23 Temmuz 2024

“SUYU EN ÇOK BANYO VE TUVALETTE HARCIYORUZ”

  • PDF

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof.Dr. Yusuf Demir, evlerde kullanılan suyun yüzde 65’inin banyo ve tuvalette harcandığını söyledi. 
Prof. Dr. Yusuf Demir, 4 kişilik bir ailenin evde kullandığı suyun büyük bölümünün banyo ve tuvalette harcadığını, mutfakta ve temizlikte kullanılan suyun oldukça düşük olduğunu belirtti. Prof. Dr. Demir, “Evlerde kullanılan suyun yüzde 35’i banyoda, yüzde 30’u tuvalette, yüzde 20’si çamaşırda ve bulaşık yıkamada, yüzde 10’u mutfakta ve yüzde 5’i temizlikte harcanıyor” dedi.

TASARRUF ÖNLEMLERİ
Prof. Dr. Demir, 4 kişilik bir ailenin basit önlemlerle bir yılda müthiş oranda tasarruf yapabileceğini belirterek, bu yöntemleri şöyle özetledi: “Yılda yaklaşık 650 ton su harcayan 4 kişilik bir aile, basit önlemlerle ortalama 140 ton su tasarrufu yapabilir. Saniyede 1 damla su akıtan musluk tamir edilirse yılda 1 ton, sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkayarak yılda 18 ton, bulaşıkları elde yıkamak yerine makinede yıkayarak yılda 26-40 ton, dişleri fırçalarken ve traş olurken suyu kapatarak yılda 48 ton, 4 kişilik bir aile duş süresini 1.5 dakika azaltarak yılda 20 ton, çamaşır makinesini haftada 1 kez daha az çalıştırarak yılda 9 ton, 4 kişilik bir ailede 3/6 litre seçenekli klozet kullanılarak günde 48 litre, yılda 17.5 ton, 2.5/4 litre seçenekli yeni nesil klozet kullanılarak günde 64 litre, yılda 23 ton su tasarrufu sağlayabilir.”

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde