22 Temmuz 2024

“ÖNLEM ALAMAZSAK AĞIR HASAR ALIYORUZ”

  • PDF
Multithumb found errors on this page:

There was a problem to process image /home5/fatsayenihaber/public_html/ckfinder/userfiles/images/tttt(3).jpg image/jpeg
Fatsa Ticaret Odası Başkanı Tayfun Karataş salgınla ilgili açıklama yaptı.Tayfun Karataş’ın açıklaması şöyle:“Değerli dostlar; salgın hastalıkla ilgili süreç maalesef çok hızlı bir artışla devam ediyor. Bu kapsamda alınan tedbirlere ilave olarak önümüzdeki günlerde daha etkili tedbirlerin alınacak olması kaçınılmaz görünüyor. Alınacak olan ilave tedbirler de her zaman olduğu gibi iş dünyasını ve çalışma hayatını yoğun şekilde olumsuz yönde etkileyecek.
 
Bu süreçte acil olarak devletimiz başta olmak üzere ilgili  tüm kesimlerin elini taşın altına koyarak bazı önlemler alması gerekiyor. Aksi takdirde geri döndürmesi çok güç bazı hasarlarla karşılaşmamız kaçınılmaz. Durum bu hale gelmeden acil yardıma ihtiyaç duyan sektörleri Meclisimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz bir ortak çalışma ile belirleyerek ve bu sektörlerden başlayarak genele yayılacak şekilde önerilerimizi içeren hususları 10 maddelik bir rapor haline getirerek ilgili Bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde temsilini sağlamak üzere TOBB’a ulaştırıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve ilgili Bakanlıklarımızın sürecin başında olduğu gibi yine iş dünyasına gereken desteği sağlayacaklarına inanıyoruz.
Öncelikle, ivedi şekilde desteklenmeleri gerektiğini öngördüğümüz sektörler;
- Restoran, lokanta, cafe, çay ocağı vb yeme içme yerleri
- Oyun-spor salonları, eğlence merkezleri- İnsanların toplu olarak bir arada bulunmasına yönelik arttırılan her tedbirden direkt etkilenen karayolu ile taşımacılık yapanlar
 
-Kısıtlamalar kapsamında faaliyetleri durdurulan özel eğitim kurumları
 
- Eğitim alanındaki faaliyetlerin kısıtlanması ve/veya durması ile yine bu sektörün etki alanında çalışan okul kıyafetleri üreticileri, kırtasiyeler, öğrenci servisleri, buralara temizlik, güvenlik, yeme-içme kantin ve benzeri  hizmet sağlayanlar
 
- Perakende sektörü – özellikle ulusal zincir marketler karşısında süreç öncesinde de rekabet koşulları ağırlaşan küçük ve orta ölçekli işletmeler.
 
Bu sektörlerden başlayarak alınması gereken bazı ekonomik tedbirlere yönelik önerilerimizi içeren 10 maddelik bir rapor hazırladık. Raporumuzun detaylı tam halini Odamız web sitesi üzerinden okuyabilirsiniz. Sunduğumuz önerilere başlıklarla değinmek gerekirse;
 
1- Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında duyurulan tüm finansman olanakları ve ödeme ertelemelerinin süresi dolmuş, alınan kredilerin geri ödeme zamanı gelmiştir. Acilen bu süreler uzatılmalı ve geri ödeme zamanlarında ilave maliyet olmadan ertelemelere gidilmelidir.
 
2- Bu olanaklardan faydalanan ve halen desteğe ihtiyacı olanlara ve bu olanaklardan sicili nedeniyle faydalanamayanlara koşulsuz ve sicil şartı aranmaksızın ilave destek sağlanmalıdır.
 
3 - Finansman olanaklarından faydalandırma aşamasında süreç bankaların inisiyatifine terk edilmemeli ve yeni başvuruların içinde bulunulan bu döneme özel olarak mümkün olduğu ölçüde olumlu sonuçlandırılması sağlanmalıdır.
 
4 - Vergi, SGK ve prim borçlarında ödeme kolaylığı ve faiz affı sağlamak yerine bu ödemeler de işletmeler süreci atlatıncaya kadar gecikme faizi ve benzeri uygulamalardan muaf tutularak bir an evvel ertelenmelidir.
 
5- Başta küçük ve orta ölçekli işletmeler olmak üzere işletmelerin bu dönemde ödemeler dengesinde en fazla soruna yol açan kira giderleri konusunda sadece bu gider kaleminin koşullarına özel ilave ve diğer desteklerden bağımsız, tüm başvuracakları kapsayacak bir destek muhakkak duyurulmalıdır.
 
6- Kısıtlamaların artacağı dönemin özellikle kış mevsimine denk gelmesi nedeniyle işletmelerin elektrik, su, doğalgaz, akaryakıt gibi düzenli ödemelerinde KDV/ÖTV indirimi başta olmak üzere fatura öteleme ve ilave destek gibi çözümler sunulmalıdır.
 
7 - Pandemi döneminin başında Çek Kanunu’nda yapılan düzenlemeler hali hazırda mağdur durumda olanların sorununu çözmemiştir. Bu konuyu çözümsüz bırakmak yerine bu hususta cezai durumda bulunan işletmelere sicil koşulsuz ve düşük faizli kredi desteği vererek borçlarını ödemeleri sağlanmalı ve hem borçlu hem alacaklı kesim için bir rahatlama ortamı oluşturularak ticari hacim arttırılmalıdır.
 
8 - Kısıtlamaların artacağı dönemde temel ihtiyaç maddeleri ve maske, eldiven, dezenfektan gibi süreç boyunca erişiminde sıkıntı olmaması gereken malzemelerde lojistik sorunu yaşanmaması ve fırsatçılıklara mahal verilmemesi adına alt/üst fiyat uygulamaları yapılmalı ve standartlara uygunluk yönünden düzenli denetimler gerçekleştirilmelidir.
 
9 - Uzun zamandır Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanarak hayatını idame ettirmek durumunda kalan çalışan kesimin büyük çoğunluğu bu koşullarla yaşamını idame ettirmekte zorlanmaktadır. Mevcut hali ve piyasanın değişken koşulları nedeniyle artık yetersiz kalan kısa çalışma ödeneği koşulları tedbirlerden en çok etkilenen sektörlerin çalışanları başta olmak üzere acilen iyileştirilmelidir.
 
10 -  Belirli bir sayının üzerinde işçi çalıştıran özellikle Organize Sanayi Bölgelerinde üretim yapan fabrika ve işletmelerin çalışanları için salgın hastalık kapsamında işverence alınan – alınması öngörülen tedbirlerin düzenli olarak kontrolünün yapılması, güvenli çalışma ortamının sağlanması ve bulaş riskinin düşük tutulması noktasında bu kesim için Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda belirli aralıklarla hızlı PCR testi yapılmasını sağlayabilecek bir çözüm geliştirilerek bu işletmelerin hizmetine sunulmalıdır.”
Son Güncelleme: Çarşamba, 02 Aralık 2020 09:53

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde