14 Mayıs 2024

Zeki ODABAŞ: “Döviz Kurlarının yükselmesi vatandaşı mutlaka etkileyecektir”

  • PDF

zeki11-9-2013Mali Müşavir Zeki ODABAŞ; Dolar ve Euro’daki yükselişin yansımalarının kısa ve uzun dönemde ki etkilerini açıkladı.

Döviz kurlarında ki yükselişin vatandaşa zam olarak geri döneceğini belirten ODABAŞ; “Şuanda oluşan mevcut ekonomik durumun sebebi; 10 yıldan bu yana uygulanan ekonomi politikalarıdır” dedi.

Açıklamalarına devam eden ODABAŞ: “Bir laf vardır; “Başarıyı herkes benimser ama başarızılığı kimse üzerine almak istemez”.

10 yıldan bu yana Türkiye’de uygulanan ekonomi politikaları ülkemize yoğun bir sıcak para akışını sağladı. Çünkü para nerede fazla kazanç bulursa o tarafa gider. Faizlerin yüksek olmasından dolayı ülkemizde yoğun bir şekilde döviz bolluğu oluştu. Fakat oluşan bu yatırımlar üretime yönelik olmamış; finans, banka ve telekominikasyon sektörüne yönelmiştir. Amerika Merkez Bankası’nın (FED)açıklamalarından sonra mevcut sıcak paranın ülke içerisinden hızlı bir şekilde çıkması ise döviz kurlarının yükselmesine sebeb oldu.Türkiye ekonomisinde cari açık mevcut. Ne kadar dayanabilirsin üretmeden tüketmeye ? Bu durumun bir yerde son bulacağı belliydi” dedi.

“Bu ateş üflemeyle sönecek bir ateş değildir”

“Merkez bankası döviz satarak; dövizin yükselen fiyatını kırmayı amaçladı. Yaklaşık 20 milyar dolara yakın döviz satıldı fakat doların ateşi halen daha sönmedi. Demekki başka alternatif tedbirler düşünülmelidir. Artık türkiye şapkasını önüne koyup düşünmelidir. İlk olarak cari açığın kapatılması hedeflenmelidir. Cari açık devam ettiği müdetçe kurlarda ki yükseliş devam edecektir.

Ayrıca Türkiye’ye gelen bu yabancı yatırımlar üretime yönelik olmamış; tamamen spekülatif amaçlı kazanımlar elde etmek hedeflenmiştir.

Sürekli tüketimi arttıran faktörlere yatırımlar yapılmıştır. Üretim arka planda tutulmuştur. Bu durum gerekli önlemler alınmaz ise kısa ve uzun dönemde krizler ortaya çıkacaktır” dedi.

“Faizler Arttırılmalıdır”

“Bundan sonra ki süreçte dövizdeki kur artışının kontrol altına alınması için sıcak paranın ülke içerisinde tutulmasına olanak sağlanmalıdır. Bunun içinde faiz oranları yükseltilerek; yabancı yatırımcı parasının ülke içerisinde kalması sağlanmalıdır. Aksi taktirde döviz kurları daha da artacak ve daha derin krizler baş gösterecektir” diye konuştu.

“Elin Elbisesiyle Düğüne Gidilmez”

“Bu zamana kadar başkalarının paralarıyla ekonomik refah sağlanmaya çalışıldı. Artık sıcak para ülke içinden çıkmaya başladı. Kurlar yükselmeye başladı ve bununda vatandaşa geri dönüşü zamlarla olacaktır. Sıcak paranın ülke içerisinden kaçması engellenmek isteniyorsa faiz oranları arttırılmalıdır. Bu durumun başka çözümü yoktur” dedi.

“Döviz Kurunun yükselmesi vatandaşı mutlaka etkileyecektir”

Benim dolarım yok dövizin yükselmesi beni etkilemez demek tamamen yanlıştır. Dövizin yükselmesinin kısa ve uzun dönemde vatandaşa büyük yansıması olacaktır. Petrol ve doğalgaz fiyatları yükseldi. İthal edilen mallarında maliyeti artacağı için; buda vatandaşa zam olarak geri dönecektir.

Türkiye tüketim savurganlığına son verip kendi üretimini kendi gerçekleştirmelidir. Tasarruflar arttırılmalıdır. Mevcut ekonomik durumun düzelmesinin temel dayanağı budur” diyerek açıklamalarına son verdi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde