20 Nisan 2024

Başkan Karataş'tan Finansmana Erişim Olanakları Hakkında Basın Açıklaması

  • PDF
Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Karataş; yakın zamanda duyurulması beklenen KGF kredisi ve üyelerin duyurulan bu tür olanaklara erişim olanakları ile ilgili bir basın açıklaması yayımladı. Karataş'ın açıklaması şöyle;
 
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamasıyla kamuoyunun da yakından takip ettiği üzere önümüzdeki günlerde geniş kapsamlı olmasını umduğumuz KGF destekli yeni finansman olanaklarının duyurulması olası.
 
İş dünyasından gelen yoğun taleple bizlerin sürekli gündeme taşıdığımız bu olanak özellikle üretim yapan kesimle birlikte orta ölçekli olarak tabir edebileceğimiz işletmeler için kış mevsiminin başlayacağı bu günlerde büyük önem arz edecektir.
 
Zira dönem dönem küçük işletmelere ve esnaflara çeşitli finansman olanakları sağlanıyor. Bu kesimin ülke ekonomisindeki yerini elbette biliyor ve desteklenmelerini önemsiyoruz. Bunun için devletimizin ilgili birimlerine her zaman teşekkürlerimizi ilettik ve iletmeye devam edeceğiz.
 
Ancak söz konusu imkanları 1 yılı aşkın süredir özellikle vurguladığımız orta ölçekli işletmelerimizde ve imalat yapan sektörlere yönelik göremiyoruz.
Oysaki bulundukları bölgelerde istihdam yükünü, vergi yükünü vurguladığımız bu grup karşılıyor desek yanlış olmaz. Üstelik son dönemde piyasalarda oluşan enflasyonist ortamda artan maliyetler de bu kesimi daha sert etkilemekte. Son dönemde sanayilerde kullanılan elektrik, doğalgaz gibi enerji girdilerindeki fiyat artış oranını normal işletme tarifelerine kıyaslayarak bakarsak bile bu kesimin üzerindeki yükün nasıl arttığını görmemiz mümkün.
 
Orta ölçekli işletmeler ise hem bu yıl 2 kez artan çalışan ve sigorta maliyetleri hem de birkaç ay sonra yeniden güncellenecek asgari ücrette ve sigorta primlerinde meydana gelecek potansiyel artışın yanı sıra enerji maliyetleri, kiralarda meydana gelen artışlar ve benzeri birçok sorunla aynı anda uzun süredir mücadele etmek durumunda.
 
Devletimizin yetkili kurumlarından bu noktada beklentiler yoğun. Duyurulacak yeni olanaklarda özellikle orta ölçekli işletmelerle üretim faaliyetinde bulunanlara öncelik sağlanması ve özellikle duyurulacak olanaklara erişimin kolaylığı konusunun dikkatle gözden geçirilmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz. Aksi durumda kış koşulları ile birlikte katlanacak maliyetler iş dünyası için sürdürülemez bir hal alacaktır.
 
Duyurulacak finansman olanağına erişim konusunda uygulanacak kriterlerde de özellikle vurguladığımız kesim için esneklik sağlanması yeni yıla yaklaşırken artık faaliyetlerini sürdürmekte zorlanan birçok işletme için adeta can suyu niteliği taşıyacaktır. 
Zira bu noktada uygulanan vergi/sgk/kredi borcu olmaması gibi kriterler işletmelerimizin içinde bulunduğu koşullar nedeniyle halihazırda karşılaması zor kriterlerdir. Ayrıca kredi olanağının kullanımını sağlayacak kamu bankalarına şubeler nezdinde ayrılan tahsisat oranı da gözden geçirilmeli, özellikle bizim gibi görece küçük bölgelere ayrılan tahsisat birkaç işletmenin faydalanmasını sağlayıp kaynağın tükenmesine yol açmakta ve gerçekten halis bir niyetle başlayan destekleme girişiminin yaraya merhem olamayan bir sonuca dönmesine yol açmaktadır. 
 
Banka şubelerine ayrılan tahsisatın ihtiyacı olan tüm işletmelerin kullanımına uygun olacak şekilde planlanması bu noktada en önemli adım olacaktır.
 
Hafta içi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde gerçekleştireceğimiz görüşmede de rapor olarak sunacağımız bu hususlarla ilgili şu ana kadar olduğu gibi bundan sonra da devletimizin ilgili birimleri tarafından gereken çabanın gösterilerek konunun değerlendirileceğine yönelik inancımız tamdır. Kamuoyunun bilgisine saygıyla arz ederim.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde