13 Mayıs 2024

Her Gün Çinlilere 1 Avuç Fındık Yedirsek 3 Günde Biter

  • PDF

orducin18-9-2013Ordu'da üretim yapan Erçallar Fındık, Çin'in Pekin şehrinde bulunan ve 23 Çikolata fabrikasına mal tedarik eden Çinli firma ile anlaşmaya vardı. Anlaşma programında AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener'de hazır bulundu.

Çinde bulunan Çikolata fabrikalarına mal tedarik eden firmanın yetkilileri, fındık ürününü yeni tanıdıklarını, şimdiye kadar çikolatayı sadece kakao ile yaptıklarını söyledi.

Çinli yetkililere, fındık üretiminin nasıl gerçekleştiği anlatıldı. Çinli yetkililer önce fındık bahçesine götürülerek ağaçlardan toplanışı, kurutulup fabrikaya getirilişi ve entegre'de ki çalışmalar ile ilgili bilgiler verildi.

2 yıl önce Çin piyasasına girdiklerini söyleyen Erçallar Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Erçal, "Şangay bölgesinde bir distribütörlük anlaşması yaparak burada fındık satışını sürdürüyoruz. Ancak şimdi Çin'in en önemli bölgesi olan Pekin'e açılım yaptık. Pekin'de 23 tane çikolata fabrikasına mal tedarikinde bulunan firma ile anlaştık. Bu firma yetkilileri bugüne kadar çikolatada fındığı hiç kullanmadıklarını söyledi. Sadece kakao ile çikolata yapıyorlardı. Şimdi ise Ordu'dan giden fındık ile fındıklı çikolata üretimi gerçekleştirecekler. Çinli firmanın yetkililerine fındık bahçesini, toplanmasını, kurutulup, fabrikaya gelişini ve üretiminin nasıl gerçekleştiğini yerinde anlatmak için Ordu'ya getirdik."dedi.

Çinlilere Her Gün 1 Avuç Fındık Yedirsek 3 Günde Fındığımız Biter

Çinlilere her gün 1 avuç fındık yedirsek fındığımız 3 günde biter diyen AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener, "ABD yılda 5 bin ton fındık üretiyor ve bu fındığın tamamını Çin'e satıyor. Lezzeti Ordu fındığı gibi değil. Türkiye'nin fındığının ayrı bir aroma lezzeti var. Eğer ihracat kalemini arttırırsak o zaman fındık fiyatı daha da çok yükselir. Fındık ihracatçılarımız, Gaziantep'i model almalı. Gaziantep ile işbirliği yapmak gerekiyor. Gaziantep çok iyi bir model, Afrika'ya, Arap Dünyasına ve Ön Asya'ya açıldığı için çok önemli. Fındık ihracatı yapan firmalarımızın örnek alması ve işbirliği yapması gerekiyor. Kuruyemişlerden bir çok ürün üretiyorlar. İhracatçılarımızda fındığı ürün olarak satarsa daha çok gelir elde eder."diye konuştu.

Çinliler Fındıklı Çikolataya Bayılmış

Çinli Yetkililer, ilk kez fındık üretiminin nasıl gerçekleştiğini gördüklerini söyleyerek, "Bugüne kadar çikolata firmaları üretimi kakao ile yaptı. Fındık ile üretimi denedik çok lezzetli olduğunu gördük. Bundan sonra fabrikalara fındık tedarik edeceğiz. Çinde fındıklı çikolata üretimini gerçekleştireceğiz. Fındığı deneme üretimimizde damak tadı olarak bayıldık."ordu18-9-2013

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde