23 Temmuz 2024

ÜÇ MESLEK ODASINDN ÜYELERİNE ORTAK “6552 SAYILI TORBA YASA” PANELİ

  • PDF

Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ile Ordu Mali Müşavirler Odasının otaklaşa düzenlediği  “6552 sayılı Torba Yasada Vergi ve SGK Uygulamaları” paneli 25.10.2014 tarihinde saat 13:00 da Ordu TESK Otelde gerçekleştirildi.

Panele Ordu Vali Yardımcısı Niyazi Erten, Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Aydın Bostancıoğlu, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, OTSO Meclis Başkanı Ufuk Ünal, Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğrul Yüksel, Ordu Defterdarı Erol Pişkin, SGK İl Müdürü M.Yaşar Günay, Ordu Spor Kulüp Başkanı  Dr. YMM Nedim Türkmen, Tercüman Gazetesi Yazarı İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, Ordu Defterdar Yardımcısı Bülent Papuççu, Ordu Boztepe Vergi Dairesi Müdürü İdris İzzet Erkan, Köprübaşı Vergi Dairesi Müdürü Mustafa Kul, Milli Emlak Müdürü Yavuz Uyaroğlu ile Mali Müşavirler, Esnaflar ve Ticaret Sanayi Odası üyeleri katıldı.

Açış Konuşmasını yapan Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Aydın Bostancıoğlu;:”Üç kurumun birlikte düzenlediği bu panelin kamuoyunu bilgilendirme adına çok önemli olduğunu bu gün burada 6552 sayılı torba yasa ile ilgili olarak değerli konuşmacılar bizleri ve kamuoyunu bilgilendirecekler. Torba yasadan en önemli beklentimiz emekli olup çalışanların maaşlarından yapılan kesintinin kaldırılmasını bekliyorduk bu gerçekleşmedi. Bir an önce bu konun çözülmesini ümit ediyoruz. Panelimizin başarılı geçmesini diliyorum.”Dedi

Açış Konuşmasını yapan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin; Ordunun üç önemli meslek odası yapmış olduğu bu ortak çalışma ile kamuoyuna torba yasa ile ilgili bilgi paylaşımında bulunmaktadır.  Ancak torba yasa kurallara uyan işini düzgün yapanları cezalandırmamalıdır. Biz altıyüz üyemizi icraya verdik. Yasanın emrettiği görevi yaptık. Şimdi torba yasa ile meslek odası aidat borçları da yapılandırma kapsamına alınmıştır. Şimdi bizim üyelerimize yönelik yaptığımız çalışma bizleri ve borcunu ödeyenleri mağdur etmiştir. Ben daha fazla sözlerimi uzatmadan panelimizin başarılı geçmesini diliyorum.” Dedi

Açış Konuşmasını yapan Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğrul Yüksel; Ordunun üç önemli kurumunun yapmış olduğu bu panel ile torba yasadan etkilenen tarafların bilgi edinmesi onların hak kaybına uğramaması için önemli bir çalışma yaptık.  Panelimizde sayın Defterdarımız, sayın YMM Nedim Türkmen ve İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş değerli bilgiler  sunacaktır. Kendilerine bizim bu etkinliğimize destek oldukları ve katkı verdikleri için teşekkür ediyorum. Bir başka teşekkürü panelin düzenlenmesine katkı veren sayın Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı ile  Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanına etmek istiyorum. Gerçektende bu ilk ortak çalışmamız oldu. Bunun sürmesini ümit ediyorum. Torba yasada pek çok konu var. Doğum borçlanmasından, yapılandırmaya, tüp bebekten, üniveriste öğrencilerinin harçlarına, trafik para cezalarına kadar çok kapsamlı bir yasa. Biz bu gün panelimizde sadece Vergi, SGK ve Meslek Odalarının aidatları ile ilgili hususları sizlerle paylaşacağız. Katılan bütün herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.

Açış konuşmasından sonra panelistler yerlerini aldılar. 6552 Sayılı Torba Yasa konulu panelin Oturum Başkanı Ordu Mali Müşavirler Odası Sekreteri Bahadır Baş panelistleri tanıttıktan sonra panel ile ilgili bir değerlendirmede bulundu. Baş ;” e-devlet konusunda 2004 yılından bu yana önemli adımlar atıldı. E-bildirge, e-beyanname, e-işkur, e-defter, e-fatura aşamaları ile ülke olarak önemli bir gelişimin içindeyiz. Bundan sonraki aşama ise e-denetim aşamasıdır. Bu nedenle torba yasa panelinin e-denetim süreci göz önünde bulundurularak izlenmesi çok önemli. “ Dedi.

Ordu Defterdarı Erol Pişkin “Türkiyede Vergi Aflarının Değerlendirilmesi” konusu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu.: “Pek çok yerde Defterdarlık yaptım .Ancak Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ile Ordu Mali Müşavirler Odasını tebrik ediyorum. Böylesi bir panelin ilk olduğunu düşünüyorum. Bunda emeği geçenleri değerli Başkanları kutluyorum. Türkiye’ye örnek bir çalışma olduğunu söylemeliyim.

6552 sayılı Toraba yasada yer alan Vergi ile ilgili hususlar aftan ziyade yapılandırma şeklindedir. Bu torba yasa 6111 sayılı yasadaki gibi bir af değildir. Borcu olan mükelleflere belirli imkanlarla ödeme kolaylığı getirmiştir.” Dedi. Knuşmasının devamında vergi aflarının olumlu ve olumsuz yanları ile mükelelfte yarattığı etkiler üzerinde durdu. Ordu defterdarı Erol Pişkin konuşmasının son bölümünde vergi aflarından sağlanan kaynakları ve Ordu ilinde 6111 sayılı yasa ile sağlanan vergi rakamları hakkında bilgiler sundu.

İkinci Panelist Dr. YMM Nedim Türkmen ise Vergi 6552 sayılı torba yasa ile getirilen borç yapılandırması, kasa ve ortaklar cari hesabının düzeltilmesi ve meslek odaları borç yapılandırılması konusu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu.

“Paneli düzenleyen Meslek Odalarının değerli başkanlarına teşekkürü bir borç biliyorum. Sayın Defterdarımız gerçekten önemli değerlendirmelerde ve öz eleştiride bulundu. Kendisine ayrıca teşekkür ediyorum. Salonun genel yapısında meslek mensuplarının çoğunlukta olduğunu görüyorum. Bizler kanunu biliyoruz. Tebliğleri de  zaten okuduk biliyoruz. Burada birkaç hususu önce sizlerle paylaşacağım. Torba yasadan önce Türkiye’nın en büyük yapılandırılması dendi. 150 milyar dolarlık bir yapılandırmadan bahsedildi. Çıkan yasa öyle çıkmadı.   61 madde olarak meclise giden torba yasa 98 gün sonra 148 madde olarak çıktı. Sonuçta baktığımızda dağ fare doğurdu diyebiliriz. 30 Nisana kadar olan borçlarda taksitlendirme, meslek odası borçlarında yapılandırma ile kasa ve ortaklar cari hesaplarında bulunmayan rakamların düzeltilmesi şeklindedir.

Biz afları tartışıyoruz. Her iki yılda bir af gündeme gelmiş. Önce resmi çekmemiz lazım. Şuanda bütçe süreci başladı. Avrupa’da Bütçe Hakkı diye bir kavram vardır. Bu şu demek bütçe yapılırken çeşitli guruplar bütçeden pay almak için baskı yaparlar. Ama bizde bu böyle olmaz. Çünkü bizde gider bütçesi yapılır. Önce gider kalemleri tespit edilir . Sonra bu harcamalara kaynak aranır. Bu nedenle bütçe süreci bizde çok tartışılmaz ve takip edilmez.   Türkiye’de şuanda 650.000  Kurumlar Vergisi mükellefi var. 1.700.000  gelir vergisi mükellefi var. Türk Vergi Sistem beyan esasına dayanıyor ve 800.000  basit usul mükellef, 2.300.000 KDV, 2.400.000 stopaj mükellefi var.  Türk vergi sistemi beyan esasına dayanmasına rağmen bakıyorsunuz vergilerin %70 i dolaylı vergi olarak ve kaynakta kesinti olarak alınıyor. Türki Vergi Sistemi Beyan esasına dayanmasına rağmen topladığı vergi %1,4 tür. Hem beyan esası diyoruz hem bu kadar adam ile %1,4 vergi topluyorsunuz. Bu büyük bir başarısızlıktır. Türk Vergi Sistemi özü şudur. Dolaylı Vergiler üzerine kurulmuş ve mükelleflerin gönlünden ne koparsa beyan ettiği bir sistemdir.  Bunun aksini kimse iddia edemez.

Konuşmasının devamında vergi gelirlerinin artırılması için yapılması gerekenler ve torba yasa ile ilgili çeşitli bilgiler sundu.

         

Üçüncü Panelist İsa Karakaş ise Kamuoyunda “TorbaKanunu” olarak da tabir edilen  “6552 Sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik öngören Kanun, başta işyerleri ve işverenler olmak üzere tüm çalışanları hatta işsizleri bile etkileyecek düzenlemeler yer almaktadır. Yapılan değişiklik ve getirilen yeniliklerin İş Sağlığı Ve Güvenliği, Sosyal Güvenlik, İş Kanunu, Sendikalar, İŞKUR ve Yabancılar  Mevzuatıile SGK (SSK-Bağ-Kur-Emekli Sandığı) primleri, idari para cezaları ile diğer borçların yapılandırılması ve püf noktalarıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Der. Genel Başkanı/Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku Başuzmanı/ A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı/ ÇSGB-SGK Başmüfettişi İsa KARAKAŞ değerlendirdi.

Panelin bitiminde panelistlere plaket takdim edildi. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde