14 Mayıs 2024

“19 Eylül Gaziler Günü Kutlandı”

  • PDF

gazi25-9-2013Türkiye Cumhuriyetinin kurulması ve günümüze kadar bağımsızlığının korunmasından şehitlerimizin olduğu kadar gazilerimizinden emeği çoktur. 19 Eylül gaziler günü kapsamında Fatsa İlçe Jandarma Komutanlığı önünde bir tören düzenlendi. Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan törene Fatsa Kaymakamı Bekir Atmaca, Fatsa Garnizon Komutanı Per. Bnb. Salih Gödek, Fatsa Belediye Başkan Yardımcısı Bülent Yücetepe, Fatsa İlçe Emniyet Müdürü İbrahim Cibelik, Fatsa İlçe Jandarma Komutanı Jdm. Bnb. Halit Gülten, Fatsa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Gürsel Avcı, Fatsa İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Süleyman Dursun ve çok sayıda Gazilerin yanı sıra gazi yakınları da katıldı. 
Atatürk'ün manevî huzurunda bir dakikalık saygı duruşunun ve İstiklâl Marşının okunmasının ardından Fatsa Atatürk Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi Müdürü Ömer Yahşi günün anlamına hitaben bir konuşma yaptı. Müdür Ömer Yahşi, "Bugün, Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'e gazilik unvanının verilişinin 92. Yıl dönümünü anmak için burada toplanmış bulunuyoruz. Hepinize Hoş geldiniz der saygılarımı sunarım. Bu gün '19 Eylül Gaziler Günü' Bilindiği gibi, Muharip Gazi, harbe katılıp da, harpten sağ olarak dönen savaşmış kahramanlardır. Gazilik unvanı da devlet tarafından verilir. En büyük Gazi, Mustafa Kemal'e bu unvan Sakarya meydan savaşının sonunda 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verilmiştir. 2002 yılında TBMM de çıkartılan yasa ile 19 Eylül günü Gaziler günü olarak kabul edilmiştir.
Asya'dan, Avrupa'ya ve Afrika'ya üç kıtada, at koşturup Adriyatik'ten Çin şeddine, zaferden zafere koşan, bu aziz milletin tarihi kahramanlıklarla şehitlerle gazilerle doludur. Karadeniz'de Akdeniz de Anadolu'da, Kore'de ve Kıbrıs'ta, Güney doğuda, terörle mücadelede vatanını, bayrağını, milletini canından aziz bilmiştir. Savaşta yurdunu kahramanca savunmaktan, barışta onurlu duruşunu sergilemekten asla geri durmamıştır. Türk milletinin her ferdi, yaşadığı hayatın geçmişte edinilen tecrübelerin bir sonucu olduğunu bilir. Bu bakış açısıyla gazilerinin ve şehitlerinin hatırasını canlı tutar. Onların yazdığı destanı sonraki nesillere aktarır. Böylece büyük millet olmanın şuurunu çocuğuna da öğretir. Bulunduğumuz coğrafya tarihin en kanlı savaşlarına, en karmaşık siyasî oyunlarına sahne olmuştur. Bu olumsuzluklar etrafımızda halen sürüp gidiyor. Böyle olmasına rağmen milletimiz ülkesini bir istikrar ve güven ortamı haline getirmeyi başarmıştır. Gazi yahut şehit olmaya hazır milyonlarca ferdiyle bu huzur, bu sükûn sürecektir. Kahramanlığı ve hürriyet tutkusunun yanında, milletimizin bir üstün özelliği de sahip olduğu vefa duygusudur.
Bize Türkiye Cumhuriyetini emanet eden gazi ve şehitlerimize gösterdiğimiz hürmet bundandır. Türk insanı gazi veya şehit olan atasını en derin duygularla anmaktadır. Şehitlerimiz ve Gazilerimiz, Vatanımızın ve Yüce Türk Milletinin ebedi varlığı ve bütünlüğünü koruma uğruna yurdumuzun her karış toprağına terlerini ve kanlarını akıtan kahramanlardır. Gaziler, şanlı tarihimize zafer destanları yazdıran gurur ve iftihar vesilesi yaptığımız, hiç kimsenin sahip olmadığı unvan sahipleridir. İnsan vatanını sever. Çünkü vatan, bir galibin kılıcı veya bir kâtibin kalemi ile çizilen belirsiz hatlardan ibaret değildir. Vatan, millet, hürriyet, menfaat kardeşlik, tasarruf, hâkimiyet, ecdada hürmet, aileye muhabbet, gençlik hatırası gibi birçok ulvî hislerin bir araya gelmesinden hâsıl olmuş mukaddes bir fikirdir. İnsan çalışarak pek çok rütbe ve unvanlar elde edebilir. Şehitlik ve gazilik rütbesi ise, hayat karşılığında elde edilmekte ve inanç sayesinde kazanılmaktadır. Bu bakımdan rütbelerin en üstünü hiç şüphe yok ki şehitlik ve gaziliktir. Şehitlik mertebesine yükselmek hem Hak katında, hem de halk yanında büyük bir şereftir. Gazilik ise, Allah yolunda ve vatan uğrunda savaştığı ve şehit olmayı arzu ettiği halde ölmeyip, sağ kalan kimseye verilen rütbedir. Gazi de şehit olmak ve bu mertebeye yükselmek için savaştığından dolayı, o'da şehitler derecesinde kabul edilmiştir" diye ifade etti.
Yapılan konuşmanın ardından Gazilerimize ve törene katılanlara Fatsa Belediyesi Atatürk Parkı Restoranında verilen öğle yemeğiyle program sona erdi.gazi-25-9-2013

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde