23 Temmuz 2024

“20 GÜN TATİL YETERLİ DEĞİL”

  • PDF

 

Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı SMMM Ertuğrul Yüksel: 20 günlük tatilin meslektaşlarına yeterli gelmediğini belirterek şöyle konuştu.

 “Yoğun bir tempo içerisinde çalışan meslektaşlarımızın yirmi gün tatil yapması yeterli olmayıp bizce Temmuz ayı bütünüyle mali tatil ilan edilmelidir. Temmuz ayına ilişkin iş ve işlemler Ağustos Ayı Beyanı ile birlikte, Ağustos ayının beyan süresi içerisinde yerine getirilmelidir. Ancak bu durumda bir tatilden bahsedebiliriz. Meslek mensuplarımızın önemli bir talebidir bu konu.”

 

Bu yıl 9’ncusu uygulanacak olan Mali Tatil; “1 Temmuz 2015 günü başlayacak, 20 Temmuz 2015 günü sona erecektir.”

Kanuna göre Mali Tatil uygulandığı tarihlere denk gelen vergi dairelerine verilen beyannameler, bildirimler ve ödemeleri SGK’ya tabi işverenlerin beyan, bildirim ve ödemeleri işsizlik sigortası beyan, bildirim ve ödemeleri, iş kanununa göre işverenlerce yapılması gereken beyan bildirim ve ödemeleri, esnaf ve sanatkârlar ve diğer bağımsız çalışanlar beyan bildirim ve ödemeleri, tarımda kendi adına ve hesabına çalışanlar, Sosyal Sigortalar kanununa tabii sigortalıların bildirim beyan ve ödemelerini mali tatilin bitiminden itibaren yedi (7) gün içinde yerine getirilecektir.  Bu doğrultuda verilme süresinin son günü mali tatil süresine veya mali tatilin son gününü izleyen yedinci güne rastlayan vergilere ilişkin beyannameler 27 Temmuz 2015 tarihine kadar verilecektir. Bu beyannamelere göre tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi de 30 Temmuz 2015 tarihine uzamış sayılacaktır.

Mali Tatil ile; yoğun iş temposu ve stres altında çalışan meslektaşlarımız mali tatil ile belirli seviyede dinlenme fırsatı bulması beklenmektedir. Yoğun bir tempo içerisinde çalışan meslektaşlarımızın yirmi gün tatil yapması yeterli olmayıp bizce Temmuz ayı bütünüyle mali tatil ilan edilmelidir. Temmuz ayına ilişkin iş ve işlemler Ağustos Ayı Beyanı ile birlikte, Ağustos ayının beyan süresi içerisinde yerine getirilmelidir. Ancak bu durumda bir tatilden bahsedebiliriz.

Mevcut durumda,  Temmuz ayında 20 gün tatil yaptıktan sonra Temmuz ayında yapılması gereken bir aylık iş ve işlemleri yedi gün içerisinde hazırlamak, yetiştirmek mümkün değildir. Bu durumda Mali Tatil kanun olarak var. Temmuz ayında tatile çıkan meslek mensupları neredeyse yok gibidir.

Mali Tatil Kanunun istenen amaca uygun yapılabilmesi için görüşlerimizin dikkate alınması ve bu konuda yasal bir düzenleme yapılması bir zorunluluktur. Ve meslektaşlarımızın önemli bir talebidir. Bunu tüm kamuoyu ile paylaşırız.

 Mali tatil nedeniyle uzayan süreler

5604 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin (2) numaralı fıkrasına göre, son günü mali tatile rastlayan aşağıda belirtilen süreler, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılacaktır.

Beyana dayalı tarhiyatta, kanuni süresinde verilmesi gereken beyannamelerin verilme süreleri

Bu Tebliğin "Diğer hususlar" başlıklı (10) numaralı bölümünde belirtilenler hariç olmak üzere, beyanname verme süresinin son günü mali tatil süresi içerisinde kalan vergi, resim ve harçlara ilişkin beyannamelerin verilme süreleri, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır. Buna göre 2015 yılı için, mali tatil 1 Temmuz 2015 tarihinde başlayıp 20 Temmuz 2015 tarihinde sona ereceğinden, söz konusu beyannamelerin verilme sürelerinin son günü 27 Temmuz 2015 tarihi olacaktır.

 

Mali tatil nedeniyle işlemeyen süreler

5604 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin (3) numaralı fıkrasında, "Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirli sürelerde yapılması gereken muhasebe kayıt süreleri, bildirim süreleri ve vergiyle ilgili işlemlere ilişkin dava açma süreleri malî tatil süresince işlemez. Belirtilen süreler malî tatilin bitiminden itibaren tekrar işlemeye başlar." hükmüne yer verilmiş olup, bu hükmün uygulanmasına ilişkin açıklamalar aşağıda yer almaktadır.

 

Mali tatil süresince defter ve belgelerin ibrazı, vergi incelemesine başlama

"Mahkeme kararı veya Cumhuriyet Savcılıklarının talebi üzerine ya da Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılan aramalı incelemeler hariç olmak üzere, malî tatil süresince inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazı talep edilemez, “hükmüne yer verildiğinden, mali tatil süresince mükellefin işyerinde incelemeye başlanılmayacak ve inceleme amacıyla defter ve belgelerin bu süre içinde ibrazı istenilmeyecektir. Mali tatil süresinden önce başlanılmış olan bir incelemeye bu süreden önce ibraz edilen defter-belge üzerinde devam edilebilecek; ancak, bu süre zarfında mükelleften ilave defter, belge ve bilgi talep edilemeyecek, mükellef veya vergi sorumlusu, inceleme sonucunda yapılacak tespitlerin yer aldığı tutanağı imzalamaya davet edilemeyecektir.

 

Sosyal Güvenlik İle İlgili İşlemler Yönünden Mali Tatil

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına tanınan yetki çerçevesinde 30.06.2007 tarih ve 26568 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “5604 Sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun’un 2’nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğde” mali tatil uygulamasına yönelik düzenlemeler yer almıştır.

Buna göre, son günü mali tatile rastlayan aşağıdaki iş ve işlemlerdeki idari ve kanuni süreler, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün daha uzamış kabul edilir;

· İşyeri bildirgesi yönünden,

· Sigortalı işe giriş bildirgesi yönünden,

· Aylık prim ve hizmet belgesi yönünden,

· İdari para cezasına itiraz ve ödeme yönünden,

· Prim ödemesi yönünden,

· Resen hesaplanan prim borcuna itiraz yönünden,

· Asgari işçilik uygulamasından kaynaklanan borcun kabulüne dair taahhütname verilmesi yönünden,

· Asgari İşçilik Tespit Komisyonunca belirlenen orana itiraz yönünden,

· Prim borçlarının ertelenmesi talebi yönünden,

· Tespit edilen işkolu kodu ile iş kazası ve meslek hastalıkları prim oranına itiraz yönünden.

Çalışmalarınızda kolaylıklar ve iyi tatiller dilerim.

Saygılarımla,” dedi.

 

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde