23 Temmuz 2024

YANGIN, “KEŞKE FINDIK BEŞ LİRA OLSAYDI DA HERKESTE OLSAYDI” DEDİ

  • PDF

Haber : Muharrem Göç

Fındık tüccarı Rahmi Yangın  fındık piyasasını değerlendirerek; “ Fındık alım  sezonu olmasına rağmen piyasa çok durgun, keşke fındık beş lira olsaydı da herkeste olsaydı” dedi.

30 Mart gecesi yaşanan don olayı ve akabinde yaşanan şiddetli  fırtına fındığa önemli ölçüde zarar verdiğini belirten Yangın, “beş km’den aşağısında fındık oldu oda geçen yılın yüzde atmışı kadar. Fındık bugün piyasada resmi fiyatı on iki buçuk lira, ben diyorum keşke beş lira olsa da  herkeste olsa. Bundan herkes sebepleniyor, kuşlar dahi sebepleniyor, yapılacak bir şey yok Cenabı Allah’ın takdiri böyleymiş” dedi .

İşin ekonomik boyutuna gelince, fındığa güvenerek borçlanmaların olduğunu söyleyen fındık tüccarı Rahmi Yangın, “ kimse arzu etmez ama fındıktan başka geliri olmayan  bu aileler biraz sıkıntı çekecek gibi görülüyor. Ben hükümetimizden  şunu rica ediyorum. Yılbaşına kadar  vatandaşları rahatlatmak için özellikle Alan Bazlı Gelir Desteklemeleri yapılırsa  köylü biraz olsun rahat edecek. Vatandaş fındığa güvenip düğün yapmıştır, ev, arazi almıştır. Nasıl olsa bu destekler  Mart ayında verilecek. Hükümetimize bir ticaretçi olarak sesleniyorum” dedi

Fındık fiyatlarına da değinen Yangın, “İç piyasada tüketilmeyen fındık fiyatları halen yerinde sayıyor. fındık 13 lira eder ama 15 lira etmez. İç piyasada tüketimi yok.  Neticede bunu bir tüketen insan  var, bunun  bir pazarı var. Avrupa bile tasarrufa gitti. Ürettiği  çikolataların içine eskiden üç tane  fındık koyuyordu şuan bir tane koyuyor. Onlarda artık ekonomik düşünüyorlar” dedi

Yangın, “hiç alakası olmamasına rağmen fındık alanlar var, stokçuluk yapıyorlar. Bunlarda piyasada fındık fiyatlarını suni artırıyorlar. Ehli olmayanlar bu işe girdiği için bu tür suni fiyatlar ortaya çıkıyor. Rekolteyi 400 milyon kilo söylüyorlar, ben şahsen 350 milyon kiloyu yukarıya geçeceğini zannetmiyorum” dedi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde