23 Temmuz 2024

BİRİNCİ TARIM ŞURASINA İLGİ YOĞUN OLDU

  • PDF

Fatsa ilk kez yapılan ve ilçenin tarım potansiyelinin her yönüyle ele alınarak, konuşulup tartışılacağı “FATSA 1 NCİ TARIM ŞURASI” Fatsa Belediyesi Kültür Sarayı’nda saygı duruşu ve istiklal marşının söylenmesinin ardından Kaymakam Mehmet Yapıcı başkanlığında başladı.
İlçe Tarım Müdürlüğü’nce organize edilen Tarım Şurası’na Fatsa Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Erişmiş, Garnizon, Jandarma komutanları, birim amirleri, siyasi partilerin başkan ve yönetim kurulu üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri ile çok sayıda üretici katıldı.
İlk konuşmayı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Ayaz yaparak Fatsa tarımının genel bir değerlendirmesini yaptı. Fındığa alternatif olarak Kivi, ceviz, bodur meyvecilik, seracılık ve hayvancılık gibi alanlarda birlikte daha fazla yol alınması gerektiğini söyledi.
Kaymakam Yapıcı’da ana başlıklar halinde ele aldığı tarımın ülke ekonomisindeki önemini vurgulayarak, Tarım nüfusu bir ülkenin güvenliğinin teminatıdır. Tarımdaki nüfus kopartıldığı an ülkemizin güvenliği tehdit altındadır demektir. Güvenliğe ve tarıma ayrılan para asla kara delik olarak düşünülemez diyen Kaymakam Yapıcı. “Sözleşmeli üretim modeline geçilmeli ve bunun için üretim birlikleri kurulması gerektiğini, Tarımsal ve hayvansal üretimde ve sulamada mutlaka planlama yapılması, üretimde ve sulamada Planlama yapmayan ülkemiz neyi ne kadar ürettiğini bilemez” dedi
Yapıcı, “Tarım ve Hayvancılıkta gıda güvencesi ve güvenliğini kaybettik. Organik tarımın insan beslenmesinde yetersiz kaldığı durumlarda konvansiyonel gıdaların üretimi yaygınlaşıyor. Süt üretiminde bakteri düzeyimiz çok yüksek. Tarla büyüklüklerimiz diğer ülkelere göre küçük. Maliyetler rekabet ettiğimiz ülkelere göre çok yüksek. Tarımda büyük israf var bunun mutlaka önlenmesi gerekmektedir. Tarım ve hayvancılıkta destek ve teşvikler artarak devam etmelidir. Köylerden toprak numuneleri alınıp muhakkak analizlerinin yaptırılması gerekmektedir. Alternatif ürünler için mutlaka gerekli çalışmalar yapılmalıdır” dedi
Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı İsmet Balık, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özgen’de söz alarak kendi dallarında Fatsa tarımı hakkında görüşlerini bildirdiler. Üreticiler ise tek tek söz alarak görüşlerini açıklıyor. Şuranın yarında devam edeceği tahmin ediliyor.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde