22 Temmuz 2024

FATSA ZİRAAT ODASI UYARDI

  • PDF
Fatsa Ziraat Odası fındık kurdu zararlısı ile ilgili bir açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada “Fındığın ana zararlısı olan fındık kurdu, 6-7 mm boyunda kül renkli bir böcektir. Bu zararlıya karşı etkin bir mücadele yapılmadığı takdirde, önemli derecede ürün kaybına neden olmaktadır. Bir çift fındık kurdu ergini (dişi ve erkek); Beslenmek ve yumurta koymak suretiyle 200 adet fındık meyvesine zarar verir. Fındık kurdu mücadelesinde amaç; Meyveleri bu zararlıdan korumaktır. Bunun için ergin böcekler ekonomik zarar yapmaya başladıkları dönemde bahçeyi ilaçlı bulundurmak gerekir. 
Mücadele zamanı; İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince ilan edilmekte olup, yine de bu ilan duyulmadığı takdirde; Bahçede hakim çeşitlerin yarıdan fazlasında; Meyve mercimek büyüklüğüne gelince mücadeleye başlanmalıdır. İlaçlamaya başlamadan önce bahçede fındık kurdu sayımı yapılmalıdır. Bunun için akşam veya sabahın alacakaranlığında beyaz bir çarşaf alınıp iki kişi ile birlikte bahçeye gidilir. 
Bahçede gelişi güzel en az 10 ocak seçilir. Seçilen ocak dalları çarşafın üzerine sertçe silkelenir. Ortalama olarak 10 ocakta 2’den fazla fındık kurdu ergini tespit edilirse ilaçlama yapılır. Aksi takdirde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlama esnasında herhangi bir şey yenilip, içilmemelidir. Kötü hava şartlarında (yağmur, rüzgar v.s.) ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlamadan sonra 8 saat içinde yağmur yağarsa ilaçlama tekrarlanmalıdır. İlaçlama yapılan bahçede en az 10 gün süreyle hayvan otlatılmamalıdır”dedi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde