22 Temmuz 2024

İş Dünyasının Mağduriyeti TOBB Gündemine Taşındı

  • PDF

Bildiğiniz üzere Koronovirüs (Kovid-19) salgınının ülkemizde de görülmeye başlamasıyla arttırlan tedbirler nedeniyle iş dünyasının yaşadığı dar boğaz ve sıkıntıları vurgulamıştık. Son 24 saattir tüm Üyelerimizden web sitemiz, e-posta, telefon vasıtasıyla taleplerini ve önerilerini topladık. Bugün Ankara’da TOBB Merkezi’nde Raportörü olduğum Hesapları İncele Komisyon toplantısının ardından Üyelerimizden topladığımız bu talepleri ve geliştirdiğimiz çözüm önerilerini detaylı bir raporla birlikte Genel Başkanlığımıza sunduk. Tespit ettiğimiz sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin raporumuzun bir özetini aşağıda paylaşıyorum. Arzu edenler web sitemizde detaylı hali yayınlanacak olan incelememizin tamamını okuyabilirler.

Karantina süresince ödenmeyen Çek ve Senetler olabileceği gibi, yerine getirilmeyen taahhütlerde olacaktır. Bu durumda Bankaların Bu dönem ( Mart - Ağustos 2020 ) içinde Yasal Takibe geçmemeleri sağlanmalıdır. Kullanılan krediler donuk hale getirilerek. Salgın hastalığın seyrine göre T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Bankalar Birliğince belirlenecek olan tarihte yeniden yapılandırılarak ödemede kolaylık sağlanmalıdır.

Yine aynı şekilde kalabalık mekânları çalıştıran ve/veya T.C. İçişleri Bakanlığınca kapalı kalması yönünde karar alınan işyerlerini çalıştıran Tacir veya Şirketlerin gelirleri ister istemez düşecektir. Gelirlerinin düşmesi ise bu işletmelerin gelir düşüklüğünü bir şekilde tedarikçilere ve her şeyden öncede mülk sahiplerine yansıyacaktır. Çünkü bu tür yerleri çalıştıranların tepkisel olarak ilk yapacakları şey işyerlerinin kira giderlerini azaltmak için ya bu salgın hastalık ortadan kalkana kadar kirasız dönem talep etmek ve/ veya kira indirimi istemek olacaktır. Bu karantina süresince satışların ve tahsilatların yavaşlaması nedeniyle zincirleme bir nakit darlığının doğması kaçınılmaz bir hal alacaktır.

Böyle bir durumda şirketlerin birbirlerine olan borçlarını ödeyememeleri söz konusu olabileceği gibi Devlete ödenmesi gereken vergilerin de ödenmemesi söz konusu olabilecektir. Öte yandan korona virüs nedeniyle ortaya çıkan salgın nedeniyle vergi mükelleflerinin vergilendirmeye ilişkin beyan ve ödeme yükümlülüklerini yerine getirememesi söz konusu olabilir. Salgın hastalık Vergi Usul Kanunu kapsamında mücbir sebep olarak tanımlanıyor. Bu durumda Gelir İdaresi Başkanlığı hastalıktan etkilenen bölge, sektör veya mükellef grupları için mücbir sebep hali ilan ederek beyanname verme ve vergi ödeme gibi vergi ödevlerine ilişkin olarak bu salgın ortadan kalkıncaya kadar sürelerin işlemeyeceği ve tarh zaman aşımı süresinin de işlemeyen süre kadar uzatabilir. Ayrıca mücbir sebep halinin olması ya da tevsik ve ispatı halinde vergi cezası kesilmemektedir.

Salgın nedeniyle alacaklarını tahsil etmede zorluk yaşayan şirketlerin, alacaklarına karşılık ayırmak suretiyle kazançlarından düşebilmeleri için dava veya icra yoluna başvurmaları gerekiyor. Bu nedenle Belirlenecek bir süre içinde Dava ve İcra Masraflarında önemli indirim düzenlemeleri yapılmalıdır.

2020 yılında geçici vergi beyanlarını mücbir sebep nedeniyle ertelenmesini, T.C. Maliye ve Hazine Bakanlığı'nın KD.V.'de beyanları zamanında alsa da ödeme dönemlerini üç dönem ötelemesinin uygun olacağını kanaatindeyiz. Keza yapılandırılmış vergi borcu olan mükelleflerin yapılandırmalarının bozulmaması için iki ayda bir ödeme şeklindeki sürecin yasal değişiklikle üç ayda bir olarak değiştirilmesi de piyasayı rahatlatacaktır.

İçinde bulunduğumuz Mart ve Nisan 2020 dönemi gerek Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerini de içinde barındırmaktadır. Bu nedenle Maliye ve Hazine Bakanlığınca Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin kabulü yasal süresinde yine alınmalı, Ancak Vergi Ödeme zamanları Mart ayı olan vadenin Haziran Ayına, Nisan ayı olan vadenin de Temmuz Ayına ötelenmesi sağlanmalıdır.

Sosyal Güvenlik Kurumlarına İşçi ve İşverene yönelik ödenecek olan SGK Primleri ile Bağ-Kur Primleri Mart ayı dönemi içinde son ödeme günü olan Prim Ödemelerinin Haziran ayı sonuna ötelenmesi sağlanmalıdır.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde