23 Temmuz 2024

Show TV, Vali Balkanlıoğlu İle Röportaj Yaptı

  • PDF

            Show TV, ana haber bültenlerinde bölümler halinde yayınlanmak üzere Vali İrfan Balkanlıoğlu ile röportaj gereçleştirdi.

            Show TV Muhabiri Abdullah Sevge’nin yaptığı röportajda, Ordu’nun derelerinin turizme kazandırılması projesiyle ilgili bilgi veren Vali İrfan Balkanloğlu, “Ordu hakikaten çok güzel bir memleket. Baktığımız zaman şöyle içerilere girdiğimizde onlarca dere var. Yerleşim yerleri çok dağınık olduğu için kanalizasyon sistemi gibi, tamamen dağlardan ibaret olduğundan tarım ilaçları gibi  ırmakları, dereleri kirleten unsur yok. Bütün derelerimiz içme suyu kıvamında bolda yağmur aldığından son derece bol ve güzel akan çağlayanlar halinde, şelaleler halinde akan derelerimiz var. Bu dereleri gördükleri zaman insanlar ‘Allah’ın hikmeti bu kadar güzelliği ancak cennette görürdük’ diyorlar. Hatta şöyle rivayet edenler de var. ‘Ölmeden önce cennetlik olmak istiyorsanız Ordu’ya gelin’ burayı görenler böyle diyor. Arap gazetecileri getirmiştik (hezel cennet) burası cennet demişlerdi. Güzel ormanlar arasında büyük kayalıklardan ve çok daha güzellikleri bünyesinde taşıyan bu dereler turizme kazandırılmalıydı. Burada insanlar işin içinde olduğundan sudaki balık gibi Orduluların kendisi pek fark edemiyorlar. Biz bunu umumi anlamda tanıttık bir proje yaptık. Kalkınma ajansı, sponsorlar, sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla önce bu güzelliklerden mahrum kalan ülkelerin insanları bu güzellikleri görsün, tanınsın diye Arap ülkelerinin medyasını Ordu’ya davet ettik. 17 ülkeden 40 kadar gazeteci buraları gezdi. Herkesin ortak kanaati, Karadeniz’de güzellik namına ne varsa hepsinin Ordu’da  mevcut olduğu yönündeydi” dedi.

            Ordu’nun sahildeki doğal yapısını koruduğuna dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, “Karadeniz sahil yolu denizin doldurulması suretiyle geçmez Ordu’dan. Arka tarafından tüneler, viyadüklerle geçer. Milyonlarca yılda oluşan o güzelim doğal koylar olduğu gibi duruyor. Yani ormanın denizle kucaklaştığı, mavi ile zümrüt yeşilin bir arada olduğu tek il Ordu’dur. Güzel koylarda insanlar denize girerler. Hanımlar için de büyükşehir belediyemiz özel bir plaj yaptı. Ordu’nun denizi de her açıdan mükemmeldir. Hem denize girmek, hem deniz ürünlerinden faydalanmak, hem de aletli dalış denen Scooby Diving yapmak için, zıpkınla balık avcılığı için mükemmel. Dağdaki bu güzel manzara neyse denizde de bu devam ediyor “ diye konuştu.

            Ordu’da her türlü doğa sporlarının yapıldığını vurgulayan Vali Balkanlıoğlu, “Bir de her türlü sportif faaliyetlere imkan veren Ordu’nun dağları ve yaylaları var. Offroad yarışları için de parkurlar var. 5 km’den 30 km’ye kadar yürüyüş ve bisiklet parkurları var. Her birisi insanların görmeyi arzu edipte binlerce onbinlerce kilometre uzağa gittikleri manzaralar neyse aynısı burada hem dağların yeşilliği, güzelliği, sarp kayalıklar, uçurumlar, şelaleler, göller, dereler hepsi Ordu’da mevcut. Yamaç paraşütü yapmak için en uygun yer Ordu’dadır. Teleferiğe binerek çıkacağını ve türkülere konu olmuş Boztepe’den yamaç paraşütü ile kendini göklere bırakıyorsunuz, hem masmavi denizin, hem yeşilliklerin, hem de Ordu’nun harikulade güzelliklerinin üzerinde süzülüp teleferiğin dibine iniyorsunuz, paraşütü toplayıp teleferiğe bindiğiniz gibi bu işi istediğiniz gibi tekrar edebiliyorsunuz. Climbing dedikleri dağlara tırmanma, kamp kurmak, iç ve dış arınmayı sağlamak için insanlar kuş sesleri arasında ve büyük çam ormanları içerisinde buralarda kamp yapabilirler. Ayrıca buradaki natürel otlardan ne kadar lezzetli yemekler yapıldığını görecekler. Kaldirik, melucan, sakarca, tirmit gibi isimler biraz kulağı tırmalar gibi ama nefis yemekler yapar insanlar bunlardan. Ordu, yayla turizmi açısından, deniz ve doğa turizmi açısından Türkiye’nin aslında bir numarasıdır. Bunu biz demiyoruz gelip görüp gezenler söylüyor” şeklinde konuştu.

Vali Balkanlıoğlu, Show TV Muhabiri Abdullah Sevge’nin, yayla turizmiyle, derelerin ıslah edilmesiyle alakalı neler yapıldı? Oraya gittiğinde insanlar neler görecek? Somut olarak neler yapıldı? şeklindeki sorusu üzerine açıklamada şunları kaydetti:

“Ordu olarak biz turizme biraz geç başladık. Çünkü insanların hem içerde hem dışarıda şöyle Karadeniz’in yaylalarına gidelim, Karadeniz gezisi yapalım dediğinde akla ilk gelen illerin başında Ordu gelmiyordu. Malum bölgede Trabzon, Rize illerimiz hakikaten harikulade güzellikler orada mevcut, marka olmuşlar artık. Oralarda çarpık yapılaşma, aşırı izdiham, temizlik ve düzende zayıflık gibi bazı yanlışlıklar yapılmış. Şimdi insanlar bu natürel güzelliği görmeye geliyorlar. Çok fazla gelişmiş yollar, çok fazla düzenlemeler, insanların çok fazla ilgisini çekmiyor. Biz olanca doğallığını muhafaza ederek, çevreyi ve dokuyu bozmadan, turizmi geliştirmek istiyoruz. Bu nedenle bu güzelliklere çok fazla insan eliyle müdahale etmeden ulaşım yollarını rehabilite etme gayretindeyiz. Buraya insanlar çok rahat ulaşsınlar. Çambaşı yaylamıza teleferikle çıkılabilen çok güzel bir kayak tesisi yapılıyor. Denize en yakın kayak tesisi 60 km mesafesi ve hiç karsız olmuyor. 6-7 metre kadar karın yağdığı bir tepe burası. Dolayısıyla burada bir kayak tesisi yapılıyor. Yaylalarda buralarında yolları yapılsın diye yaylalarda yol çalışmaları devam ediyor. Ayrıca buraya otel yapma ve dokuyu bozmadan insanların çok rahat tatil yapabileceği yapılar üzerinde çalışmalarımız ve gayretlerimiz var. Bir de Türkiye’nin prestij projelerinin başında gelen havaalanı yapıldı. Denizin doldurulması suretiyle modern ve her çeşit uçağın inmesine müsaade edecek büyüklükte modern ve güzel bir havaalanımız var. Özetle gezi parkurlarını belirledik ve kitap halinde bastırdık. Bir de 3 dilde Ordu’nun bütün güzelliklerini sergilediğimiz belgesel çektik. Dönem dönem çeşitli kanallarda yayınlanıyor. Profesyonel bir ekibe bu belgeseli hazırlattık. Bu ekibi duyunca kanallar verin gösterelim diyorlar. Dolayısıyla Ordu’yu her yönüyle tanıtmak, gelen insanlarında güven ve huzur içinde tatil yapmalarını sağlamak için her türlü tedbiri almış bulunuyoruz. Ordu, her yönden güvenilir bir il. Burada herkes iline insanlarına sahip çıkar. Hiç kimse kimseyi rahatsız etmez. Suç oranları bakımından da oldukça düşüktür. Yöre halkı hala daha bizi biz yapan değerler kaybedilmemiş, misafirperverler güleryüzlü insanlardır. İnsanlarımız hem içerden, hem dışarıdan buraya gelip tatil yapabilirler. Tek eksiğimizin tanıtım olduğunu düşündüğümüzden, ‘Ordu’nun Dereleri Turizme Akıyor’ diye proje yaptık.”

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde