23 Temmuz 2024

Ordu, Dünya’ya tanıtılmaya devam ediyor

  • PDF

Ordu, bu kez de bütün dünyada dağıtılmakta olan haftalık Amerikan haber dergisi Newsweek ile coğrafya, kültür, keşifler, popüler bilim ve tarihle ilgili makalelerin ağırlıkla yer aldığı National Geographic dergisinde tanıtılacak.

 Ordu’nun turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması ve değerlendirilmesi ve bu yolla Ordu’da bir turizm hareketliliği sağlanması amacıyla Vali İrfan Balkanlıoğlu tarafından başlatılan tanıtım faaliyetleri kapsamında, Newsweek ve National Geographic Dergisi muhabiri ve makale yazarı Peter Schwartzstein Ordu’ya geldi.

Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun daveti üzerine Ordu’ya gelen ve Ordu’nun çeşitli turistik yörelerini gezip, inceleyecek olan Peter Schwartzstein, Vali İrfan Balkanlıoğlu ile de bir söyleşi gerçekleştirdi.

 “Ordu’nun Tanıtıma İhtiyacı Var”

Ordu’nun çok güzel ve turizm potansiyeli yüksek bir şehir olduğunu, ancak tanıtım eksikliği nedeniyle çok fazla sayıda turist çekemediğini dile getiren Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Karadeniz’de güzellik anlamında ne varsa hepsi Ordu’da fazlasıyla mevcut. Sayısız dereler, şelaleler, göller, yaylalar ve krater göller, derin vadiler var. Her taraf yemyeşil orman. Türkiye’nin en büyük yaylaları ve menderesleri Ordu’da. Perşembe yaylasında bu menderesleri görürsünüz. Bakmaya kıyamazsınız son derece güzel. Bir de dağlarımızda orman gülleri 10-15 gün içerisinde açacak. Bu güzellikler hakikaten gezmeye, görmeye değer. İnsanımız doğayı, yeşili, temiz havayı, berrak suları ve su seslerini özlediğinde arınmak için buralara huzur bulmaya gelmeli. Bizim sahilimiz çok güzel. Ordu’da sahil doldurulmamış ve arkadan tünellerle, yollarla geçiyor. Dolayısıyla ormanın denize sarktığı yemyeşil, masmavi denizle kucaklaştığı koylar bizde aynen duruyor. O, hırçın dalgaları seyretmek insana huzur veriyor, gençliğine geri götürüyor. Bu sahilin dışında da bizim ormanlarımız, yaylalarımız ve buradaki ormanların içerisinde butik oteller ziyaretçilerimize güler yüzlü tatlı dilli misafirperver Orduluların hizmetleriyle açık durumda. İnsanlar kuş sesleriyle uyuyup, kuş sesleriyle uyanıyor. Hiç kirlenmemiş, hiçbir kimyevi maddeyle temas etmemiş doğal otlar var. Yöre halkı bunları çok iyi biliyor. Tamamen doğadan toplanan otlardan 5-6 çeşit nefis yemekler yapıyorlar. Ben bunların ismini kısa sürede ezberledim. Çünkü her sofraya muhakkak gelir. Dolaysıyla insanlar tamamen yaylalarda otlayan kuzulardan, bu güzel otlardan ve doğal yiyeceklerden beslenecek, bu oksijeni teneffüs edecekler, çağlayanları ve su seslerini dinleyecek, 3-5 günde 1 yıllık stresi sıkıntıyı geride bırakıp güzel bir tatil yapacaklar. Ordu bunu fazlasıyla sağlayacak imkânlara sahip” diye konuştu.

“Ordu’da Saklı Bir Güzellik Var”

“Ordu, bozulmamış doğası, bozulmamış yaylalarıyla Türkiye’nin en güzel ili. 10 aydır geziyorum daha görmediğim birçok güzellikler var. Her köşesi ayrı bir güzellik, ayrı bir sürpriz sizin için. Fakat tek eksikliğimiz tanıtımdaki noksanlığımız. Biz işte bu güzelliği herkese göstermek istiyoruz” diyen Vali Balkanlıoğlu, ”Bu kadar güzelliğine rağmen fazla ziyaretçi çekmemesinin nedenini tanıtım eksikliğine bağlıyoruz. İnsanlar buraya bir kez gelseler hem çevresine tavsiye edecek, hem de kendileri defalarca gelecekler. Bizde tanıtım için çabalıyoruz. Bir de bunlardan mahrum çölde yaşayan insanlar onlarda buraları görmek istiyor. Saklı bir güzellik. Bisiklet parkurları var orman içerisinde orman kenarlarından yayla ve şelale kenarlarından bu güzellikleri görebilecek şekilde değişik parkurlar da bulunuyor. Of-Road yarışlarını sevenler için parkurları var. Ayrıca yamaç paraşütü Türkiye’de en güzel Ordu’da yapılabilir. Genelde tatil ve turizm deyince insanların aklına sahil kum güneş deniz geliyor. Ama artık bu bir yerde out olma durumuna geldi. İnsanlar artık yaylalarda endemik çiçeklerin bulunduğu doğada şelalelerin göllerin akarsuların aktığı yerlerde tatil yapmak istiyor” şeklinde konuştu.

“Dünya’da Deniz Üzerine Yapılan Üçüncü Havalimanı Ordu’da”

Vali Balkanlıoğlu, ”Dünyada denizin tamamen doldurulmasıyla yapılan Ordu-Giresun havaalanı turizmimizde iyi bir ivme ve patlama yaşatacak. Çünkü turizmde en önemli husus ulaşımdır. Havaalanından şu güzelliğe gelmek yarım saat. Dolayısıyla Ordu’nun her yerine ulaşmakta mümkün. Dolayısıyla hava ve kara ulaşımı mükemmel Ordu’da. Bu bize büyük bir güç kattı. Havalimanımızda bitti bizim de turizmde bir mazeretimiz kalmadı. Ordu-Giresun havaalanıyla birlikte bir tanıtım atağına geçtik. Biz de bu turizmde varız diyeceğiz. Biz de bu pastadan pay istiyoruz. Daha doğrusu onların pastasından pay almak değil de pastayı büyütmek istiyoruz. Buraları gezdikçe, gördükçe bayılacaklardır. Kısa bir tanıtım çalışmalarımızla birlikte bir hayli Arap turistlerde buralara gelmeye başladı. Yatırımcılar buralarda tatil amaçlı oteller yapmak istiyorlar. Bu anlamda sizlere çok teşekkür ediyorum. Dünyanın 161. Cittaslow (sakin şehir) Perşembe İlçemiz. Mutlaka görmenizi isteriz. Ayrıca, Ordu, Karadeniz’de 3 tane mavi bayrak sahibi bir il. Ordu merkezde bile mavi bayrak var ve sahilde bile denize girebiliniyor Denizi temiz güvenli soyunma giyinme kabinleri, duş alma gibi yerleri mevcut. Dolayısıyla böyle mavi bayrak almaya hak kazanmış. Sahili ayrı bir güzellik, ormanı ayrı bir güzellik. Ordu, Türkiye’de gezmeye görmeye değer en güzel yayla turizmi yapılacak il. Bu doğallığını bozmaması için tedbirler alıyoruz” dedi.

Newsweek ve National Geographic Dergisi muhabiri ve makale yazarı Peter Schwartzstein, Vali İrfan Balkanlıoğlu ile gerçekleştirdiği söyleşide, Ordu’nun en önemli gelir ve geçim kaynağı olan fındıkla ilgili de bilgiler aldı.

Newsweek ve National Geographic Dergisi muhabiri ve makale yazarı Peter Schwartzstein, 2 gün sürecek Ordu programı kapsamında, Ordu’nun tarihi, turistik mekanlarını gezecek, fındık üretimi üzerine bazı tesislere ziyaret ve incelemelerde bulunacak.

 

Peter Schwartzstein’in Ordu’da gerçekleştireceği programda kendisine İstanbul’dan gelen gazeteci Vehbi Baş ve Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Ümit Şener’ de eşlik ve mihmandarlık yapıyor.

 Peter Schwartzstein, Ordu izlenimlerini, Newsweek ve National Geographic Dergilerinde yayınlanacak haber ve makalelerinde okuyucularla paylaşacak. Haber merkezi

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde