23 Temmuz 2024

OKTAY ÇANAK’TAN ÂHİLİK TEŞKİLATINA ÖVGÜ

  • PDF

AK PARTİ ORDU MİLLETVEKİLİ ADAYI OKTAY ÇANAK:

“KÜRESEL EKONOMİNİN ÂHİLİK’TEN ALACAĞI DERSLER VAR”

“ÂHİLİK, 2023 HEDEFLERİNİN MANEVİ MUHAFIZIDIR”

“ÂHİLİK KÜLTÜRÜNDEKİ RUH VE MAYAYI ÇOK HASSAS ŞEKİLDE MUHAFAZA ETMEK, GÜÇLENDİRMEK VE GELECEK NESİLLERE AKTARMAK ZORUNDAYIZ"

 

AK Parti Ordu Milletvekili Adayı Oktay Çanak, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen, kendi kural ve kurulları olan Ahilik Teşkilatının önemini vurgulayan ‘Ahilik Haftası’ kutlamalarına katıldı.

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ve Ordu Esnaf Sanatkarlar ve Odalar Birliği Başkanı Aydın Bostancıoğlu’nun yanısıra oldukça kalabalık bir topluluğunda katıldığı kutlamalar Mehter gösterileri eşliğinde Düz mahalle Fidangör mevkiinden başladı. Protokol ile birlikte cadde üzerindeki esnafları selamlayan, hayırlı işler dileğinde bulunan Oktay Çanak, Atatürk Anıtı tören alanında düzenlenen törenlere de katıldı. Çanak, törenin ardından etkinliğe katılanlara kendi elleriyle ‘Ahilik Pilavından ikram etti.

Çanak, törenin ardından esnaf ziyaretlerine gün boyu devam etti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan AK Parti Ordu Milletvekili Adayı Oktay Çanak, Ahilik teşkilatının işleyişine bakıldığında günümüze göre alınacak büyük dersler olduğunu vurguladı.

“KÜRESEL EKONOMİNİN ÂHİLİK’TEN ALACAĞI DERSLER VAR”

Bugünün küresel ekonomik sisteminin ahilik teşkilatından alacağı, ahilerden öğreneceği çok önemli dersler olduğunu kaydeden Çanak, “Hırs ve tamahın dünyamızı kasıp kavurduğu şu günlerde dünyanın ahilerimizden kanaati öğrenmesi gerekiyor" dedi. Ahinin malının çokluğuyla değil, kazancının bereketiyle övündüğünün altını çizen Oktay Çanak, "Ahiliği inkar etmek, kendimizi inkar etmektir. Kimliğimiz, tarihimizi, ceddimizi, kendi öz medeniyetimizi inkar etmektir. İşte onun için yüzyılların içinden süzülerek gelen bu geleneği, bu kültürü bu ruh ve mayayı çok hassas şekilde muhafaza etmek, güçlendirmek ve gelecek nesillere aktarmak zorundayız" değerlendirmesinde bulundu.

“ÂHİLİK, 2023 HEDEFLERİNİN MANEVİ MUHAFIZIDIR”

Ahiliğin Selçuklu ve Osmanlı'da olduğu gibi Cumhuriyetin de mayası olarak varlığını sürdürmesi gerektiğini vurgulayan Çanak, şu mesajı verdi:

"Ahilik teşkilatı, esnaf ve sanatkârları ahlaki ve felsefi prensipler etrafında birleştirerek, Anadolu’da birlik-beraberliğin ve refahın sağlanmasına, toplumsal düzenin tesis edilmesine öncülük etmiştir. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli’nin ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri, günümüzde de esnaf ve sanatkârlarımıza yol göstermektedir. Asırlar öncesinden bugüne uzanan, yeni nesillerin yoluna da ışık tutacak olan Ahilik geleneği, 2023 hedeflerine güvenli ve istikrarlı adımlarla yürüyen Türkiye’nin manevi muhafızı ve sağlam yapı taşlarından biri olmaya devam edecektir. Bu düşünceler eşliğinde Ahilik Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinliklerin başarılı geçmesini diliyor, esnaf ve sanatkârlarımız başta olmak üzere aziz vatandaşlarımızı en kalbi duygularımla selamlıyorum.”

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde