23 Temmuz 2024

OSKİ GENEL MÜDÜRÜ YÜRÜK; “ PROBLEMLERİ 1,5 SENEDE BİZ YARATMADIK”

  • PDF

OSKİ Genel Müdürü Fatih Yürük ilçemizde görev yapan basın mensuplarıyla kahvaltı programıyla bir araya gelerek bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Programa basın kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte OSKİ Genel Müdürü Fatih Yürük, OSKİ Yönetim kurulu üyeleri Mahmut Ali Akkiraz ve  Arif Gündüz, OSKİ Genel Müdür Yardımcıları Suat Olgun ve Mustafa Özkan, Daire Başkanları katıldılar.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Genel Müdür Fatih Yürük, OSKİ ile ilgili merak edilen konulara açıklık getirdi.

“Cumhuriyet Meydanı İle İlgili Şikayetler Alıyoruz”

Vatandaşların fazlasıyla rahatsız olduğu Fatsa Cumhuriyet Meydanındaki kanalizasyon sızması ve rahatsız edici koku problemini sorduğumuz Fatih Yürük; “ Cumhuriyet meydanında eğim problemi var. Yağan yağmurlar ve çatılardan akan sular burada toplanıyor. Dolayısıyla da koku problemi yaşanıyor. Bu konuyla ilgili bizde çok sık şikayetler alıyoruz. Sık sık temizlemeye gayret göstererek kokuyu da engellemeye çalışıyoruz. Bu problemle ilgili çalışmalarımız olacak. Ancak bunlar hemen olacak bir şey değil. Şuan boruların içerisinde kamera sistemimiz var. Sürekli temizlemeye çalışıyoruz” dedi.

“19 tane ilçemizde içme suyu problemlerimiz var”

Köylerde su faturalarını ödemeyen vatandaşlar köy muhtarlarıyla zaman zaman karşı karşıya kalıyor. Su faturalarını ceplerinden ödemek zorunda kalan muhtarlar ise oldukça dertli. Tüm ilçelerde içme suyu problemi yaşandığını belirten Yürük; “ 19 tane ilçemiz var ve ilçelerin durumu maalesef iç açıcı değil. Hep birlikte geri kalmış bir Türkiye’yi temsil ediyoruz. Bizde modern dünya ile yarışan bir kurum olmaya çalışıyoruz. 5 sene yada 10 sene sonra gelişmiş ülkelere biraz daha yetişmeyi amaçlıyoruz. 19 tane ilçemizde içme suyu problemlerimiz var. Fatsa, Ünye ve Altınordu hariç şu anda 16 ilçemizde 3 ila 4 ay su problemleri oldu. Vatandaş ben ilçe merkezindeyim, aboneyim para veriyorum niye benim suyumu sağlamıyorsunuz, neden ben bulanık su içiyorum diye soruyor. 19 ilçenin problemlerini çözmek zorundayız. Buraları halletmeden köylere giriyoruz desek yalan söylemiş oluruz. Biz köyleri ilk plana koymadık. Bu yüzden muhtarlarla da bir anlaşma yaptık. Biz sizlerin arızalarınızı yapacağız. Yanan dinamoları değiştireceğiz. Bu esnada ufak arızaları siz yapın ve su faturalarını da siz toplayın dedik. Pek çok köy muhtarı bu işi çevirebiliyor. Bazıları da burası büyükşehir oldu diyerek yapmak istemiyor. Yeni bir kurumuz, yapacağımız işler var. Muhtarlara biz yetki verdik. Sabretmelerini istiyoruz. Bu dönemi böyle geçirmek zorundayız. 3 5 sene içerisinde köylerin ana problemlerinin bel kemiği kırılacak ” dedi.

“Bütçemiz aylık 120 milyon”

Öncelikli olarak su probleminin çözülmesi gerektiğine değinen Genel Müdür Yürük; “Sayılan problemleri 1,5 senede biz yaratmadık. 80 senedir Türkiye’nin makus talihi bu. Köylerde senelerdir kanalizasyon ırmağa yada tarlaya akıyor. Biz bir şeyleri daha kötüye götürmüş değiliz. Köylerin kanalizasyon probleminden önce vatandaşların su problemleri var. Biz su ve kanal idaresiyiz. Kanalizasyon problemlerini 3 – 5 sene daha ertelemek zorundayız. 80 senedir dereye akıyorsa kanalizasyon birkaç sene daha idare edilecek. Çünkü içme suyunu önce halletmeliyiz. Vatandaşın içme suyu yok. Biz 4 tane ilçede içme suyu arıtma tesislerini yıktık yenisini yapıyoruz. Biz Aybastı’da arıtma tesisi yapıyoruz ve yakında hizmete girecek. Bizim vatandaştan aylık 6 milyon lira tahsilatımız var. Bizim bütçemiz aylık yaklaşık 120 milyon ve yatırımları bu paralarla yapacağız. Kurumumuzun eski dönem 36 milyon lira alacağı var. Önceliğimiz su problemleridir. Eksiklerimiz illaki var ve bu eksikliklerimizi gidermeye çalışıyoruz” dedi.

“OSKİ Genel Müdürlüğü tarafından 1.5 yılda 17.910 yeni abone yapıldı”

OSKİ ile ilgili bilgilendirmelerde de bulunan Yürük; “Ordu’nun 19 İlçesinde faaliyetlerini sürdüren OSKİ Genel Müdürlüğünde, 784 personel çalışmakta olup, 242 idari, 239 teknik, 303 saha elamanı hizmet vermektedir. Teknik olarak 38 mühendis, 75 tekniker, 104 teknisyen, 7 biyolog ve kimyager,  5 programcı ve çözümleyici çalışan bulunmakta. OSKİ Genel Müdürlüğü tarafından 1.5 yılda 17.910 yeni abone yapıldı.  1 Eylül 2015 itibariyle mevcut abone sayısı 227.533 olup 201.518 mekanik su sayaçlı abone, 26.015 Elektronik kartlı (EKS) abone sayısı mevcuttur.

“Oski En Ucuz Su Fiyatı Tarifesini Uygulayan Su İdarelerinden Biridir”

Yürük; “Su fiyatlarında Ordu’yu 1. Bölge ve 2. Bölge olmak üzere ikiye ayıran OSKİ, 1. Bölgesinde konut su fiyatlarını 2,51, 2. Bölgesinde 1,51 olarak belirlemiştir. Bu fiyatlar Kocaeli İSU Genel Müdürlüğünde 4,13, İstanbul İSKİ Genel Müdürlüğünde 4,10, çevre su idareleri olan Samsun SASKİ’ de 2,52, Trabzon TİSKİ’ de 2,65 olmakta olup, OSKİ Genel Müdürlüğü bölgesinde ve Türkiye’de en ucuz su fiyatı tarifesini uygulayan su ve kanalizasyon idarelerinden biri olmuştur”.

“OSKİ, Fatsa ve Üst Bölgelerinde Yatırımlarını Sürdürdü”

Yürük; “Yalıköy Mahallesine yapılan keson kuyu ile yaklaşık 70 haneye arıtılmış sağlıklı ve temiz içme suyu iletimi sağlandı. Yaklaşık olarak 7.000 kişinin yaşadığı Dolunay Mahallesinde yıllardır büyük bir sorun haline gelen kanalizasyon hattı, yapılan proje kapsamında yeniden yapılarak sorun çözülmüştür. Aybastı İlçesi Sarıyar, Sefalık ve Kayabaşı Mahallelerine 17.200 metre isale ve şebeke hattı,  2 Adet 100 M3 İçme suyu deposu yatırımı yapıldı. 3.000 kişilik nüfusa hitap edecek olan projede, Aybastı İlçesinin yıllardır ciddi su sıkıntısı yaşayan 3 büyük mahallesinin içme suyu sorunu giderildi. Kumru İlçesindeki içme suyu arıtma tesisi modernizasyonu tamamlanarak daha az insan gücü ile daha kaliteli içme suyu temini sağlandı. Mevcut tesisler İle günde 1500 M3 olan kapasite modern tesis ile iki katına çıkartılarak günde 3.000 M3 kapasiteye çıkarılmıştır. Kumru İlçesine 1 adet terfili su alma yapısı yapılarak, 10.000 kişilik nüfusun içme suyu sorunu çözüme kavuştu. Korgan İlçe merkezi için, 32.364 metre isale hattı, 13.671 metre şebeke hattı, 2 adet 100 m3 ve 1 adet 200 m3 kapasiteli içme suyu deposu yapılarak yaklaşık 12.500 nüfusa hizmet verecektir. Korgan İlçesi İçme Suyu Arıtma Tesisinin mevcut kapasitesini arttırmak için arıtma tesisine ek ünite yapılarak modernize edilmiştir” dedi.

 

 

 

 

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde