24 Temmuz 2024

FATSA’DA TARİHİ BİR GECE YAŞANDI

  • PDF

Celal Çukurlu’nun  “ DÜNÜYLE BU GÜNÜYLE FATSA” ve “BİR ANADOLU YAZARININ KISA NOTLARI” Adlı Kitaplarından Yararlanarak Hazırlanan “FATSA TARİHİNDEN SAYFALAR” Adlı Belgesel Büyük Beğeni Topladı.

İstanbul Fatsalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Ege Ajansa hazırlatılan belgesel 05 Aralık 2015 tarihinde Cumartesi akşamı saat 18.00’da Fatsa Dolunay Restoran’daki yemekli toplantıda gösterime sunuldu. Geceye katılamayanlar geceyi, Kanal 52 TV ekranlardan yapılan canlı yayından izleme fırsatı buldular.  Yurt dışından bir çok Fatsalının da canlı yayına bağlandığı gece izlenme rekorları kırdı.

Dernek Başkanı Osman Cayak ve Yönetiminin, Eski Dernek Başkanlarının hazır bulunduğu geceye başta CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ile Eşi Ünlü Yazarımız Zeki Sarıhan, hayatta olan 24. Belediye Başkanımız Yener Topaloğlu, Av. Lütfi Topaloğlu,  Prof. Dr. Kardiyoloji Uzmanı İsmet Dindar, Ünlü Sanayicimiz Mazhar Tanrıkulu ile eşi Ayşegül Hanımefendi, tarihi kişilik Hacı Hulusi Eren’in hayatta olan kızı Zehra Hanım, müteahhit ve iş adamı Asım Öğün, müzik adamımız Dursun Mehmet Gümüş, Dr. Zeki Ulvi Süvarioğlu, Şair Yazar Mali Müşavir Rüstem Gürler, OGMD Kurucu Başkanı Abdullah Eraslan ve arkadaşları, Fatsa Kızılay Derneği Onursal Başkanı Sinan Oral,  29. Belediye Başkanımız Merhum Mustafa Kemal Çamaş’ın varisleri; Eşi Ayfer Hanım ile kızları Esra ve Elif Hanımlar, 26. Belediye Başkanımız Merhum Fikri Sönmez’in oğulları Yusuf ile Naci Beyler, Başerer Kardeşler, Eczacı Yaşar Hazinedar, Eczacı Çift Lahuri – Süleyman Çürüksu, Eski Bolaman Belediye Başkanı Sabri Serdaroğlu,  İşadamı Seyfi Karamustafa, Hacı Rahmi Yangın, Fatsa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ekrem Cinoğlu, Fatsa Kütüphane Müdürü Muhammet Uzun, Harita Mühendisi Zati Ceceloğlu, Elektrik Mühendisi Asım Doğruca ile Eşi İlahiyatçı Nurşen Hanım, Şule – Abdulkadir Kibar çifti, Fatsa Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ömer Yahşi, İşletmeci Hakkı Yıldırım ve ailesi, AK Parti Fatsa İlçe Başkanı Abdullah Uçar, Fatsa Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Eroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Fatsa İlçe Başkanı Av. Onur Çam, Cemal Kayalık Namı Diğer Aga Cemal, Zeki Muslu Namı Diğer Arap Zeki, Murat Karaçuha Namı Diğer Göden Murat olmak üzere protokolün haricinde 230 davetli katılımda bulundu.

Gecenin sunumu Ordu Bölge Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi PowerAjans / Radyo Mix ve Fatsa Radyo Mega Yönetim Kurulu Başkanı Program Yapımcısı ve sunucusu Çiğdem Bekdemir Namı diğer CADI ile Ege Ajansı sahibi ve Radyo Mega Haber Müdürü Tamer Özyurt tarafından gerçekleştirildi.

Gece; Fatsa Özel Sevgi Kültür ve Sanat Evi (FATSEV) kurucu başkanı Osman Özel’in yönetimindeki 40 kişilik çocuk korosuyla stard aldı. İzleyicilerden büyük alkış alıp beğeni topladılar.

Daha sonra CADI şu anonsu geçti; “ Şairin şiirin hasını ayak sesinden tanırım. Amma lakin nerde bir halk türküsü dinlesem şairliğimden utanırım. İşte Türkülerimiz, işte Kadir Kocaoğlu. Alkışlarınızla Efendim…”

Coşkulu Kadir Kocaoğlu konserinin ardından dernek başkanı Osman Cayak gecenin anlam ve önemini anlatan tarihi konuşmasını yaptı;

 

 

Sayın Protokol; Belediye Başkanlarım, Milletvekillerim.

Basınımızın güzide temsilcileri…

Saygıdeğer Hanımefendiler, beyefendiler.

Hepinizi şahsım, derneğimiz yönetimi ve üyeleri adına saygı ile selamlıyorum.

Kimimiz sılada, kimimiz gurbette (!) her birimiz bir yerlerde.

Yaz bahar ile mi gidelim (?)

Güz baharla mı (?) derken!..

Birde bakmışsınız ki ne gidilecek yer, nede görülecek kimse kalmış.

Yıllar akıp giderken, bir şeyler götürür bizden.

Yıllar Fatsa’dan ve Fatsalılardan da çok şeyler götürdü.

Biz İstanbul’daki Fatsalılarız.

Biz İstanbul’da Fatsa’yı yaşayanlarız.

Biz İstanbul’da Fatsa’yı yaşatanlarız.

Biz istedik ki yılların alıp götürdüğü değerlerimizi analım.

Yaşayan değerlerimizin kıymetini bilelim...

Fatsa’nın efsaneleşmiş kahramanları, oyuncuları, ozanları, sporcuları, profesörleri, yazarları, paşaları, işadamları, önemli tarihi aileleri emsalsiz doğal güzellikleri ve tarihi mekânları var.

Fatsa’ya dair ne söylense azdır.

Takdir edersiniz ki; yol uzun, zaman kısa.

Onun için kısa konuşmak durumundayım.

Herkesten de az ve öz konuşmasını rica ediyorum...

Bu toplantı derneğimizin kültürel faaliyetleri doğrultusunda, gelecek kuşaklara esin kaynağı olması bakımından; Fatsa’mızın geçmişinde iz bırakan ve günümüzde yaşayan değerlerini onura etmek için düzenlenmiş bir plaket törenidir.

Fatsa’da ödüllendirilmesi gereken çok değer var.

Bu hususta çok cömert davranmamıza rağmen, çok azına plaket taktim ediyoruz.

Aylayışla karşılamanızı istirham ediyorum.

Hayırlı olsun diyorum(!)

Devamı gelir inşallah...

Tekrardan hoş geldiniz efendim.

Toplantımıza emeği geçen; başta protokol olmak üzere, tüm katılımcılara, konuklara, sanatçılarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Saygı ve sevgilerimle…

 

 

Daha sonra da dernek olarak hazırlattıkları belgeselin sunumuna geçildi. Belgesele Fatsa’nın tarihçesi, kuruluştan günümüze Belediye Başkanları, önemli tarihi olaylara ve kişilere yer verildiği gözlemlendi. Belgeselin izleniminde hüzün ile coşku, alkış ile gözyaşı birbirine karıştı. 7’den 70’e duygulu anlar yaşandı. Hacı Hulusi Eren’in anonsunu bizatihi araştırmacı yazar Celal Çukurlu’nun kendisi yapıp, elini öperek plaketini torunu Eren Gedik’in refakatindeki kızı Zehra Hanıma taktim etti. Akabilinde  sunucu Tamer Özyurt; “Bir memleketin bestelerini yapıp, Türkülerini seslendirenler, o memleketin, yasalarını yapanlardan daha güçlüdür. İşte bestekarımız, işte halk müziği sanatçımız Dursun Mehmet Gümüş sizlerle…”

Mehmet Hoca yine Fatsalılara unutamayacakları bir gece yaşattı. Mehmet Hoca’nın konserinin peşinden Ressam Öğretmen Sevgi can Özel Hanımefendi, İstanbul Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin fındık kabuğundan işlediği tablosunu Genç Dernek Başkanı Osman Cayak’a hediye ettikten sonra plaket törenine geçildi. Hıçkırık ile gözyaşı, alkış ile coşku tören boyu sürdü. Fatsa Tarihinde,  tarihi bir gece yaşandı. Denile bilinir ki belki de ilk defa Fatsa kent olmanın gereğini yapıp, kent kültürünü sergiledi. Tarihi ile buluşup ihmal ettiği değerlerini hatırlamakla kalmayıp onure etti. Plaket töreninden sonra Türk Halk Müziğinin sevilen sanatçıları Yasemin Sözer ile Yüksel Kaytaz anons edilip sırasıyla sahne aldılar. Bu muhteşem ikili coşkulu konserlerini “Eşarbını yan bağlama / Ben söylerim sen ağlama” türküsünün düeti ile müziği noktaladılar. 

En son olarak sahneye kapanış konuşmasını yapmak üzere araştırmacı yazar Celal Çukurlu anons edildi. Mikrofonu eline alan Çukurlu, hüzünlü bir şekilde bir müddet salondakileri göz ucuyla süzdükten sonra dudaklarından şu cümleler döküldü; “ huzurlarınızda bir kalem erbabı olarak bulunuyorum. Kalem elle beyin arasında kullanılan bir alettir. Kullanmasını bilenlerin elinde Hz. Musa’nın asası gibi, kullanmasını bilmeyenlerin ise başlarının belasıdır. Musa Kızıl Deniz’i Asasıyla yardı. Firavunun yenilmez ordularını ve onu asasıyla suda boğdu. Şu unutulmamalıdır ki tarihte birilerinin hayın dediğine, birileri de kahraman demiştir… bu güzel gecede, bu güzel topluluktan, kalem erbabı olarak alkış almaktan son derece mutluyum.

Teşekkürler Fatsa, teşekkürler genç başkan, teşekkürler İstanbul Fatsalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve onun saygıdeğer yöneticileri ile üyeleri. Şahsım adına bir kez daha herkese teşekkür ediyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum”.

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde