23 Temmuz 2024

“ANKARA BENİ SIKAR…”

  • PDF

CHP Ordu Milletvekili aday adayı Doğan Çelebi’yle, yaşanan seçim sürecine ilişkin samimi ve doyurucu bir röportaj gerçekleştirdik. Çelebi, Ordu’ya bakışından, Türk siyasetinin sıkıntılarına kadar birçok konuda önemli tespitler yaptı. Biz sorduk, Doğan Çelebi cevapladı. İşte röportajımız:

 

“SİYASETTE VERİMLİ OLMAK İÇİN ADD’DEN AYRILDIM”

S: Sayın Doğan Çelebi; kaç yıldır siyasetin içindesiniz?

C: Yaklaşık 30 yıldır siyasetin içindeyim. 1995 yılında SHP Ordu Milletvekili adayı oldum. Fakat o dönem barajı aşamadığımız meclise gidemedim. 1996 yılında SHP Fatsa İlçe Başkanlığı yaptım. 2000 yılında ADD Fatsa Şubesi kurucu başkanı oldum. Bu görevimi 10 yıl sürdürdüm. Daha sonra dernek başkanlığıyla siyasette yol alınamayacağına inandığım için bu görevimden ayrıldım. 2012’de partili arkadaşlarımın ısrarı ve teveccühü üzerine CHP Fatsa İlçe Başkanlığı’na seçildim. Geçtiğimiz aylarda da parti tüzüğü gereği görevimden istifa ederek aday adayı oldum.

 

“MUSTAFA ÇAMAŞ DÖNEMİNDE PARTİ FARKI GÖZETMEDİK”

S: SHP İlçe Başkanlığı döneminizden biraz söz eder misiniz?

C: O dönem Fatsa için yapılan ilklerde bizim de ciddi katkımız olmuştur. Özellikle de yeni imar uygulamaları konusunda ve OSB’nin kurulmasında yoğun olarak çalıştık. Bu gün OSB’de yaklaşık 3000 kişi çalışıyor. Dönemin Belediye Başkanı rahmetli Mustafa Çamaş arkadaşımızdı. Kendisi ve yönetimi Anavatan Partisi’nden olmasına rağmen parti farkı gözetmeksizin, siyaseten alacağımız tepkileri de göğüsleyerek Fatsa için güzel çalışmalar yaptık. Çünkü bizim için önemli olan yaşadığımız bölgenin hizmet almasıydı.

 

“FATSA, YILLARDIR CEZALANDIRILMIŞTIR”

S: Fatsa yeterince hizmet alabiliyor mu?

C: Bu güne kadar Fatsa’nın çizdiği siyasi rota sol ya da sosyal demokrat kulvarda olmuştur. O nedenle de gelmiş geçmiş bütün sağ iktidarlar bir anlamda Fatsa’yı cezalandırmıştır. Bitişiğimizdeki ilçeler yeterince hizmet alırken, Fatsa bu nimetlerden mahrum bırakılmıştır. CHP olarak bunun mücadelesini vermek zorundayız.

 

“ÖNSEÇİM UYGULAMASI BİR DEVRİMDİR”

S: Hiçbir siyasi partide olmayan önseçim uygulamasını başlattınız. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?

C: Her fırsatta demokrasi ve halk iradesi kavramlarını dillerinden düşürmeyenler, söylemlerinin aksine halkına güvenemediği için hiçbir demokratik girişimde bulunmamışlardır. Yeterli siyasi gücü elinde bulunduran iktidar partisi 13 yıldır görevde olmasına rağmen yüzde on barajı için gerekli cesareti gösterememiştir. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu çok net olarak teklif sundu. ‘Gelin; bir saatte yüzde on barajını düşürelim’ dedi. Buna rağmen hükümet kanadından en ufak bir karşılık gelmedi. CHP olarak hiçbir partinin gösteremediği demokratik cesareti gösterdik. Ve önseçim uygulamasını başlattık. Çünkü partimiz; halkına ve tabanına güvenmektedir. Zaten demokrasi de budur. Bizim başlattığımız bu uygulama aslında diğer partilere örnek olmalıdır. Zira bu bir devrimdir. İktidarın siyasi gücü ortada… Ama bu güne kadar Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu’nda hiçbir değişikliğe gitmediler. Ayrıca bizim dışımızdaki hiçbir partide, parti içi demokrasi yoktur. O nedenle bu anlayışla işlerin yürüdüğü partilerden seçilip meclise gidenler, halkı adına verimli bir performans gösteremeyecektir. Çünkü halkının değil, daha çok siyasi amirlerinin sözüne değer vereceklerdir. Bu anlayışla sürdürülen bir sistemin Türkiye’ye faydası yoktur.  

 

“BÜTÜN ARKADAŞLARIMIZ EŞİT ŞANSA SAHİPTİR”

S: Aday adaylığı süreci nasıl gidiyor? Sizinle beraber diğer arkadaşlarınızın şansını nasıl görüyorsunuz?

C: Yoğun olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Milletvekili listesi nasıl olursa olsun, başlattığımız bu yoğun tempo 7 Haziran’a kadar gidecektir. CHP Ordu Milletvekili aday adayları olarak 18 kişiyiz. Ben ve arkadaşlarımın tamamı da eşit şansa sahiptir. Çünkü arkadaşlarımızın her biri gerekli bilgiye, donanıma, tecrübeye ve vizyona sahiptir. AKP zulmüne uğrayan Türkiye gerçeklerine vakıftır. Bu anlamda çalışmalarımız centilmence ve demokratik bir adap ve üslup çerçevesinde ilerlemektedir. Aynı partide, aynı amaçlar doğrultusunda siyaset yapan insanlarız. Hepimiz ilçe-ilçe, mahalle-mahalle ziyaretler yapıyoruz. Bazen onumuz, bazen beşimiz aynı anda, aynı bölgede olabiliyoruz. Bu anlamda yaşadığımız süreçten gayet memnunum…

 

“TEKKEDE 30 YIL DERVİŞLİK YAPAN BİR HAMALIM”

S: Bu 18 kişi arasında Doğan Çelebi’nin farkı nedir?      

C: 30 yıldır siyaset yapıyorum. Mensubu olmaktan gurur duyduğum milletime ve partime hizmet vermeye çalışıyorum. Deyim yerindeyse bir tekkede 30 yıl dervişlik yapan bir hamal gibiyim. Geçen süre içinde hem siyasetin kimyasına, hem de ülke sorunları ve çözüm yollarına yönelik çok ciddi birikimlerim oldu. Eşimi, aşımı, işimi ve çocuklarımı ihmal ederek bu yola çıktım. Beni alışılagelmişin aksine çok farklı bir milletvekili olarak göreceksiniz. Şunu çok iyi biliyorum ki; Ankara beni sıkar. Yasal çerçeveler içinde belirlenmiş görevlerimin dışında beni Ankara’da görmek mümkün olmayacaktır. Her fırsatta bölgemle ve Ordu’yla ilgilenmek istiyorum. Halkın arasında olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Zaten onların sıkıntılarını ve mutluluklarını paylaşırsam görevimi tam anlamıyla yerine getirmiş olurum. 18 aday adayı içinde benim yerim 8 numarada… Diğer arkadaşlarıma çalışmalarında başarılar diliyorum.

 

“ORDU’NUN DOĞUDAN FARKI YOKTUR”

S: Son olarak potansiyel bir milletvekili sıfatıyla Ordu’ya bakışınız nedir?

C: Çok açık söylüyorum. Bu gün Ordu’nun Doğu ve Güneydoğu’dan hiçbir farkı yoktur. Oradaki sıkıntıların aynısı bizde de olduğu halde orada hak elde edebilmek için silahlı mücadelenin tercih edildiğini görüyoruz. Fakat bir Karadeniz şehri olarak Ordu’da böyle bir şey yok. Bu anlamda milletimizin sergilediği sağduyuyu büyük bir hayranlık ve takdirle karşılıyorum.   

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde