22 Temmuz 2024

HEKiM TAVSiYELERiNE UYULMUYOR

  • PDF
Fatsa Devlet Hastanesi Dahiliye uzmanı Dr. İsmail Anaç “Hastalarımızın bir kısmı hekim tavsiyelerine uymayarak ilaç kullandıklarını, bizlerde hekim olarak teşhis ve tedavide netice almakta zorlanmaktayız” dedi 
 
Yazdığımız ilaçları hastaların bilinçli bir şekilde tüketmediğini, gelişi güzel aldıklarını söyleyen Dr. İsmail Anaç  “Hastanın doğru tedavisi için; doğru hastaya, doğru ilaç, doğru talimatlarla, etkin dozda ve yeterli süre kullanımı sağlanarak verilmektedir. Hastanın da yarar görmesi için kullanım talimatlarına uygun hareket etmesi gerektiğini belirterek, maalesef hastalarımı bir çoğunun bu talimatlara uymadığını, bazılarının ilaçlarını hiç yemediği, bazılarının ise yemesi gereken zamanında yemeyip ötelediğini, eksik dozda yediklerini görüyoruz”dedi.
 
Hastanın tedaviden yarar görmesi için muhakkak hekim tavsiyelerine uyulması gerekir belirten Anaç, “Bu aşamalardan herhangi birinde olan aksama ilacın getireceği faydayı değiştirir, ilaç kullanımında tutarlı olmak lazım” dedi.
 
Tedavi için gelen bazı hastalarımızın verilen ilaçlardan haberi dahi olmadığını söyleyen Dr. Anaç, “Şunu özellikle belirtmek istiyorum, bazı hastalarımız verilen ilaçları bir süre yedikten sonra iyileştiğini zannederek evin bir köşesine atıp tekrar tedavi için geldiklerini, sistemde görülmediği için bizlerde hekim olarak ne kadarını tükettiniz? sorusuna cevap alamadıklarını, sonuç olarak görüyoruz ki hastalarımız bu eksikliklerinden dolayı hekimlerini suçlayabilme ve verdiğiniz ilaçlar fayda etmedi diye bize sitem edebilmektedir ”dedi Eczacı, tedavi ile hasta arasındaki son basamağı oluşturur.
Hastanın tedavisini düzenleyen kişi doktor olmakla birlikte, tedaviye başlamadan önce hastanın son muhatap olduğu kişi genellikle eczacıdır diyen Uzman Dr. İsmail Anaç, “Eczacı, tedavi ile hasta arasındaki son basamağı oluşturur. Özellikle serbest eczacılar tüm dünyada sağlık sistemlerinin temel unsurlarından birisidir. Eczane çalışanları her çeşit sağlık problemi hakkında sıklıkla danışmanlık hizmeti verirler. Hekim tarafından yazılan ilaçlar ancak doğru kullanıldığında güvenilir ve etkindir. Aksi takdirde etkisiz ya da tehlikeli olabilir. Bu bakımdan eczacının ilacı sunumu ve hastaya yaklaşımı büyük önem arz etmektedir. Yetersiz bilgilendirme ya da yanlış ilaç temini ilacın getireceği yararı ortadan kaldırabilir hatta ölümcül sonuçlara yol açabilir. 
 
Eczacı eczanesine gelen hastasına hastalık, ilaç, kullanım talimatları, ilacın yan tesirleri, ilaç etkişimleri ve kullanmaması gereken durumlar hakkında bilgi aktarımı yapmalı, hastasının da bunları doğru anlayıp anlamadığını doğrulatmalıdır. İşte tüm bunlar yapılırsa, yani hastaya zaman ayırıp ona tedavi ve ilaçları hakkında bilgi aktarılırsa, ilaçtan ve tedaviden maksimum fayda sağlanmış olur” dedi. 
 
Özel Haber- Muharrem GÖÇ

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde