22 Temmuz 2024

UFK Başkanı Arslantürk’ten çağrı: “Rekolte için acele etmeyin”

  • PDF

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk, “Rekolte için acele etmemek lazım. Temmuz ayının başında bahçelerdeki durum çok daha net olarak gözükür” dedi.

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk, 2019 ürünü fındık rekoltesinin bir yıl önce tahmin edildiği gibi 800 bin ton civarında gerçekleşeceğinin net olarak görüldüğünü açıkladı. 2019 üretim ve piyasa yılını her bakımdan yararlı bir dönem olarak değerlendirilmesi gerek-tiğini belirten Arslantürk, özellikle son üç yıldan beri fiyatta istikrarın sağlanmış olması ile üreticinin fındığa bakışının da olumlu yönde değiştiğini ifade etti. Fiyatta istikrarın sağlanması ile üreticilerin bahçelerine baktığına dikkat çeken Arslantürk, bunun geçen yıla göre daha düşük görülen 2020 ürünü fındığına verim ve kalite olarak pozitif yansıyacağını kaydetti.

“Yeni sezonda da fiyatlar üreticinin yüzünü güldürecek”
 
Üreticilerin ürününü kontrollü bir şekilde piyasaya indirmesinin yüksek rekolte yılında bile fiyatların hatırı sayılır oranda yüksek seyretmesini sağladığını ifade eden Arslantürk, “16 liradan başlayan fiyatlar 24 TL’nin üzerine kadar çıkmıştır. Bugünlerde ise 20-21 TL seviyesinde piyasada işlem yapılıyor. 2020 yılı ürününde de fiyatların bu seviyelerde olacağını tahmin ediyoruz. Üreticinin bahçesine sahip çıkması demek, asgari 650 bin ton fındığın üretilmesi anlamına gelir. Bunun da maddi karşılığı fındık üreticisinin cebine, Karadeniz Bölgesine 15 milyar lira civarında bir paranın girmesi demektir” diye konuştu.
 
“Bahçelerdeki son durum temmuzda netleşir”
 
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 600 bin tonluk fındık rekoltesi tahminini de eleştiren Arslantürk, “Bu yılın nisan-mayıs aylarında Doğu Karadeniz’de bazı yerlerde 400 rakımın üzerindeki fındık bahçelerinde don meydana gelmiş olsa da, bunun kayda değer bir hasara yol açmadığı da biliniyor. TÜİK’in masa başında yaptığı tahmin ve açıklamalar üzerinden piyasa için değerlendirmeler yaparak spekülasyona neden olmak doğru değildir. Rekolte için acele etmemek lazım. Temmuz ayının başında bahçelerdeki durum çok daha net olarak gözükür. Bu da Tarım ve Orman Bakanlığı’nın önderliğinde oluşturulan rekolte tahmin komisyonu tarafından belirlenip, açıklanır” ifadelerinde bulundu.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde