23 Temmuz 2024

FATSA, KENT KONSEYİ İSTİYOR

  • PDF

Fatsa’da ‘Kent Konseyi’ kurulması için kamuoyu ve partilerin belediye meclis üyeleri hemfikir oldu. 

Kent konseyleri 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 26313 sayılı Kent Konseyi Yönetmeliği’ne dayanarak kurulmuş yapılardır.

Bu bağlamda il merkezinde kurulumu tamamlanan Kent konseyi Fatsa’da da oluşturulmayı bekliyor.

Kamuoyu desteği ve siyasi partilerin öncülüğüyle Fatsa’da Kent Konseyinin kurulması dört gözle bekleniyor.

Kent konseyi nedir, ne iş yapar?

Kent Konseyleri 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 26313 sayılı Kent Konseyi Yönetmeliği’ne dayanarak kurulmuş yapılardır. Kuruluş amaçları; “kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmek”tir. Merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşehrilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzmanlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalarını ifade eder. Kent Konseyleri 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 26313 sayılı Kent Konseyi Yönetmeliği’ne dayanarak kurulmuş yapılardır. Kuruluş amaçları; “kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmek”tir. Merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşehrilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzmanlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalarını ifade eder.

“FATSA BELEDİYESİ’NİN ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”

AK Parti Fatsa Belediye Meclis Üyesi M. Okyay SARIHAN ,Fatsa’da Kent Konseyi oluşturulması için Fatsa Belediyesi tarafından çalışmaların başlatıldığını ifade etti.

“Açıklama yapacağız”

En kısa zamanda kent konseyinin kurulumu ile ilgili kamuoyuna bilgilendirme yapılacağını ifade eden Okyay SARIHAN, “Fatsa’da kent konseyinin kurulması ile ilgili çalışmalarımız var. En kısa zamanda kent konseyinin Fatsa’da kurulması ile ilgili bilgilendirme kamuoyuyla paylaşılacak. Mevcut ilçelerimizin büyük bölümünde kent konseyi bulunmaktadır. Kent konseyi kurulabilmesi için belli bir nüfusun oluşması gerekir. Fatsa’da bu kriterlere uygundur. Fatsa Belediyesi olarak bununla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir” diye konuştu.

 

“İktidar Partisi Meclis Üyeleri Bize Destek Vermedi”

CHP Fatsa Belediye Meclis Üyesi Erol YEREBASMAZ, parti olarak bir sonraki belediye meclisinde Kent Konseyi kurulmasını tekrardan gündeme getireceklerini vurgulayarak konunun destek ve takipçisi olacaklarını ifade etti.

Yerebasmaz; “Aylar öncesinde hem basın toplantısı hem belediye meclisinde Kent Konseyi’nin kurulması gerektiğini gündeme getirdiğim halde  iktidar yanlısı meclis üyeleri serçe parmağını bile kaldırıp bize destek vermediler” dedi.

“Bu konuyu gündeme getiren ilk benim”

Fatsa’da kent konseyi kurulmalıdır. Hatta Fatsa’da mahalle konseyleri bile kurulmalıdır diyerek konunun önemine vurgu yapan Erol YEREBASMAZ; “ Kent konseyleri şeffaflığın simgesidir. Nasıl ki Milli Eğitim Şuraları, Milli Eğitim Bakanlığının İcraatlarına destek oluyorsa; kent konseyleride aynı şekilde belediyelere destek oluyor. Bunu Fatsa’da ilk dillendirenlerden biri benim. Hem basın toplantısıyla hem belediye meclisinde gündeme getirdim. Özellikle belediye meclisinde dillendirdiğimde iktidar yanlısı belediye meclis üyelerinden birtanesi bile destek vermemiştir. Bundan sonraki kurulacak olan Kent Konseyi muhtemelen Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın kurun baskısıyla olacaktır” diye konuştu.

“Hiçbiri serçe parmağını bile kaldırmadı”

Kent konseyinin kuruluşu ve içinde kimlerin olacağı bellidir diyerek sözlerine devam eden Erol YEREBASMAZ; “ Kent Konseyinde muhalefet parti temsilcileri, STK temsilcileri, Oda Başkanları, Mahalle Muhtarları ve birçok katılımcıdan oluşur. Fatsa’da kent konseyi bir yıl önce kurulmalıydı. Ancak bu noktada şeffaf olamadılar. Bundan sonra iktidar partisinin belediye meclis üyelerinin kent konseyi kurulacak demesini ciddiye almıyorum. Çünkü biz dile getirdiğimizde iktidar partisi meclis üyelerinin hiç biri serçe parmağını bile kaldırıp bize destek vermediler, veremediler. Biz parti olarak bir dahaki mecliste tekrar bu konuyu gündeme getireceğiz. Fakat ne yazık ki biz gündeme getirsek bile muhalefet parti olduğumuz için üzerine çarpı yiyor. Biz konunun takipçisi ve destekçisi olmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerine son verdi. 

 “DİLEKÇE İLE TALEPTE BULUNACAĞIZ”               

Milliyetçi Hareket Partisi Fatsa Belediye Meclis Üyesi Burak Eroğlu, Kent konseylerinin memleketi yöneten yöneticilere hem tavsiye hem uyarı niteliğinde bilgi ve fikir sunan insanlardan oluşan kuruluş olduğunu ifade ederek, Fatsa’da kent konseyi olmamasının eksiklik olduğunu vurguladı.

“İlçemiz adına büyük kayıptır”

Kent konseyine her kentte ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Burak Eroğlu, “Fatsa kamuoyunda kent konseyinin kurulmasına yönelik bir çoğunluk sağlanırsa, partim adına Fatsa Belediyesine dilekçe ile talepte bulunacağız” diye konuştu.

Eroğlu,”Ordu Büyükşehir Belediyesinin oluşturduğu kent konseyinde diğer ilçelerden temsilciler bulunmasına rağmen Fatsa’dan hiçbir yöneticinin bulunmaması ilçemiz adına büyük bir kayıptır” dedi.

“MHP olarak elimizden gelen desteği vereceğiz”

Kent konseyi’nin Fatsa’da eksiklik olduğunu söyleyen Burak EROĞLU; “ Kent konseyi hali hazırdaki memleketi yöneten yöneticilere hem tavsiye hem uyarı niteliğinde bilgi ve fikir sunan insanlardan oluşan kuruluştur. Kent konseyi icraacı bir kurum değildir, sadece fikrini söyler. Bu sebeple kent konseyi etkilidir ve muhakkak olması gereklidir. Ordu’nun il düzeyinde kent konseyi vardır, Ünye’nin kent konseyi vardı. Bu Fatsa’nın bir eksikliğidir. En kötü tarafı da Ordu’nun kurulmuş olan on iki üyeli kent konseyinin içinde büyük ilçelerden bireyler varken Fatsa’dan kimse alınmamıştır. Fatsa için  böyle bir amaç etrafında birliktelik olursa, Milliyetçi Hareket Partisi olarak elimizden gelen desteği vereceğimizi taahhüt ediyoruz. Siz gazeteniz aracılığıyla oluşturduğunuz kamuoyuyla, vatandaşlarımız kent konseyi kurulmasını arzu ederse belediye meclis üyesi olduğum partim adına belediyeye dilekçe vererek önderlik etmesini halk adına talep edeceğim” diye konuştu.

Kentlerin sürdürülebilir gelişimini sağlamak ve ortak bir aklın oluşturulmasına katkıda bulunmak üzere kurulan “KENT KONSEYİ” Fatsa'da da kurulmalı mıdır?

Fatsa Jeep Safari

Bence Kent konseyine asıl ihtiyacı olan Fatsa'dır. Fatsa'da kurulmalıdır derim.  Kuruluş amaçları; “kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmektir. Merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşehrilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzmanlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalarını ifade eder.

Arkadaşlar Fatsa'nın sahipleri bizleriz .Her ne kadar yöneten biz olmasak da yönetenleri yönlendirmek her şeyin en güzelinin yapılmasını sağlamak bizlerin görevi olsun. Var mısınız hayal ettiğiniz Fatsa için örnek projeler yapalım. Buradan kamuoyu ile paylaşalım. Konuşmak eleştirmek yerine proje sunup takibini yapalım. Bu konuda Fatsa'yı ülkemiz içinde marka yapalım.

 

Murat KAY

Kent konseyi kent yaşamında, kent vizyonunda hemşehirlik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, çevreye duyarlılık, dayanışma ve bir bütün içinde her şeyi birlikte yapmanın temel bir gerçeği olarak görün.  Ünye, Ordu, Giresun, Samsun yaptı diye değil; Fatsa’yı sevdiğimiz için, Fatsalı olduğumuz için kuralım. Tüm Fatsalılar size sesleniyorum. Bu konuya duyarsız kalmayın ve destekçisi olun.

 

Sercan Karaduman

Bence Kent konseyi Fatsa’da da kurulmalıdır. Yaşadığımız yerde neler oluyor? Nasıl projeler yapılmak isteniyor? Bunlardan hiçbirini bilmiyoruz.  Zira bize de anlatılmıyor hatta fikrimiz sorulmuyor.  Kapalı kapılar ardında oluyor her şey. Bilgilenmek söz sahibi olmak bizimde hakkımız. Halk olarak söz hakkı istiyoruz. Ünye’den neyimiz eksik?

 

Kamil YEKLİ

Kent konseyi ilk olarak Fatsa’da kurulmalıydı. Yerel seçimlerden sonra büyükşehir olunca ilerleyeceğimizi düşünürken şuanda inanılmaz bir gerileme içindeyiz. Belediye sessiz sedasız bir şeyler yapmaya çalışıyor ama kimsenin haberi yok. Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete olduk resmen. Şiddetle fikir almaları ve denetlenmeleri gerekiyor. Yaşanılabilir güzel bir Fatsa istiyoruz.

 Nagihan TAKICI

Hayalet belediyeciliğin yapıldığı güzelim Fatsa’mızda kent konseyinin çoktan olması gerekiyordu. Zaten hiç kimseye hesap soramıyoruz. Bilinçaltımızda sadece geçinme ve hayatta kalma mücadelesi var. Gelecek korkusu yaşarken çökeltiliyoruz. Eğitimsiz ve anlayışsız bir toplum olduk. Resmen kangren olduk. Demokratik bir toplumda yaşadığımızı düşünürken hakkımızı arayamamak kangren olmaktan daha da beter.

Mehmet Akif Mutlu

 Kesinlikle oluşturulmalı. Ortak akıl projeleri her zaman güzel sonuçlar doğurmuştur. Sunulacak fikirler, alınacak kararlar bir an önce hayata geçirilmelidir. Her şey Fatsa için olmalıdır.

Ali Naci Eser

Fatsada kent konseyi kurulu oluşturulmalıdır elbet. Bu konuda hemşehrimiz Prof. Nadir Sugur'dan da faydalanılabilinir. Eskişehir kent konseyi başkanlığı yapan bir kardeşimiz, hemşehrimizdir. Mutlaka katkıları olacaktır.

Hamit Taşcı

Atılan her güzel adım elbette güzel olur.

 

Atilla Sözen

Fatsa için kent konseyini olumlu buluyorum. Toplumun her kesiminin de ortak olacağı yapıya razıyım. Daha önce Yakup Yeşiltaş gündeme getirmiş lakin kimse oralı olmamıştı. Çalışmalara hızlı bir şekilde başlanmalıdır.

 

 

 

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde