23 Temmuz 2024

TARİHİ ÇEŞMELER RESTORE EDİLECEK…

  • PDF

Ordu Büyükşehir Belediyesi kültür varlıklarını restore ederek, geçmişle gelecek arasında köprü kurmaya devam ediyor. Tarihi birçok yapıyı hazırladığı projelerle günümüze kazandıran Ordu Büyükşehir Belediyesi, Taşbaşı Mahallesinde bulunan tarihi Kabana çeşmelerini aslına uygun olarak restore edecek.

ANITLAR KURULUNUN ONAYI BEKLENİYOR

Camiler, türbeler ve çeşmeler gibi birçok tarihi eseri restore etmeyi sürdüren Ordu Büyükşehir Belediyesi, Taşbaşı Mahallesinde ki kentsel sit sınırı koruma alanı içerisinde yer alan tarihi çeşmelerin projelerini hazırlatarak bu projeleri Anıtlar Kurulunun onayına sundu. Kurul onayından sonra restorasyon uygulamasına başlanacak olan çeşmeler, bölgenin geçmişten günümüze taşınan tarihi eserleri arasında önemli bir yere sahip bulunuyor.

GEMİCİ VE SALIKÇILARIN SU İHTİYACINDA KULLANILMIŞ

Uzmanlarca, herhangi bir arşiv ve vakfiye kaydı bulunmayan Kabana çeşmelerinin ilk inşa tarihine ilişkin kesin bir ifade kullanmanın doğru olmadığı belirtilirken, tarihi kaynaklarca 19. yüzyılda yapıldığı, ilk inşa edildiği dönemde koy içerisinde ve sahil kıyısında olması nedeniyle gemici ve balıkçıların su ihtiyacını karşıladığı düşünülüyor.

Restorasyon projesi çerçevesinde ele alınan çeşmelerden Kabana 2 çeşmesi halen kullanımdayken, toprak altından yakın tarihte çıkarılan Kabana 1 çeşmesi ise günümüzde kullanılamıyor.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde