15 Mayıs 2024

Fatsa Cıngırt Kalesi Ve Kaya Mezarları Turizme Kazandırılıyor

  • PDF

cgrt17-7-2013Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan, Belediye Başkan Yardımcısı Bülent Yüce Tepe ve Belediye Meclis üyesi Beytullah Kalan Yapraklı köyü sınırları içerisinde yer alan Cıngırt Kayası Antik Dönem yerleşimi kazı çalışmalarını yerinde incelediler.

Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Fatma Erol, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle Cıngırt Kayası Antik Dönem Yerleşim yerinde 2011 senesinde bir yüzey araştırması yaptıklarını ve o yüzey araştırmasında elde ettikleri veriler doğrultusunda geçen sene kazı çalışmasına başladıklarını söyledi. 2013 yılı itibariyle de ikinci sezon çalışmalarımızı gerçekleştirdiklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ayşe Fatma Erol; “ Burası Cıngırt kayasının zirve kısmı. Gördüğünüz gibi arkamızda bu Karadeniz coğrafyası için karakteristik olan basamaklı su tüneli olarak tanımlayacağımız ana kayaya oyulu bir mimari görmekteyiz. Bu coğrafyada bir çok antik kentte gördüğümüz mimari bir biçim. Ordu Bayadı köyünde, kurul kalesinde Mesudiye de, Arıkmusa da ve daha birçok Karadeniz coğrafyası antik yerleşiminde görülen bir mimari. Buradan elde ettiğimiz veriler gerek sözünü ettiğimiz bu mimari gerekse eski dönem insanlarının kullandığı çanak çömlekler. Buranın M.Ö.120 ve 63 yılları arasında Mitridatlar sülalesi olarak adlandırılan ve 6. Mitridat dönemine bir kale yerleşimi olduğu ön görüsü. Roma ve Bizans dönemine ait kalıntılar da bulunmakta. Onun dışında buranın Osmanlı döneminde de yine yerleşim gördüğü ele geçen Osmanlı eserlerinden anlamaktayız. Amacımız burada çıkan kalıntıların restorasyonunun yapılıp bölgenin Kültür Turizmine kazandırılması. Sayın Başkanımızın da teşrifleri bizi oldukça mutlu etti. Kendilerinin desteklerini her zaman hissetmekteyiz. Bu günde bu ziyaret bizim için motivasyon oldu. Sağ olsunlar inşallah birlikte nice yıllar güzel işler başaracağız” dedi.

Arkeolojik Kazılar Başladı

Kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Anlayan ise; “Geçen sene burada arkeolojik kazı çalışması başlamıştı. Bu senede yine ciddi bir ekiple sayın hocamla beraber tekrar arkeolojik kazı başladı. Her geçen gül yapılan kazılarda yeni bulgulara rastlanıyor. Bu da bizi heyecanlandırıyor. Zaten burada yaşayan insanlar buradaki bulguları bir şekilde görüyorlardı ama hocaların yaptıkları araştırmalarda çok daha geçmişe gidiyorlar. Hocam bizlere buradaki bulguların M.Ö.120 yılına kadar gittiğini ifade etti. Buradaki bulgular onu gösteriyor. İnşallah her sene aşama aşama burası açılacak ve ortaya çıkarılacak. Bu şekilde turizme kazandırılacak. Tarihi bir yaşama alanının tekrar gün yüzüne çıkarılması bizim için çok önemli. Ama bu gün için şehrimizin turizm noktasında çok ciddi bir ilerleme kaydedeceği bir bölge belki burası. Birçok yerde buna benzer yerler o bölgeyi turizm açısından çok geliştiriyor. Hocamın da ifade ettiği bulgular inşallah gün yüzüne çıkartıldığında burası turizme açıldığında Karadeniz açısından belki de en önemli bulgulardan birisi olacak. Çünkü M.Ö.120 yıl ve o süre boyunca süreklilikten de bahsediyor hocam M.Ö.120 sene öncesinden her dönemin insanının yaşamış olmasını bilmek beni ayrıca heyecanlandırıyor. İnşallah burası her sene adım adım ortaya çıkartılacak. Ve burası turizme kazandırılacak. Bundan Fatsa kazanacak Karadeniz kazanacak Türkiye kazanacak. Ben hayırlı olmasını diliyorum. Tabi ki Turizm İl Müdürlüğümüzün desteği ve Sayın Valimizin desteği ile buralar bu şekilde hayata geçiyor. İnşallah hocamlar da gayretli ve heyecanlı çalışmasını güzel bir şekilde sonlandıracak. Burada işin en önemli kısmı tarihi bulguların ortaya çıkması. Ama vatandaşlar buraya çıktığında çok müthiş de bir seyir, manzara teras alanı ile karşılaşıyorlar. Zaten eski insanlar yaşayacakları yerleri biliyorlarmış. Biz şimdi kendimizi denizin kenarında daha iyi olduğunu zannediyoruz halbuki yukarıda tepeler hem güvenlikli hem de daha çok sağlıklıymış o yüzden geçmişteki yaşayan insanlar bu tür yerleri tercih etmişler. Mutlaka belki de bunun yanı sıra güvenlikte gözetilmiştir. Velhasıl şuan üzerinde bulunduğumuz alanda bir tarih yatıyor. İnşallah Fatsa’mıza kazandırılacak, Türkiye’mize kazandırılacak. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi.mag17-7-2013

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde