23 Temmuz 2024

SİYANÜR EYLEMİNDE GERGİNLİK

  • PDF

Fatsa ilçesinde siyanürle altın çıkarılmasına tepki göstermek için İstanbul’dan gelen bir grup ile jandarma arasında arbede yaşandı. 
Fatsa ilçesinde yabancı ortaklı özel bir firma tarafından 100 dönümlük orman arazisinde siyanürle altın ayrıştırılması için çalışma yapılmasını protesto eden gruba CHP milletvekilleri de destek verdi. Eylem öncesi CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun ve Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu adına Özge Yağcı birer konuşma yaptı.

Torun; “ Konunun Takipçisi Olmaya Devam Edeceğiz” Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Ordu Milletvekili Seyit Torun; “ ilçemizde bir süredir doğaya ve canlı yaşama verdiği zararlar göz ardı edilerek bir firma tarafından siyanürle altın çıkarma faaliyeti yürütülmektedir. Yürütülen faaliyetlerde kullanılacak siyanürün ve diğer kimyasalların etkisinin yöredeki yer altı yer üstü sularında bitkilerde ve atmosferde yaratacağı etkilerin bilimsel alanda anlaşılmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca şirketin maden ruhsatı alanının içerisinde antik kalıntıların olduğu Kültür Bakanlığının ilgili kurulları tarafından tespit edilmiştir. Siyanürle altın arama çalışmalarına karşı yerel düzeyde eylem yapılmış, etkinlikler giderek yayılmış ve belirli bir toplumsal karşılık oluşturulmuştur. Yürütülen projenin çevresel riskler taşıması nedeniyle bölgedeki halkın topraklarına sahip çıkma bilinci örnek bir çevre hareketi yaratmıştır. Bizim en büyük kavgamız siyanürün bu bölgedeki insanlarımıza ve gelecek nesildeki insanlara sağlık yönünden zarar vermesinden ve çevreyi katletmesinden kaynaklıdır. Ekolojik dengenin bozulmasına, doğa tahribatına ve yaşayan tüm canlıların özellikle insanların sağlığını bozmasına yol açacak ve telafisi olmayan zararlar verecek olan siyanürle altın arama çalışmalarını, gerek yargı önünde, gerek burada eylemlerimizle ve gerekse de Türkiye Büyük Millet Meclisinde gündemde tutmaya ve milletimizin adına takipçisi olmaya devam edeceğiz. Yapılması gereken projeler toplumsal uzlaşmayla yapılmalıdır” dedi.
Maden firmasının önüne gelen yaklaşık 250 kişilik grup slogan atmaya başladı. Bu sırada jandarma barikatını aşmak isteyen grup ile güvenlik güçleri arasında gerginlik çıktı. Özellikle İstanbul’dan gelen eylemciler, jandarmaya taş attı, jandarma da tazyikli su ve biber gazı ile onlara müdahale etti. 
Çıkan arbedede güvenlik güçlerine taş ve yabancı maddeler atan grubu bazı CHP milletvekilleri durdurmak istese de başarılı olamadı. Gerginlik esnasında bir gazeteci başına taş isabet etmesi sonucu yaralanarak Fatsa Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Emniyet güçlerine saldırıda bulunan grup daha sonra olay yerinden ayrılarak bir alt mahallede bulunan direniş çadırına geldi ve eylemlerine burada devam etti. 
Eyleme ayrıca CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek ve Hayati Tekin, Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, CHP İstanbul CHP Milletvekili Gülay Yetinci, CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekçen, CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer katıldı.
Jandarma olayla ilgili soruşturma başlattı. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde