karşılaşacak vatandaşların mağduriyeti söz konusu olacağından, komşu İllerin asgari beyan değerleride göz önüne alınarak yetkililerin bu hususlar hakkında ilgilenmesini ve hak sahiplerininde bu konuyu yakinen takip ederek itiraz etme haklarını zamanında kullanmalarını hatırlatır bu konuda gerekli hassasiyeti gösterecekleri umut ve dileği ile tüm halkımıza saygılar sunarız.

Emsal Örnek:

Samsun veya Trabzon’ da 10 dönümlük bir arazinin satış işlemi için vatandaş ortalama 350 ila 400 Tl tapu harcı öderken aynı işlemi Ordu’ da yapan vatandaş 1700 ila 1800 Tl Tapu harcı ödemektedir.

Bu da Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bir durumdur.

CHP Fatsa İlçe Örgütü Adına

Doğan ÇELEBİ

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde