14 Mayıs 2024

Büyükşehir İle Daha Çok Yatırımcı Teşvik Edilecek

  • PDF

yakuo5-6-2013Muhsin YILMAZ

İstanbul Esenler Belediyesi Ruhsat Denetim Müdürü hemşerimiz Yakup Yeşiltaş Ordu’nun Büyükşehir olması ile ilgili sorularımızı cevaplandırdı. Yıllardır metropol şehir İstanbul’da yaşayan ve aynı yerde belediyecilikte tecrübe sahibi olan hemşerimiz Yakup Yeşiltaş sorularımıza halkımızın bilinçleneceği tarzdan cevaplar verdi.

SORU: Ordu neden büyükşehir olmak istemiştir. Verilen hizmetlerde yetersizlik mi vardı?

CEVAP: Ülkemizde yerel yönetimlerin içinde en önemlisi belediyelerdir. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak, Ordulu hemşerilerim inde beklentileri artmış ve ihtiyaçları çeşitlenmiştir. Bu nedenle Ordudaki belediyeler; sportif, kültürel ve eğitim faaliyetleri gibi birçok alanlarda hizmet vermeye çalışmış ama kaynak yetersizliğinden zorlanmışlardır. Nüfusun yoğunlaşmasıyla birlikte bu ihtiyaçları karşılamakta daha daha da zorlanınca çıkış yolu olarak çareyi büyükşehir olmasıyla tarihi bir dönüşüme tanıklık etmiştir. Böylelikle Büyükşehir sıralamasında otuzuncu sıraya oturan ORDU, hizmette yeni bir yokçuluğuna başlayacaktır.

SORU: Ordunun Büyükşehir olması, Orduya ekonomik yönden ne gibi avantajları sağlayacaktır?

CEVAP: Belediyelerin gelirleri; öz gelirler, devlet yardımları, borçlanmalar, cezalar ve genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan paylar oluşturmaktadır. Toplam paylar içersinde asıl önemli kalemi genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan paylar oluşturmaktadır. Ordunun Büyükşehir olma nedeninin altında yatan asıl neden, büyükşehir belediyelerinin genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları paraya ilaveten büyükşehir belediye sınırları içersinde yapılan genel bütçe vergi gelirleri tahsilâtı toplamında % 6 pay almasıdır. Söz konusu ilave gelir payı, büyükşehir olmayı oldukça cazip kılmaktadır. Ordunun büyükşehir statüsüne kavuşmuş olması, eskiye göre çok yüksek tutarda kaynağa kavuşması demektir.

SORU: Ordu ili hangi özellikleri ile büyükşehir olma özelliğini hak etmiştir?

CEVAP: Var olan değerleri, tarihi, kültürü ve ekonomisi ile büyükşehir statüsünü hak etmiştir. Ordu bölgede gelişmesiyle dikkat çekici ve önemli bir kent olacaktır.

 

SORU: Ordunun büyükşehir olmasıyla çalışmalar nasıl olacak. Önceki çalışmalardan ne gibi farklılıklar olacaktır?

CEVAP: Hizmetler tek elden organize edilerek çok başlılıktan kurt ulunacak ve böylece verilen tüm hizmetler şehrin en ücra köşelerine ulaştırılarak tüm Ordu halkının eşit şekilde yararlanılması sağlanacak.

Tek elden bir kent planlaması yapılacak ve en önemlisi imar bütünlüğünün sağlanması olacaktır. Ulaşımda, altyapıda, içme suyunda daha uzun vadeli ve daha sağlıklı planlamalar yapılacaktır.

Köylerimiz için arıtma tesisleri, katı atık bertaraf tesisleri kurulacak ve çöpleri toplanılacaktır.

Hizmet standart hale gelecek.

Kent görünümüne ve imajına daha çok önem verilecek.

Artan bütçe ile daha çok proje hayata geçirilecek.

Daha çok yatırımcı teşvik edilerek, şehre olan ilgi arttırılacak.

Tüm bu hareketlilik gayrimenkul piyasasını da canlandıracak. Ordunun büyükşehir olması maddi ve manevi açıdan daha da güçlenmesini sağlayacaktır. Sonuç olarak ORDU bir marka kent haline gelecektir.

 

 SORU: Ordu ilinde belediyecilik faaliyetlerinin sonuçlarının ne olacağı ön görülüyor?

CEVAP: Dışarıdan göç almaya başlayacak.

Konut sayısı artacak

Yeni cazibe merkezleri oluşacak

Gayrimenkul piyasası canlanacak

Büyük tesisler inşa etmek için müsait olan ve il dışında kalan arsalar değer kazanacak ve böylece bu bölgeler zamanla yanına başka yatırımları çekecek.

Şehrin dışında denilen yerler, şehrin en önemli merkezi haline gelecek.

Tüm bu hareketlenme inşaat firmalarının bu bölgelerde birbiri ardına proje başlatmasına neden olacak, biten her proje bir sonrakinin referansı olacak.

Gayrimenkul piyasasına yapacağı katkının yanı sıra ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda değişimler yaşanacak.

 

SORU: Ordunun büyükşehir olmasıyla özel idarenin tüzel kimliği sona eriyor. Büyükşehirle birlikte yeni bir yapı oluşacak mı? Temel faaliyetleri neler olacak?

CEVAP: Yatırım izleme ve koordinasyon birimi kurulacak ve valiye bağlı olarak çalışacak.

Ordu ilini tanıtmak, kurum ve kuruluşların yatırım ve hizmetlerini etkin olarak yapmasını sağlamak, izlemek ve koordine etmek.

Yaşanması muhtemel görülen aksaklıkları önceden tespitini yapmak ve çözüme kavuşturmak olacaktır.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde