23 Temmuz 2024

Fındık, Kivi Ve Diğer Meyvelerde Sonbahar Bakımı Ve Uygulamaları

  • PDF

Ülkemizde, özellkle bölgemizde 2014 yılında yaşanan don ve olumsuz iklim koşulları fındık, kivi ve diğer meyveli bitkilerde fiziksel hasarlara yol açmıştır. Özellikle bitki bedeninde dondan kaynaklanan hasarların giderilmesi için birtakım uygulamalar yapılması gerekmektedir Bu yapılacak uygulamalar aynı zamanda bitkiye direnç kazandırır ve gelecek yıllardaki olabilecek don olaylarından da bitkilerin korunmasını sağlayacaktır.

Yaz dönemindeki aşırı sıcak ve rutubetli havalar fındıkta külleme hastalığının ortaya çıkmasına sebep olmuş, bu nedenle ürünün kalitesi düşük  olmuştur.Ayrıca kurak geçen yaz ayları bitki fizyolojisinde dengesizliklere , bozulmalara yol açmış bitkiyi strese sokmuştur…

Bu arazları ortadan kaldırmak ve fındık ağaçlarını kışa hazırlamak ve bir sonraki yıl kaliteli meyve gözleri oluşturmak amacıyla bazı uygulamalar yapılması gerekmektedir..

Bunların başında ağaçların yapraklarını dökmeden önce BREAKOUT + Z-MAX + COOPER SPEED  Üçlüsünün  uygulaması gerekmektedir.bu uygulamanın bitki tarafından iyice alınabilmesi için  15 gün arayla iki kez yapılmasında büyük yarar vardır. Bu uygulamalar bitkinin kışa stressiz ve rahat girmesini sağlar..aynı zamanda bir sonraki yılın meyve gözlerinin kalitesini arttırır. Bununla beraber köklere damlamadan SÜPER PHOS verilmesi bitkiye enerji vereceğinden bitki kendini kış aylarına hazırlamış olur.

Yapılan çalışmalar bu ürünlerin  ( BREAKOUT + Z-MAX + COOPER SPEED  ) kullanıldığı bitkilerde DON ZARARININ AZ OLDUĞU ve bir sonraki yıl daha kaliteli ve çok meyve elde edildiği sonucuna ulaşılmıştır bitkilerin ihtiyaç duyduğu makro besin elementlerinin en avantajlı ve ekonomik verilmesinin yolu damlama sulama sisteminin kurulmasıdır.

Üreticilere tavsiyemiz özellikle fındık yetiştiriciliği yapan çiftçilerimizin mutlaka ağaçlara sonbahar gübrelemesi ve bakımını yapmalıdırlar. .Dengeli ve bitkilerin ihtiyacı kadar gübreleme yapılabilmesi için tavsiyemiz damlama sulama sisteminin kurulmasıdır.

 

NEDEN BREAKOUT KULLANMALIYIZ

Breakout hücresel bölünmeyi enine yaptığından dolayı don olaylarında bitki hücresini korur.bitki hücresi içerisindeki suyun hücre duvarını parçalamasını önler

NEDEN Z-MAX KULLANMALIYIZ

Z-max içerisindeki  %8 çinko sayesinde meyve gözlerinin artmasına, çiçeklenmeye komut verir. Ayrıca içerisindeki diğer iz elementlerle birlikte bitkiye direnç sağlar ve don olaylarında veya aşırı sıcaklarda bitkiyi korur

NEDEN COOPER SPEED KULLANMALIYIZ

Cooper speed sistemik bir üründür. bitkinin içerisinde hareket eder. İçerisindeki bakır sayesinde bitkiyi mantari hastalıklardan temizler ve korur. Özellikle bu sene yaşadığımız külleme hastalığının gelecek seneye sirayet etmemesi için mevcut sporların iyice temizlenmesi gerekmektedir

NEDEN SÜPER PHOS KULLANMALIYIZ

Fosforun tamamı alınabilir formda olduğundan hiçbir şekilde toprak tarafından bağlanmaması sayesinde bitkiye enerji verir ve kök yapısını güçlendirir.

FINDIK , KİVİ VE DİĞER MEYVELERDE GÜBRELEME PROGRAMI

YAPRAKLAR DÖKÜLMEDEN ÖNCE

YAPRAKTAN UYGULAMA   15 GÜN ARA İLE 2 UYGULAMA

 

BREAKOUT               100 LT  SUYA 250 CC

Z-MAX                       100 LT SUYA  200 CC

COOPER SPEED       100 LT SUYA  200 CC

 

DAMLAMADAN UYGULAMA

 

 SÜPER PHOS             DÖNÜME 1 LT.

 

Ziraat müh.

HAKAN TERZİ

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde