22 Temmuz 2024

“İHALELER İPTAL EDİLMELİ!”

  • PDF
ORDU ÇEVRE DERNEĞİ ile FATSA DOĞA ve ÇEVRE DERNEĞİ maden arama ihalelerinin iptal edilmesi çağrısında bulundu.
Bir bölümü Perşembe ilçesi sınırlarında, bir bölümü de Fatsa ilçesi sınırları içinde bulunan Kurşunçalı ormanlarında maden arama ihalesine tepki gösteren dernek yetkilileri, bu güzelim ormanların yok olmayla karşı karşıya kalacağını açıkladılar. 
 
STK’larında dikkatini çeken ihaleye; Ordu TESK, Fatsa Ticaret Odası, Ordu Mimarlar Odası Şubesi, Ordu Mali Müşavirler Odası, Orçev ve TÜM KÖY Sen başkanlığı da büyük tepki gösterdi.
Yapılan ortak açıklamada; “Bizlere evde kalın deniyor. Bizler evde kalıyoruz ama iktidar ve şirketler boş durmuyorlar. Fırsatı değerlendirerek yaşam alanlarımıztalan ediliyorlar. 
 
Dünya salgın hastalıkla mücadeleyi halkıyla veriyor. Avrupa, ABD iş güvencesi verip ekonomik yardım yapıyor. Bizlerde aynı olanaklara sahip olmayı beklerken hükümet bizden maddi yardım istiyor.
İktidar bizlere evde kal çağrısı yaparken doğayı ve yaşam alanlarımızı talan eden ihaleler açmaktadır. Kanal İstanbul, Aydın-Denizli karayolu,TOKİ ihaleleri,millet bahçeleri, maden sahaları en belirgin olanları.
 
Bunlardan birtanesi de FATSA maden sahasıdır.Bizler halk olarak virüsten kurtulmaya çalışırken SİYANUR zehirlenme sahaları dahada genişleyerek devam etmektedir.
 
Türkiye’deki bütün maden ve diğer ihaleler iptal edilmelidir.Evde kalacaksak hepimiz kalmalıyız.Aynı gemide olduğumuzusöyleyenler bunu ispatlamak zorundalar.
 
Ordu’nun Fatsa ve Ünye sınırında Fatsa Yukarıbahçeler Mahallesi) siyanürle altın ayrıştırma çalışması devam ediyor. Yaklaşık sekiz yıl önce başlayan çalışmalarda kullanılan siyanürün etkisiyle sularda ve toprakta ağır metal kirliliği raporlarla kanıtlanmıştır.
 
Maden işletmesinin verdiği zararlar ortada iken şirket çalışma alanını iki kat daha büyütebilmek için ÇED süreci başlattı.
Altın madenciliğinin Fatsa’ya ilk girdiği günden bu yana bölgenin “maden sahası” olarak ilan edileceğini vurgulamıştık. Haksız çıkmayı isterdik ki, ne yazık ki söylediklerimiz gerçekleşiyor.
 
Yukarıbahçeler Mahallesi’ndeki işletme çalışmasını sürdürürken çevre ilçe ve mahallelerde yeni sondajlar yapıldı.
Şimdi Ordu’da yeni maden sahaları ilan edilip ihaleye çıkarılıyor.
 
Perşembe ve Fatsa ilçelerinde Kurşunçal Ormanları’ndan Fatsa Ilıcayı da kapsayan 1.967.61 hektar alan için arama ruhsatı 17.03.2020 tarihinde Ege Beyaz Mermer Maden İnş. San. ve Tic. Ltd. Ş.’ye ihale edildi.
Bizler siyanürün suyu ve toprağı zehirlediğini biliyoruz demiyoruz, yaşıyoruz. Sağlığımız yanında tarımı da tehdit eden maden sahasının artırılmasını, yeni ruhsatların verilmesini kabul etmiyoruz. Maden ihaleleri ve verilen ruhsatlar iptal edilmelidir.
 
Suyumuzun, top-rağımızı zehirlenmesine, geleceğimizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz.
 
İnternet üzerinden başlattığımız “İHALELER İPTAL EDİLMELİ” kampanyamıza bir imza da siz verin.” 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde