23 Temmuz 2024

“FINDIK FİYATI 15.00 TL’ Yİ BULABİLİR”

  • PDF

Fatsa Ziraat odası Başkanı Ziraat Mühendisi İbrahim Ethem Kibar yeni sezon fındık fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Şu anda Piyasada 50 randıman Kabuklu Fındığın kilogramı 12.00 TL’ye alıcı bulduğunu belirten Kibar; “Fiyatların yukarı veya aşağı dalgalanması üreticilerimizin elinde, eğer üreticilerimiz uyarılarımızı dikkate alarak ihtiyacını karşılayacak kadar fındığı pazara indirirlerse kısa vadede fiyatlar yükselişe geçecektir” dedi.

“Üreticilerimiz hayal kırıklığı yaşıyor”

Fındık üreticilerinin hayal kırıklığı yaşadığını değinen Ethem Kibar; “Köy gezilerimizde üreticilerimizi bahçede ve harmanda ziyaret ediyoruz. Bu yıl Kara yanık, Gün yanığı ve Külleme hastalığı sonucunda ürünlerimizde ciddi kayıplar var. Hemen hemen her üreticimizden gerek bahçede hasat yaparken, gerekse fındığını patoza verdikten sonra beklenen mahsulün 4 te 1’inin eksik olduğunu dinliyoruz” dedi.

“Amaçlarına ulaşamadılar”

Başkan Kibar; “Artık Fındıkta 2015 Rekoltesiyle alakalı söylemler üzerinden konuşmanın bir anlamı kalmadı. Her şey somut ve ortada. İhracatçıların fındık fiyatını 10.00 tlnin altına düşürmek için açıkladıkları 733 bin rekoltenin hayali olduğunu söylemiştik. Türkiye Ziraat odaları birliğimiz İhracatçıların oyununu gördü ve Rekolte tespit çalışması yaptırdı. Bu bilimsel çalışma yapılmasaydı bugün ihracatçılar amacına ulaşmış bir şekilde fındığı bedava alıyor olacaktı. Gerek pazara inen fındığın azlığı ve gerekse dövizdeki artışın fındığın fiyatını yukarı yönde etkileyeceğini söyleyerek, üreticilerimiz sabreder ve fındığı pazara ihtiyacı kadar indirirse fındığın fiyatının kısa vadede 15.00 tlyi bulabileceğini düşünüyorum” dedi.

“Fındık Manavlarından isteğimiz”

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Kibar, dünya da fındıkta söz sahibi olmak istiyorsak kaliteli üretim yapmak ve verimliliği artırmak zorundayız diyerek Fındık Manavlarına seslendi; “Bazı manavlarımız yaş ve seçilmeden pazara inen fındığı Üreticileri geri çevirmemek için 1-2 TL ucuza alıyorlar. Bunları mağazaların önüne sererek seçip kurutuyorlar. Ya da direk diğer fındıkların içerisine karıştırıyorlar bu işlem fındıkta afla toksinin (küflenme) oluşmasına sebep oluyor. Fındığımızın Kalitesini düşürüyor, depolama süresini kısaltıyor. Kısaca ihraç ettiğimiz fındığımızı dünya da itibarsızlaştırıyor. Fındığımızın geleceğine zarar vermemek için ufak hesapları bırakalım. Yaş ve seçilmeyen fındığı alarak üreticilerimize yardım etmiş olmuyoruz. Tam tersine onları bu davranışlara alıştırıyoruz”dedi.

“Hasattan sonra bahçelerimizin bakımına özen gösterelim”

            Başkan Kibar; “Fındık hasadından sonra bahçelerimizde yapılması gereken işlemler var bu işlemlere özen göstererek yapmalıyız. Bu işlemlerin başında budama ve toprak tahlili geliyor. Her hafta Cuma günü bir köyümüzde program yaparak üreticilerimize fındıkta budama, toprak tahlilinin önemi, fındıkta modern gelişmeleri anlatarak,  budamanın nasıl yapılacağı ve toprak tahlili için numunenin nasıl alınacağını uygulamalı olarak üreticilerimize gösteriyoruz”.

“6 Ayda 3500 Çiftçimizle buluştuk”

Fatsa Ziraat Odası Meclisi olarak Göreve geleli 6 ay oldu ve bu 6 aylık süre içerisinde 32 mahallemizde çiftçi toplantısı düzenleyerek yaklaşık 3500 çiftçimizin yanına gittik diyen Kibar; “ 2015 Yıl sonuna kadar 5000 çiftçimizle daha buluşmayı hedefliyoruz. Üreticilerimize tek amacımızın onlara hizmet vermek ve bölgemiz tarımını bir adım ileri götürmek olduğunu anlattığımızda onlardan duyduğumuz sözler bizlere büyük bir enerji ve gurur veriyor” dedi.

Kibar; Fatsa Ziraat odası Meclisi olarak üreticilerimizin seçim süresince ve seçimden sonra bizlerden en çok isteklerinden bir tanesini olan projemizi yakında hayata geçireceğiz diyerek sözlerine son verdi. Kibar`ın bu projesi merak uyandırdı.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde