24 Temmuz 2024

AMELİYATSIZ TEDAVİ EDİLDİ

  • PDF

Medical Park Ordu Hastanesi başarılı bir operasyona daha imza attı. Nefes darlığı şikayetiyle hastaneye gelen kadının kalp kapakçığında daralma olduğu ortaya çıkınca balon yöntemiyle ameliyatsız tedavi edildi. 
Ordu'nun Ünye ilçesinde nefes darlığı sebebiyle yıllardar astım tedavisi gören evli ve iki çocuk annesi 43 yaşındaki Semra Dönmez, solunum yetmezliği nedeniyle solunum cihazına bağlanarak yakınlarının isteği üzerine ambulansla Medical Park Ordu Hastanesi’ne sevk edildi. Burada bir süre yoğun bakımda tedavi gören hastanın yapılan tetkiklerinin sonucunda kalp kapağında darlık olduğu tespit edildi. Bunun üzerine Semra Dönmez’e Kardiyoloji Uzmanı Dr. Turgay Burucu ve ekibi tarafından kalp kapağının kapalı yöntemle genişletilmeye uygun olması nedeniyle Ordu’da ilk defa uygulanan bir yöntemle, ameliyatsız olarak balonla genişletme işlemi uygulandı. Başarılı geçen bir operasyonun sonucunda Semra Dönmez’in kalp kapağındaki darlık genişletilerek uygun seviyeye getirildi.

AMELİYATSIZ BALON YÖNTEMİ
Operasyonu gerçekleştiren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Turgay Burucu, Semra Dönmez’in yoğun bakımdaki tedavisi sırasında yapılan tetkiklerinde kalp kapağında darlık olduğunu tespit ettiklerini, herhangi bir cerrahi işlem uygulamadan hastanın kasık damarlarından girerek balon yöntemiyle 1 cm’den az olan kalp kapağının genişliğini olması gereken seviyeye getirdiklerini belirtti. Dr. Burucu, “Hastamızı işlemin ertesi günü sağlığına kavuşmuş bir şekilde hastanemizden taburcu ettik. Sadece özellikli merkezlerde uygun ekipman ve deneyimli bir kadro ile uygulanabilen bu yöntem, koşulları sağlayan hastalarda açık kalp ameliyatlarına gereksinim duyulmadan, minimal riskle ve hastanede kalış süresini bir güne indiren bir yöntemdir. Ancak bu yöntem herkese uygulanabilen bir yöntem değildir. Balon tedavisine uygun kapak yapısına sahip hastalarda tercih edilen bir yöntemdir” dedi.

"ÇOCUKLUK ÇAĞINDA GEÇİRİLEN ROMATİZMAL ATEŞ, KALP KAPAKÇIĞINI ETKİLEYEBİLİR”
Dr. Burucu, şu bilgileri verdi: “Kalp kapak darlığının genellikle 5-15 yaş arasında görülen çocukluk çağı hastalığı olan 'akut romatizmal ateş' hastalığının kalp kapaklarını tutmasına bağlı olarak kişinin daha sonraki dönemlerinde belirti veren bir kalp hastalığı olduğunu belirtti. Kalp kapak darlığının en büyük belirtisinin nefes darlığı olduğunu kaydeden Dr. Burucu, “Yıllar geçtikçe kapak darlığının artması nedeniyle nefes darlığı daha da şiddetli hissedilir. Bu hastalar genellikle nefes darlığı şikayetiyle Göğüs Hastalıkları Uzmanlarına başvururlar ve astım ya da KOAH tedavisi alabilirler. Nefes darlığı dolayısıyla astım veya KOAH tedavisi aldığı halde şikayetleri düzelmeyen hastaların kalp kapak sağlıklarını kontrol ettirmek için bir Kardiyoloji Uzmanına başvurmaları faydalı olacaktır. Çünkü uzun süreli nefes darlığına yönelik astım, KOAH gibi hastalıkların tedavisinin alınması mevcut olan kalp kapak darlığının tedavisinde geç kalınarak artmasına ve ileriki dönemde tedavinin daha da zorlaşmasına sebep olabilir” dedi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde