23 Temmuz 2024

“Başarısızlık Fakültemizden Kaynaklı Değil”

  • PDF

Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı  Prof. Dr.  İsmet Balık; “YÖK’ün kontenjan vermemesi nedeniyle üç yeni bölüme öğrenci alamadık” dedi.

Fakültemizin altı bölümü var. Bu bölümlerden 2007 yılından itibarem bir tanesi aktif. O da balıkçık Teknolojisi Mühendisliği bölümüdür diyen İsmet Balık; “ Bu bölümde hem lisans hemde yükseklisans eğitimi veriyoruz. Bu bölüm altı sene öncesine kadar tam kapasiteli doluydu ve bu ülke genelinde böyleydi. Ulusal basında da yer aldığı gibi örneğin Sinop Su Ürünleri tek bölümlük fakülte yerleşen öğrenci sayısı sıfırdı. Burada rektörün, dekanın hiç bir hatası bulunmuyor. Öğrenci tercih ederse bu fakülteye gelecek. Bizim için de aynı şey söz konusudur. Bunun en birinci sebebi sınav sistemidir. Önceden tekli bir sınav sistemi vardı. Öğrencilerimiz sınava giriyordu ve iyi bir puan alarak istediği bölümleri tercih edebiliyordu. Ama ikili bir sınav sistemine geçildi. Birinci sınavda 180 ve üzeri puan alanlar ikinci sınava girebilme hakkına sahip oluyorlar. İkinci sınavdada belirli bir puan alanlar ancak bu bölümleri tercih edebiliyorlar. Bu puanları alan öğrenci sayısı da az. Kontenjanlar yüksek ancak öğrenci aday sayıları bu nedenlerle azalmış oluyor. Sınav sistemi değişmediği sürece Balıkçılık Teknolojisi ve Su Ürünleri Mühendisliği gibi pek çok bölüm boş kalmaya başlayacak” dedi.

Diğer bölümlere öğrenci alımları ile ilgili çaba sarfettiklerini belirten  İsmet Balık; “ 2013 ve 2014 yıllarında kadrolarına katmış oldukları öğretim üyeleri ile YÖK (Yüksek Öğretim Kurulu) tarafından istenen bir bölüme öğrenci alınabilmesi için en az üç kadrolu öğretim üyesi bulunması şartını yerine getirdik ve Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği (Güverte) Bölümüne 24, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümüne 40, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Mühendisliği Bölümüne 30 öğrenci kontenjanı verilmesi için hazırlamış olduğumuz dosyaları YÖK’e sunduk. Ancak YÖK Genel Kurulu’ndan olumsuz karar çıktı. Aynı YÖK bu üç bölümde isteğe bağlı İngilizce hazırlık sınıfı açma teklifimizi ise kabul ettiğini bildirdi. Yani İngilizce hazırlık sınıfı açabilirsiniz ancak öğrenci kontenjanı vermiyorum diyor. Böyle çelişkili ve olumsuz gelişmeyi beklemiyorduk. Üç bölümden en azından ikisinin kılavuza konmasını bekliyorduk. Ama tabi pes etmeyeceğiz. Kadrolarımızı daha da güçlendireceğiz. Bu üç bölüme de yeni öğretim üyesi adaylarımız var. Taleplerimizi rektörlüğümüze ilettik. Kadromuzu takviye ettiğimiz taktirde önümüzdeki yıl için bir sorunla karşılaşmayacağımızı tahmin ediyoruz.Mevcut Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü’nü tercih eden öğrenci sayısındaki durum ise yeni bir sorun değil. Bu bölüme, bu yıl 11 kontenjan verildi. Tercih eden öğrenci sayısı bir. Bunun yanı sıra beş yabancı uyruklu öğrenci yerleşmiş durumda. Bunların kaçı kayıt yaptırır bilemiyoruz. Bu bölümde her yıl yaşanan sorun diğer birçok üniversitede olduğu bizi de üzüyor ve bu nedenle belki de önümüzdeki yıldan itibaren çözüm bulunmazsa öğrenci talep etmeyeceğiz. Çünkü fakültemizin menfi yönde reklamına neden olmaktadır” dedi.

Deniz Bilimleri Fakültesi’nin yapı itibari ile de bir çok eksiği olduğunu da belirten İsmet Balık “ Bina olarak eksiğimiz var. Biz dışarıdan eğitim görevlisi getirsek de onları oturtacak yeterli odamız mevcut değil. Bunun yanı sıra dışarıda bir çevre düzenlemesi yapmamız lazım ama bununla ilgili talebimiz olmasına rağmen ilgilenen olmadı. Burada harabe bir bina vardı. Bunu yıktık fakat zemin bölümünde çevre düzenlemesi yapmamız gerekiyor. Fakültemiz hepimizin, el birliği ile en iyi şartlara getirmemiz şart. Bununla ilgili çok sayıda dernek ve odaların yardım edebileceği kanısındayım” dedi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde