23 Temmuz 2024

“Fındığımızın geleceğini düşünüyorsak, kaliteli üretim yapmak zorundayız”

  • PDF

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi İbrahim Ethem Kibar ; Dünya da fındıkta söz sahibi olmak istiyorsak kaliteli üretim yapmak ve verimliliği artırmak zorunda olduklarını söyledi.

Havaların bir süredir yağışlı gitmesinden dolayı Bazı üreticilerimiz fındığını tam kurutmadan ve seçmeden pazara indiriyorlar diyen Kibar; “Kurumamış ve seçilmemiş fındık, Fındığımızın geleceğine zarar veriyor. Fındıklarımızda aflatoksin (küflenme) oluşmasına neden oluyor. Bu olayı geçmiş senelerde yaşadık. Avrupa ya ihraç ettiğimiz fındıklarımızda küf tespit edildi ve fındıklarımız geri gönderildi. Yaşadığımız bu olay Türk Fındığının itibarına zarar verdi” dedi.

En Kaliteli Çeşit ve en düşük verime sahibiz!

Başkan Kibar ; “Dünyadaki en kaliteli fındık çeşitleri ülkemizde yetişiyor, Dünya fındığının % 75 ini ülkemiz üretiyor, Dünya Fındık ihracatının % 75 ini ülkemiz karşılıyor. Fakat Dünya da dekar başına verim konusuna gelince son sıralardayız.  ABD de dekar basına verim 330 kg, İtalya’da 145 kg, İspanya da 120 kg iken, Ülkemizde dekar başına verim 90 kg civarında. Bahçelerimiz bakımsız ve fındığımıza gereken özeni göstermiyoruz. Dünya da Fındıkta söz sahibi olmak istiyorsak kaliteli üretim yapmak zorundayız” dedi.

Küçük hesapları yapmayı bırakalım!

Açıklamalarını sürdüren Kibar ; “Kurumadan ve seçilmeden fındığı pazara indiren üreticilere ve fındık manavlarına seslendi. Bazı manavlarımız yaş ve seçilmeden pazara inen fındığı üreticileri geri çevirmemek için  1-2 TL ucuza alıyorlar. Bunları mağazaların önüne sererek seçip kurutuyorlar. Ya da direk diğer fındıkların içerisine karıştırıyorlar bu işlem fındıkta aflatoksinin (küflenme) oluşmasına sebep oluyor. Fındığımızın kalitesini düşürüyor ve depolama süresini kısaltıyor. Manavlarımız bu fındıkları üreticilerimizden almazlarsa bir süre sonra hiçbir üretici fındığını kurutmadan ya da seçmeden pazara indirmeye cesaret edemeyecektir. Biz Fatsa Ziraat odası olarak Üreticilerimize bu konuda sürekli eğitimler ve anlatımlar sağlıyoruz. Fakat 16000 in üzerinde geniş bir üye sayısına sahibiz, bu konuda Sorunu Fındık alımı yapan manavlarımızla çözmenin daha kolay olacağı düşüncesine vardık. Fatsa Ticaret Borsasıyla bir çalışma yaparak bu sorunun çözümüne yönelik projeler yapmayı hedefliyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde