23 Temmuz 2024

Satışta Yok, Umutta Yok…

  • PDF

Ramazan Bayramına sayılı günler kala esnaftaki umutsuzluk devam ediyor.

Bayram denilince ilk akla gelen bayram alışverişi, bu yıl esnafın yüzünü güldürecek mi merak konusu.

Satışlarındaki düşüşün en büyük nedeninin yaşanan ekonomik dar boğaz olduğunu kaydeden esnaflar, her geçen yıl bayram öncesi satışlarında ki yoğunluğunun azaldığını söyleyerek; vatandaşların alışveriş yaparken daha temkinli harcama yaptıklarına dikkat çekti.

Bayram dendiğinde akla ilk gelenlerden biri bayramlık kıyafetle ve ikramlıklar oluyor. Ebeveynler bu günlerde çocuklarına yeni bayramlık kıyafetler almaya hazırlanıyor.

Esnaf satış yapabilmek için bayramı beklerken, beklentiler ise boşa çıkıyor. 


“Eskiden bayramlarda sadece çorap satsak bile yetiyordu”

37 yıldır esnaflık yapan Ekrem Kocaoğlu, 34 yılın en durgun senelerinin yaşandığını ifade etti.

Bayramın eski heyecanları yaşatmadığından dem vuran Kocaoğlu; “ Millette alışveriş yapacak durum yok ki? Ne ile alışveriş yapsın. Bu sene çok durgun ve insanların alışveriş yapması çok zor diye düşünüyorum. Eskiden bayramlarda bir hareketlilik olurdu. Bayramın gelmesinden bir umudumuz yok. Normal alışverişimiz olsa bize yetiyor. Eskiden bayramlarda sadece çorap satsak bile yetiyordu” dedi.

“Eski Bayramların Tadını Bulamıyoruz”

Esi bayram gelenekleriyle birlikte bayramlık alışveriş geleneğinin de aldı diyen Şerif Okutucu; “Şu anda işlerimiz normal seyrinde devam ediyor. Bayramın gelmesine de nasip diyoruz. Eski bayram tatlarını tabi ki bulamıyoruz. Gelenekler, görenekler vardı. Bayram heyecanı yaşanır, muhakkak çocuklara bayramlıklar alınırdı. Eskiye nazaran daha sakin. Bu gelenekleri ekonomik sıkıntılar ve markalaşma merakları rafa kaldırdı. Ben ayakkabı satıyorum. Bayram denildiği zaman eskiden çocukların akıllarına yeni renk renk ayakkabılar gelirdi. Bayramlık kıyafetler alınır, mutfaklarda adeta bir şenlik yaşanırdı. Nerede o eski bayram heyecanları?” dedi.

“Üç bayram birlikte gelse yine fayda etmez”

Hediyelik eşya ve oyuncak satışı işi ile uğraşan Nedai Çiçek ise, “ekonomik rahatlama yoksa, değil bayram gelmesi, üç bayram birlikte gelse yine fayda etmez” dedi.

Yine de umutlarını yitirmediklerini belirten Nedai Çiçek; “Hediyelik eşya ve oyuncak satıyorum. Bayramın gelmesiyle biraz daha hareketlilik olmasını umut ediyoruz. Ekonomik bir hareketlenme olmalı ki alışveriş artsın.  Ekonomik rahatlama yoksa, bayram değil üç bayram bir araya gelse yine de hiçbir canlılık olmaz. Gurbetten gelenlerden biraz umutluyuz. Eski bayramlarda bu caddelerden geçilmiyordu. O denli kalabalık olurdu. Ekonomik sıkıntılar çoğalınca bayram alışverişleri de rafa kalktı” dedi.

“İnsanları bayram ve ramazan eskisi kadar heyecanlandırmıyor”

Beyaz Unlu Mamulleri işletme sahibi Ali Dervişoğlu, eski heyecanları özlediğini söyleyerek; “Tatlı ve pasta satışları yapıyoruz. Şu anda orta derecede seyrediyor. Bayram ile birlikte bir artış göstermesini umut ediyoruz. Her esnafta olduğu gibi bizlerde bayramı heyecanla bekliyoruz. Fakat insanları bayram ve ramazan eskisi kadar heyecanlandırmıyor. Geçen sene ramazanda daha bir hareketlilik vardı. Ben 35 yıllık fırıncıyım. Her sene düşüş görüyoruz” dedi.

“Yakında bayramlık diye bir kelime bile kalmayabilir”

Ayakkabıcı Tufan Baysal ise, büyük ölçüde indirim yapmalarına rağmen canlılığı bir türlü sağlayamadıklarından dert yanıyor.

Bayram geliyor. Esnaf olarak tatlı bir heyecan içerisine girdiniz mi sorusunu yönlendirdiğimiz Tufan Baysal; “ Bayram beni hiç heyecanlandırmıyor. Eski bayramların tadı yok artık. Eski bayramlarda 15 gün önceden iş başlardı. Şimdi üç gün kala alışveriş yapan yapıyor, yapmayan bekliyor. Hadi bayram geldi, yeni bayramlıklar alalım algısı yok olmak üzere. Yakında bayramlık diye bir kelime bile kalmayacak” dedi.  YENİ HABER

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde