23 Temmuz 2024

TARIMDA MÜTHİŞ YÜKSELİŞ

  • PDF

AK PARTİ ORDU MİLLETVEKİLİ ADAYI OKTAY ÇANAK, TARIM SEKTÖRÜNDE SON 13 YILDA MÜTHİŞ BİR İLERLEME SAĞLANDIĞINI BELİRTEREK, “ORDU’DA DURMA AŞAMASINA GELEN TARIMA SON 13 YILDA 1 MİLYAR 300 MİLYON LİRALIK DESTEK SAĞLANDI. TARIM SEKTÖRÜ AYAĞA KALKTI” DEDİ

OKTAY ÇANAK:

 “TARIM HAYATINDA REFORM YAPTIK. ORDU’DA GEREK EKONOMİK GEREK TEKNİK GEREKSE SOSYAL YÖNDEN YENİ BİR ZİRAİ VE TARIM HAYATI ORTAYA ÇIKTI”

“SON 13 YILDA EN FAZLA DESTEK FINDIKTA GERÇEKLEŞTİ. FINDIĞA SADECE SON 5 YILDA VERİLEN DESTEK 1 MİLYAR 200 MİLYON LİRADIR”

“2002 YILINDA YILDA 20 MİLYON LİRA OLAN TARIMSAL DESTEK  MİKTARI 2014’TE 312 MİLYON LİRAYA YÜKSELDİ”

“BİTME AŞAMASINA GELEN HAYVANCILIK AYAĞA KALKTI. SAYI VE VERİM MİKTARI OLARAK HAYVANCILIK YÜKSELİŞE GEÇTİ. KİM NE DERSE DESİN AK PARTİ BİNBİR EMEK VE ÇİLE İLE ORDU’DA TARIMI AYAĞA KALDIRMIŞTIR”

AK Parti Ordu Milletvekili Oktay Çanak, son 13 yılda AK Parti iktidarı döneminde Ordu’da tarımsal alanda verilen desteklerin toplamının 1 milyar 300 milyon lira olduğunu açıkladı.

Oktay Çanak, Ordu’nun her şeyden önce bir tarım şehri olduğunu, kırsal alanda büyük oranda tarım yapıldığına dikkat çekti. Ordulu üreticilerin AK Parti iktidarından önce tarımsal alanda eski dededen kalma usüllerle tarım yaptığını, hayvancılık alanında ise istenilen ölçüde gelişmediğini vurguladı. Ancak 2002’de AK Parti iktidarıyla birlikte Ordu’da tarım sektörünün son 13 yılda ayağa kalktığını ifade eden Çanak, “Son 13 yılda hükümet olarak Ordu’ya 1 milyar 300 milyon lira tarım yatırımı yapıldı. Bu da Cumhuriyet tarihinde adeta bir reformdur” dedi.

“TARIM HAYATINDA REFORM YAPTIK”

Son 13 yılda üretimden hasada, işlemeden satışa her aşamada üreticinin desteklendiğini, ilk defa mazot desteği verilmesine başlandığını, hatta her yıl dert haline gelen kimyevi gübre sıkıntısını aşarak çiftçilere doğrudan kimyevi gübre desteği verilmesine başlandığını belirten Çanak, “Prim destekleri, hayvancılık, sertifikalı tohum ve fidan, tarımsal sigorta, toprak analizi, kırsal kalkınma ve daha bir çok destek ile tarımda üretimi teşvik ettik. Güvenilir gıda, arazi toplulaştırılması, tarım danışmanlığı, zirai mücadele ve daha bir çok alanda verimli bir zirai hayat inşa ettik. Kim ne derse desin Ordu’nu son 13 yılda zirai ve tarım hayatı hem ekonomik hem teknik hem de sosyal yönden reform yapmıştır” diye konuştu.

TARIMSAL DESTEKTE MÜTHİŞ YÜKSELİŞ

Ordu’da 2002 yılında yılda 20 milyon lira tarımsal destek verilirken 2014 yılında bu rakamın 312 milyon lirayı aştığını belirten Çanak, tarımsal kredi miktarını da önemli ölçüde arttırdıklarını ve faizlerin de önemli oranda düşürüldüğünü vurguladı.

Çanak, şöyle devam etti:

“Bir yandan üretimize mazot desteği verirken bir yandan da gübre, bir yandan da toprak analiz desteği sağladık. Aynı zamanda tarımsal kredi miktarını arttırdık. 2002 yılında yüzde 59 olan tarımsal kredi faizlerini sıfır ile yüzde 8 aralığına düşürdük. Bir çok tarımsal faaliyeti faiz indirimli kredi kapsamına aldık. Çiftçimizi yüksek faiz yükü altında ezdirmedik. Üretimin önünü açtık. Hayvancılık, sulama, sertifikalı tohumluk üretiminde faizsiz finansman dönemi başlattık. Kredi faizlerini sıfırladık.  Tarımsal kredi kullanımını 18 kat artıtrdık. 2002 yılında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 11 milylon lira kredi kullandırılırken bugün 212 milyon liraya kredi kullandırıldı.”

EN ÇOK DESTEK FINDIĞA YAPILDI

On yıllarca sorun yumağı haline gelen fındıkta yeni bir strateji uygulamaya başladıklarını ve her yıl alan bazlı destek ödemesi yaparak üreticinin rekolte şartlarına göre mağdur olmalarını önlediklerini dile getiren Çanak, fındıkta son 5 yılda 1 milyor 200 milyon lira destek ödemesiyaptıklarını açıkladı.

“HAYVANCILIK AYAĞA KALKTI”

Son yıllarda kaybolmayayüz tutan hayvancılığı canlandırdıklarını ve hızlı bir büyüme yakaladıklarını belirten Çanak, şöyle konuştu: “Hayvancılıkta büyümeyi yakaladık. Büyükbaş hayvandan küçükbaşa, yemden arıcılığa kadar bir çok alanı destek kapsamına aldık. Bu dönemde Ordu’ya 65 milyon lira hayvancılık desteği verdik.  2002-2015 yılları arasında verdiğimiz bu desteklerle hayvancılık yapılan sığır, keçi, arı kovanı sayılarında ve süt üretiminde müthiş bir artış sağlandı. Mesela yeni yapılacak ahır ve ağılların inşaatına yüzde 50 hibe desteği, kırmızı et üretimi sağlayan hayvanların alımında yüzde 80 hibe desteği verildi. Ayrıca halen hayvan besleyen çiftçilere hayvan başına 570 lira destek veriliyor. Bir yandan hayvancılık sektörünü canlandırırken bir yandan da meralarımızı ıslah ettik. Meraların yeniden ıslah edilmesiyle yem ihtiyacının yüzde 75‘i meralardan sağlanıyor. Bu aşamaya binbir emek ve çile ile ulaştık.

“ESKU USÜL ÇİFTÇİLİK BİTTİ”

Çiftçilerimizin eski üsüllerle değil ,yeni teknik imkanlarla tarım yapabilmeleri için makine ekipman yönünden zenginleştirdik. Şu aena kadar 22 milyon lira değerinde yaklaşıak 129 bin makine ekipman desteği verdik. Artık her köyümüzde birtarım danışmanı var.

GÖLKÖY’E ZİYARET

Bu arada AK Parti Ordu Milletvekili Adayı Oktay Çanak, Gölköy ilçesini ziyaret etti. Beraberinde Belediye Başkanı Ali Kemal Mert ile birlikte ilçe esnafını tek tek ziyaret eden ve vatandaşlarla biraraya gelen ve işyeri açılışlarına da katılan Çanak, büyük ilgi gördü. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde