22 Temmuz 2024

Veterİnerlerden fakülte eleştİrİsİ: SORUNU ÇÖZMEZ!

  • PDF
Ordu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Taner Canbulut, Ünye Kızıltepe Hayvan Barınağında Türkiye’yi ayağa kaldıran görüntüleri ardından “Ordu’ya veteriner hekimlik fakültesi kazandıracağız” açıklaması yapan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’i eleştirerek, sorunun çözümünün bu olmadığını söyledi.        
Ordu Veteriner Hekimler Odası’nda bir basın toplantısı düzenleyen Canbulut, “Başkanın hüsnü niyetini takdirle karşılıyoruz. Ordu için bir şeyler yapma ihtiyacı olabilir. Böyle bir emeli olabilir. Ancak dikkat edin veteriner fakültesi açıyoruz. Hastanesi olmayan, uygulama çiftliği olmayan, laboratuvarı olmayan, doğumu, cerrahisi, jinekolojisi, hayvan besleme, ayak hastalıkları, fizyoloji, histoloji, anatomi birimi olmayan fakülte olur mu? Yahu dalga mı geçiyorsunuz. Hekim yetiştireceksiniz hekim. Siz daha tıp fakültesine hastane yapamamışsınız 30’ün üzerinde doktor buradan çekip gitmiş. Neden çünkü barakalarda ameliyatlar yapıyorlardı. 30’ün üzerinde doçent, profesör seviyesindeki hoca Ordu’yu terk etti. Çünkü üniversitenin kurulmuş bir tıp fakültesi var ama hastanesi yok. Yapacaksanız Ordu’ya bir iyilik tıp fakültesine hastane açın” dedi.
BİZDEN GÖRÜŞ ALAN OLMADI
OBB Başkanı Güler’in böyle bir açıklama yapmadan herkesle görüştüğünü ifade ettiğini aktaran Ordu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Canbulut, “Açıkça söylüyorum Ordu Veterinerler Odası’na görüş sorun olmadı.  Bu arada Ordu’nun şu anda böyle bir fakülteye ihtiyacı yok. Sokak hayvanlarıyla mücadeleyi veterinerler fakültesi yapmaz. Bunu belediye yapar. Kanunlar bu görevi belediyeye vermiş. İlçe belediyelerine veteriner işleri müdürlüğü kurma görevi vermiş. Nüfusu 30 bini aşan bütün ilçe belediyelerinin hayvan hastalıkları rehabilitasyon merkezi kurma görevi var. Devletimiz bu kanunları düzenlemiş, Çevre Bakanlığı sokak hayvanları için ödenek çıkarmış. Bunların ödenekleri var zaten. Siz bunları yapmıyorsunuz belediyeye 3-4 tane veteriner-hekim almaktan imtina ediyorsunuz Ordu’ya veteriner fakültesi hayırlı olsun diyorsunuz. Hadi olsun bakalım.” diye konuştu.
HOLLANDA DA 1 TANE TÜRKİYE’DE 32 TANE
Sorunun çözümünün fakülte olmadığını dile getiren Canbulut, “Perşembe’ye de açalım Fatsa’ya da açalım. Açıyoruz zaten. Türkiye’de 32 tane var. Bunlardan 4’ü gerekli şartları sağlayamadığı için öğrenci alamıyor. Bir örnek vermek gerekirse 22 milyar dolar tarım ihracatı olan Hollanda’da da 1 tane veteriner fakültesi var. Eğer bu tarım veteriner fakültesiyle gelişseydi Türkiye tarımda ithalatçı konumunda düşmezdi. Türkiye’de 32 fakülte var ancak Tarım Bakanlığı da 30 aydır bir tane veteriner almadı. Demek ki ihtiyaç yok. Ama sokaklar veteriner dolu. Çok af buyurun belediyenin bazı yapmakla yükümlü olduğu şeyleri kakalama yeri mi veterinerlik fakültesi. İnsaf demekten başka bir şey diyemiyorum.  Veteriner fakültesi açmak belediye başkanlarının sorunu değil.” şeklinde konuştu.                                                   
OBB VETERİNER-HEKİM ALMALI
“Herkes kendi işini yapmalı. Siz önce veteriner işleri müdürlüğünüze veteriner hekim alın. Buraya zabıta müdürünü atamayın.” diyen Canbulut, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tarz konuşmak doğru bir yaklayım olmayabilir ancak bazen insan hakikaten şaşırıyor. Bana her gün bilgisini artırmak için 10 tane veteriner geliyor. Bunlar işsiz genç çocuklar. Bu çocukları alın. Bunlar aldığınız birileri gibi ithal değil, Ordu’nun çocukları. Rehabilitasyon merkezini kurun ben de haftada 1 gün ücretsiz ameliyat yapacağım. Bu merkezi kurun 10 tane de veteriner alın. Bu sizin sorununuzu çözer. Sizin veteriner fakültesine ihtiyacınız yok. Orduda 20 tane ilçe belediyemiz var. Her bir belediye başkanının arkasında 2 fotoğrafçı 2 sosyal medyacı dolaşıyor. 20 tane belediyenin bir tanesinde 1 tane veteriner hekim yok.”     
YETİŞTİRİP TESLİM EDELİM
 
Canblut sözlerini şöyle tamamladı: “Veteriner hekimler işsiz geziyorlar. Niye almıyorsunuz onları, ne kaybınız var.  Siz Ordu Veteriner Hekimler Odasını aradınız da şu Ordu’da kaç tane işsiz veteriner hekim mi var dediniz de ben size isim vermedim. Bu çocukları size yetiştirip teslim ederim. Hepsi şakır şakır ameliyat yaparlar, bu sorunu çözerler. Veterinerlik fakültesi yapacak kadar devletimizin parası çok mu? Yazık değil mi? Trilyonları gömeceğiz veteriner fakültesi açacağız. Ordu’nun 150 kilometre ötesinde Samsun’da bu fakülte var, Sivas’ta var. Yozgat Sorgun’da var öğrenci alamıyor. Bu Ordu’da ziraat fakültesi yok mu? Çok mu ilerdeyiz Ordu’da zirai olarak. Zootekni Bölümü öğrenci alamama yüzünden kapandı. Şu anda Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde sadece 13 tane veteriner hekim var. Bunlardan 9 tanesi mezbaha hizmetlerinde, 3 tanesi sokak hayvanları rehabilitasyon merkezinde görev yapıyor. 2 tanesi de konu dışındaki diğer bölümlerde görev yapıyor.”
Haber:OrduOlay
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde