23 Temmuz 2024

ERTAN SARIHAN ANILDI

  • PDF

Kızıldere'de Mahir Çayan ile birlikte can veren üç Fatsalı devrimciden biri olan Ertan Sarıhan, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Fatsa İlçe Örgütü'nün düzenlediği etkinlikle anıldı.

HDP Ordu milletvekili adaylarından Ahmet Cevat Güney ve Güven Atabay’ ın da bulunduğu anmaya Ertan Sarıhan’ın arkadaşları ve yakınları da katıldı. Ahmet Cevat Güney ve Yeşiller ve Sol Gelecek Fatsa Eş Sözcüsü Gülizar Şendur birer konuşma yaptı.

"ERTAN'I BİZ HİÇ UNUTMADIK"

Ertan Sarıhan’ın mücadele arkadaşı ve HDP Ordu Milletvekili adayı Ahmet Cevat GÜNEY konuşmasını yaparken oldukça duygulu anlar yaşadı. Ertan Sarıhan'ı aradan geçen 43 yılda hiç unutamadıklarını belirten Güney, ‘’Ertan Sarıhan’ ın, Türkiye’deki ve bölgedeki özgürlük mücadelesine çok büyük katkı yaptığını ve Kızıldere’ de, 9 arkadaşıyla kendilerini feda ettiğini’’ ifade etti. . Mahir Çayan ve arkadaşlarının Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını idamdan kurtarmak için canlarını ortaya koyduklarını belirterek, "Onların neredeyse bilerek ölüme gitmeleri benzeri görülmemiş bir devrimci dayanışma örneğidir. Kızıldere iyi değerlendirilmelidir. Kızıldere’de şehit düşen 10 yiğit devrimcinin önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz. Onlar sonraki yıllarda Türkiye’ de gelişen özgürlük mücadelenin de öncüsü oldular" dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Fatsa İlçe Eş Sözcüsü Gülizar Şendur ise yaptığı konuşmada, Kızıldere şehitlerinden Ertan Sarıhan, Nihat Yılmaz, ve Ahmet Atasoy’un Fatsalı olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Buradaki devrimci, demokrat, solcu bütün gençler  onların anılarıyla büyüdüler ve hep onlar gibi olmaya çalıştılar ve çalışıyorlar. Fatsa onları hiç unutmadı ve sonraki yıllarda onların mücadelesini yaşattı. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda da bu durum sürecek. Partimiz Fatsa’da Onların izinden yürümeye devam ediyor ve onların hayal ettiği bir ülkeyi kurma yolunda Türkiye’deki aklı başında bütün devrimci demokrat ve sol yapıların bir araya gelerek büyütmeye çalıştığı umuda destek vererek ortak bir güç birliği etrafında 7 Haziran seçimlerinde barajları yıkmaya karar vermiş durumdadır. Anmaya katılan bütün dostlara teşekkür ediyorum." dedi

Daha sonra Ertan Sarıhan’ın mezarına karanfiller bırakıldı. Burada yapılan törende Ertan Sarıhan'ın şahsında Kızıldere'de can veren 10 devrimci için saygı duruşunda bulunuldu. 

Ertan SARIHAN:

 Deniz Gezmişlerin idamlarını durdurmak için üç İngiliz ajanını kaçıran 8 THKP-C kadro ve savaşçısı ile THKO'nun iki kadrosu, Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde, kuşatıldıkları köy evinde son nefeslerine ve son mermilerine kadar direnerek, savaşarak şehit düştüler. Ertan da onlardan biriydi.

            Karadeniz’deki mücadelenin yerel önderlerinden biridir. 1960’ların ikinci yarısında bölgede ilerici, devrimci düşünceleri yaygınlaştırmak için bir çok yerel gazete yayınlanır. Bunlardan biri de Fatsa’da Ertan Saruhan’ın öncülüğünde yayınlanan Köylü gazetesidir.

            Mahir’lerin Karadeniz’e yönelik iradi örgütlenme faaliyetlerinde de Ertan Saruhan önemli bir bağlantı noktasıdır. Karadeniz’in çeşitli il ve ilçelerindeki mücadeleleri organize eden, toparlayan bir yerel önder konumundadır. Fındık tütün mitinglerinin örgütlenmesinden gerillanın lojistik hazırlıklarına kadar bir çok faaliyetin içindedir. Defalarca Mahir’le doğrudan görüşmüş, ayrışmalarda onun yanında tavır almıştır. Kızıldere’de olduğu gibi inandıklarını gerçekleştirmek noktasında hiç bir dönem tereddütü olmamıştır.

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde