14 Mayıs 2024

Ali Feyzi: “Kivi üretimi artıyor”

  • PDF

alifeyzi10-10-2013Fatsa Ticaret Borsasının sadece fındığın değil, bölgede yetişen tüm ürünlerin borsası olduğunu belirten Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Bölgemizde fındığın yanı sıra kivi üretimi başta olmak üzere ciddi anlamda meyve üretiminde artış olduğunu söyleyen Ali Feyzi; kivinin hak ettiği fiyatı bulması ve üreticinin mağdur olmaması için sadece meyvelerin saklanacağı bir soğuk hava deposu kurulması gereklidir” dedi.

Kivi’nin Pazarını Araştırıyoruz

Kiviyle ilgili sorduğumuz soruları cevaplandıran Ali Feyzi: “ İlk olarak bölgemizde ve ülkemizde ne kadar kivi yetişiyor, ne kadar kivi üreticisi var, bölgemizin kivi rekoltesi ney, iç pazarın ihtiyacı ney, arz talep dengeleri nasıl, şuanda ki kivi ihracatımız nedir gibi soruların cevabını araştırmaktayız” dedi.

Balık ve Kivi Aynı Soğuk Hava Deposu İçerisinde Muhafaza Edilemiyor

Meyvelerin kendine özel soğuk hava deposunda saklaması gerektiğini belirten Ali Feyzi: “Balık ve meyveler aynı soğuk hava deposu içerisinde muhafaza edilemiyor. Kivi için, balığın içerisinde kullanılmadığı bir soğuk hava deposu gerekli olduğunu biliyoruz. Çünkü kivi kokuyu kabul etmeyen bir meyvedir. Bölgemizde meyvelere özel bir soğuk hava deposu olması gerekmektedir. Şuanda böyle bir soğuk hava deposu kursak bize maliyeti ne olur bunu araştırmaktayız. Şuanda arkadaşlarımız bu konu üzerinde çalışmalar yapıyorlar. 1,2 ay içerisinde bu araştırmalarımız netleşecek. Bu bilgileri toparladıktan sonra kivi üreticilerimizle bir araya gelip toplantılar yapacağız ve yıl boyunca kiviyi vatandaşlarımızın tüketimine sunacağız” diye konuştu.

İlimiz Kivi Üretiminde Söz Sahibi Olmaya Başladı

Ordu’nun kivi üretiminde söz sahibi olmaya başladığını belirten Ali Feyzi: “ Maalesef bu yıl ki kivi fiyatlarında; geçen yıla oranlara %50 fiyat kaybı var. Bu yıl kivi üreticileri mağdur duruma düştüler. Soğuk hava deposu olmadan kivinin fiyat dengesi maalesef sağlanamıyor. Pazar kurtarırsa bu bölgede kivi alımına yönelik firmalar kurabiliriz. Araştırmalarımız devam etmekte. Araştırmalarımızın sonucunda kamuoyunu bilgilendireceğiz” dedi.

Kivi Üretimi Fındıktan Daha Zahmetsiz

Kivi üretiminin fındıktan daha zahmetsiz olduğunu belirten Ali Feyzi: “Bakım ve maliyet açısından kivi fındığa göre daha avantajlı bir üründür. 5 yıl önce ki kivi üretimiyle şuanda ki kivi üretimi arasında çok büyük farklar var. Yıllar geçtikçe üretim düzeyi artmaktadır. Kivi üreticilerimize ben bol kazanç diliyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.alif10-10-2013

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde