23 Temmuz 2024

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İ. Etem KİBAR; “FINDIKTA DEVLETİN UYGULAYACAĞI POLİTİKA ÇOK ÖNEMLİDİR”

  • PDF

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi İbrahim Etem KiBAR 2009 Yılında uygulamaya konulan Fındıkta Alan bazlı gelir desteğinin Bölgemiz Tarımı ve ekonomisi için çok önemli olduğunu ve 2014 yılında son kez ödenen desteğin biran önce uzatılması gerektiğini söyledi.

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Etem Kibar; “Son zamanlarda sürekli gündemde olan Alan bazlı destek ödemelerinin uzatılmasına yönelik çalışmaların biran önce olumlu sonuçlandırılarak alan bazlı destek ödemelerinin devam edeceğinin yetkili ağızlardan açıklanması gerektiği söyledi.

“Bölgemiz ekonomisine can suyu oluyor”

Başkan Kibar: “Alan bazlı destek ödemeleri daha önce ki yıllarda Nisan aylarında ödendi ve bu ödemelerin yapıldığı dönemde bölgemiz ticareti hareketlendi, ödemeler Esnaflarımıza ve çiftçilerimize can suyu olarak geldi. Nisan ayında yapılan ödemelerle üreticilerimiz Gübre ve ilaç alıyor bahçelerine bakım yapıyorlar. Ödemelerin yapılacağı zaman bu açıdan çok önemli” dedi.

“Dekar başına 200 TL olmalı ve 2 taksit halinde ödenmeli”

Başkan Kibar açıklamalarında alan bazlı destek ödemelerinin uzatılması halinde dekar başına 200 TL olması gerektiğini ve ödemelerin 2 parça halinde yapılmasının bölgemiz üreticileri ve tarımı açısından çok faydalı olacağını belirtti. Kibar ilk taksitin Nisan-Mayıs ayında ikinci taksitinin ise Ağustos-Eylül aylarında ödenmesi üreticilerimizi rahatlatacak ve fındığımıza değer katacaktır dedi.

“Fındıkta Devlet politikası çok önemli”

Başkan Kibar açıklamalarına devam ederek: “Ülkemiz her yıl ortalama dünya fındık üretiminin yüzde 75’ini karşılamaktadır. Karadeniz bölgemizde yaklaşık 2,5 milyon insan geçimini fındıktan sağlamaktadır. Fındık dolaylı yönden 10 milyon kişiye gelir sağlayan bir üründür. Fındık Ülkemiz Tarım ürünleri ihracatında 1. sırada ve yalnız başına İhracatın %15-20 sini karşılıyor durumdadır. Fındık ihracatından ülkemize yaklaşık yıllık 2,5 - 3 milyar dolar civarında döviz girdisi sağlanıyor. Ülkemiz ve bölgemiz acısından Böyle Stratejik bir üründe mutlaka devlet politikası belirleyerek bu politika üzerinde verim, kalite, pazarlama stratejileri çalışmaları yapılarak desteklemelere devam edilmelidir” dedi.

 “Fındık, ülkemiz ve bölgemiz için bir nimettir”

            Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Etem Kibar ; “Bölgemizde Fındığın alternatifi diye bir şey yoktur. Dünya da fındık üretimi yapılabilen birçok bölge var. Fakat hiçbir bölgede ülkemizde yetiştirilen fındığın kalitesinde bir ürün yetiştirilmesi mümkün değildir. Bu ülkemiz ve bölgemiz açısından büyük bir nimettir. Ayrıca Fındık; bölgemizin topoğrafik yapısı itibarıyla, başka bir alternatif ürünün yetiştirilemeyeceği, tarıma elverişsiz, eğimli arazilere sahip, zor coğrafyada üretilen bir üründür. Fındık, Erozyonu ve heyelanları önleyerek topraklarımızın korunmasında önemli rol oynuyor diyerek sözlerine son verdi.

 

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde