19 Nisan 2024

“BURASI FATSA TİCARET BORSASIDIR. BURAYI FATSA SİYASET BORSASI YAPMAYACAĞIZ”

  • PDF
Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi; iddialı konuştu.
 
Üçüncü dönem seçilen Ali Feyzi, ziyaretimiz sırasında gazetemiz sahibi Yavuz Selim Eser’e özel açıklamalar yaptı. 
 
”Türkiye de fındık ile ilgili dik duruş sergileyen Türkiye’nin tek fındık borsası Fatsa Ticaret Borsasıdır" dedi.
 
Ayrıca “Burası Fatsa Ticaret Borsasıdır. Burayı Fatsa siyaset borsası yapmayacağız”
 
Kurulduğu günden bu zamana kadar ilk kez rakipsiz seçim yaşandığını beyan eden Ali Feyzi; “Borsamız 1991 yılında kurulmuştur. Kurulduğu günden beri ilk defa rakipsiz bir seçim yaşanmıştır. Bizlere bu güveni, bu onuru yaşatan tüm üyelerimize, bütün Fatsa halkına eşekkür ediyorum. Burada sadece üyelerimizin ve yol arkadaşımızın payı ile beraber Fatsa kamuoyunun büyük bir güveni ile karşı karşıya kaldık. Bu güveni bizleri gösteren gerek üyelerimize gerek Fatsa halkına, basın camiamıza ve yol arkadaşlarımıza hepsine sonsuz teşekkür ederiz. Bugüne kadar Fatsa Ticaret Borsasında hizmet yapmış bütün yönetim kurulu başkanlarına, yönetimine herkese çok teşekkür ederim. Bu bizim 3. Dönemimiz. 9 yıldan beri Fatsa Ticaret Borsasını ben ve yönetim kurulu arkadaşlarım ile beraber yönetiyoruz. Fatsa’daki borsamızın üyelerine, fındığa, sadece Fatsa değil fındık dediğim zaman bütün Karadeniz bölgesine, fındık ile ilgili açık yüreklilikle yaptığımız çalışmalar ortadadır.”
 
“Türkiye de fındık ile ilgili dik duruş sergileyen Türkiye’nin tek fındık borsasıdır Fatsa ticaret borsası”
 
Fındığı savunan tek borsa olduklarını açıklayan Ali Feyzi; “Bu konuda tevazu göstermeye gerek yoktur. Üreticilerimiz bu konuların şahididir. Biz fındık ticaretimizi etkileme pahasına dahi olsa açık yüreklilikle dün savunduğumuz gibi yarında fındık politikamızı aynı şekilde savunmaya devam edeceğiz. Biz biliyoruz ki fındık fiyatları bir lobi ile oluşur ve karşıdaki lobi çok güçlüdür.Bu lobinin kırılması lazım, bu lobinin karşısında rahmani lobi oluşturmak lazım. Rahmani lobiden kastım üreticinin, esnafımızın malının değeri ile satılmasıdır. Bugün İtalya’daki üreticinin fındığı ile Türkiye’deki üreticinin  fındığı arasındaki fiyat farklarını biz biliyoruz. Çok ciddi fiyat farkları var.
 
Yurtdışındaki fındık üreticilerinin  fındık maliyetinin daha düşük olmasına rağmen daha yüksek fiyat ile ürün sattıklarını biliyoruz. Türkiyedeki üreticinin de yaşam standartlarını, yaşam kalitesini artırmak daha kaliteli fındık üretmesi için fiyatların daha yüksek seviyelere gelmesi lazım. 
Fındık fiyatlarını destekleyen sayın hükümetimize, toprak mahsullerine çok teşekkür ediyorum.
 
Toprak mahsulleri ekipleri devasa bir ekip ve büyük paralarla fındığa destek veriyor, ama buna rağmen hala serbest piyasada fındık fiyatları 44 ve 45 lira bandında seyrediyorsa toprak mahsullerinin genel müdürünün, tarım bakanının oturup düşünmesi lazım. Bu düşünmeyi istişareye çevirmesi lazım. Fındığın bileşenleriyle bu istişareyi yapması lazım. Bu istişareleri fındığın fiyatını oluşturan kesimlerle yapması lazım. Bu kadar devasa ekipler ile depolar ile fındık alınıyor ve hala serbest piyasada fındık fiyatları yükselmiyorsa demekki ayak değiştirmek lazım, ortada bir sorun vardır. Bu paralar milletin parasıdır. Şuanda fındık fiyatlarının serbest piyasada 50 lira seviyesinde olması gerekir. Toprak mahsulleri ofisinin fiyatını yakalaması lazımdı.” Dedi.
 “Bu olmuyorsa niye olmuyor?“
Başkan Ali Fayzi; “Bunun iki tane sebebi vardır bir; 21 günlük vadeyle alınması. Piyasa bunu olumlu karşılamıyor. 
 
İki; üreticinin fındık satmak için gün alma müracaatı sonrasında bir aylık sıra verilmesi. Piyasa bunu da olumlu algılamıyor.
 
Bugün ürünü satmak isteyen kişiye bir ay sonra gün veriyor o bir ay sonrada parayı 21 gün sonra ödüyor. 50 günlük bir vadeyla alım yapılmış olunuyor. Ürününü satmak isteyen kişinin mutlaka paraya ihtiyacı vardır. Bu kadar devasa rakamlar harcandığına göre bu sorunun tedavi edilmesi lazım.”
“Biz bu konuları basın aracılığı ile değil; sayın genel müdür Ordu’ya geldiği zaman kurumumuzu ziyaret edip ona söylememiz lazım. Bölge siyasetçilerine bu konuyu ilettim, ama hala çözülmedi.” Diye Feyzi;  “Bizler sorunun çözüm adresi değiliz, sorunun çözüm adresi siyasi iradedir. Biz inandıklarımızı üslubu ile kırmadan, dökmeden siyasi iradeye teslim edeceğiz. Burası Fatsa Ticaret Borsası burayı Fatsa siyaset borsası yapmayacağız. Bizim sloganımız; “Ticaretin gerekliliği ne ise üreticimiz, esnafımız, bölgemiz, Türkiyemiz kazanacak’tır.”
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde