23 Temmuz 2024

Ordu KHB’de Akılcı İlaç Polikliniği

  • PDF

Ordu ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından birliğe bağlı SB-ODÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde “Akılcı İlaç Polikliniği” uygulaması başlatıldı.

Türkiye’de ilk olan Akılcı İlaç Polikliniği uygulaması ile hastane eczacılarının da tedavi sürecine aktif katılmaları sağlanıyor. Uygulama ile kronik hastalık teşhisi olan ve çok sayıda ilaç kullanan hastalar hekim tarafından tedavileri belirlenip ilaçları reçete edildikten sonra Akılcı İlaç Polikliniğine yönlendiriliyor. Burada eczacılar tarafından hastanın kullandığı tüm ilaçların listesi alınarak ilaç-ilaç ve ilaç-besin etkileşimleri karşılaştırmalı olarak değerlendiriliyor. Hastalara hastalık yönetimi ve sağlıklarını koruyabilmeleri için ilaçlarını hangi yoldan, hangi saatte, ne şekilde kullanmaları gerektiği, ilaçlarının hangi besin veya bitkisel gıda takviyesi ile etkileştiği vb. konularda ayrıntılı bilgi veriliyor. Ayrıca hastalara kişisel özellikleri ve yaşam tarzları da göz önünde bulundurularak ilaç takip çizelgeleri oluşturuluyor. Yine hastalar eczacılar tarafından belirli aralıklarla aranarak sağlık durumları takip ediliyor.

Yanlış, gereksiz ve etkisiz ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olduğunu belirten projenin mimarlarından Ecz. Esra ÖZDAĞ; “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, bazı ilaçlara karşı ciddi direnç gelişmesine, ilaç etkileşimlerine, hastalıkların tekrarlanmasına ya da uzamasına, advers olay görülme sıklığının ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur. Credit Choronic Renal Diseace in Turkey’in verilerine göre Türkiye’de Yaklaşık 13 milyon Diyabet ve Hipertansiyon hastası bulunmaktadır. Bu hastaların % 60’ının Kronik Böbrek Yetmezliği (KBY) riski altında olduğu düşünülürse Akılcı İlaç Polikliniği uygulamasının önemi daha iyi anlaşılacaktır” dedi.

Avrupa ülkelerinde yaklaşık 40 yıldır benzer uygulamaların olduğu ve iyi eczacılık uygulamaları çerçevesinde bireylerin hatalı ilaç kullanımından zarar görmesinin önlenmesinde eczacıların aktif rol oynadığını belirten Ecz.Yasemin GÜDÜK; “Ülkemizde kronik hastalıklardan kaynaklı komplikasyonların önlenebilmesi adına bu uygulamanın önemli bir fark oluşturabileceğini düşünmekteyiz. Tedavi amaçlı vücudumuza giren organik ve/veya inorganik her maddenin takibini yapmak eczacının sorumluluğudur. Tedavi varsayımlarla tamamlanamaz. Toplumun ilaç okur-yazarı olabilmesi için elimizden gelenin en iyisini yapmak eczacı olarak görevimizdir” şeklinde konuştu.

Proje Türk Eczacılar Birliğinin geçtiğimiz Mart ayında Ankara’da düzenlediği Kamu Eczacıları Kongresinde projenin mimarları Ecz. Esra ÖZDAĞ, Ecz.Yasemin GÜDÜK, Ecz. İlyas BAŞAR, Ecz.Merve KOCAYİĞİT ve Ecz.Ebru ÖNAL tarafından tanıtıldı.

Ordu İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr.Murat KÜÇÜKOĞLU konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun da önemsediği bu projemiz öncelikle Birliğimize bağlı sağlık tesislerinde uygulanacak. Projenin başarılı olması durumunda tüm Türkiye’de uygulanması planlanmaktadır. Bireylerin hatalı ilaç kullanımından zarar görmesinin önlenmesinde eczacıların aktif rol oynadıkları göz önünde bulundurulursa ülkemizde kronik hastalıklardan kaynaklı komplikasyonların önlenebilmesi adına bu uygulamanın önemli bir fark oluşturabileceğini düşünmekteyiz. Ordu İli Kamu Hastaneleri Birliği olarak sağlık hizmetlerini geliştirme çabalarımız bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edecektir” açıklamalarında bulundu.

.

 

Ordu KHB Basın

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde