24 Temmuz 2024

HAVA KİRLİLİĞİNE NEDEN OLANLARA İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK

  • PDF

 

Tekniğine uygun yakılmayan kaloriferlerin sebep olduğu hava kirliliğini önlemek amacıyla gerekli tedbirleri uygulamaya koyan Ordu Büyükşehir Belediyesi, il genelinde eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerine devam ediyor.

 

Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Ünye ilçesinde ısınma amaçlı katı yakıt (kömür) kullanan yapılara yönelik “Kullanılan Yakıtların Kalitesi, Tekniğine Uygun Kalorifer Yakımı ve Uygulanacak İdari Yaptırımlar’ konulu eğitim toplantısı düzenledi.

 

KALORİFER ATEŞÇİLERİNE EĞİTİM VERİLDİ

 

Eğitim toplantısına Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Selahittin Aydın, Çevre Koruma ve Ruhsat Şube Müdürü Nuri Kuzu, teknik personel ile resmi kurumlarda, site ve apartmanlarda görev yapan kalorifer ateşçileri katıldı.

 

Toplantıda katılımcılara doğru kalorifer yakımı, kazan ve baca temizliği, tekniğine uygun yakılmayan kaloriferlerin yol açtığı çevre sorunları ve uygulanacak cezai işlemler hakkında bilgi verildi, konu ile alakalı broşür ve bilgi notu dağıtıldı.

 

YANLIŞ YAKMA HAVA KİRLİLİĞİNE NEDEN OLUYOR

 

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Selahittin Aydın, özellikle PM 10 (partikül madde) kirliliğinin belirli saatlerde sınır değerinin 5 katını aştığına dikkat çekerek bu durumun kalorifer ateşçilerinin yakma işlemini tekniğine uygun (yanlış yastıklama metodu) yapmadıklarından kaynaklandığını belirtti.

 

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Ordu’nun turizm sektöründeki tanıtımının “Oksijenin Yurdu” sloganıyla yapıldığını ve bunun da turizme önemli katkılar sağladığına dikkat çekerek, Ünye’de ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin ilçenin imajını olumsuz etkilediğini ve herkesin hava kirliliği ve çevre konularında daha duyarlı hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

 

2016 yılı içerisinde yapılacak denetimlerde yönetmelikle belirlenen standartları aşan emisyona neden olanlara, 2872 sayılı Çevre Kanunu 20. Madde kapsamında idari para cezası uygulanacak. Hava kirliliği yönünden kurulması ve işletilmesi izne tabi olmayan tesislere 12.267 TL, bu fiilin konutlarla ilgili olarak işlenmesi halinde her bağımsız bölüm içinse 607 TL tutarında idari para cezası tahakkuk edecek. Konutlarla ilgili idari para cezalarında sorumluluk toplu ısıtılan konutlarda yöneticiye, ferdi ısıtılan konutlarda ise konutu kullanana ait olacaktır.

 

KÖMÜR DOĞRU BİR ŞEKİLDE NASIL YAKILIR?

(Yastıklama Yöntemi)

 

·        Izgara, kırılmış kömür ile 15 cm kalınlıkta bir tabaka oluşturacak şekilde kaplanır.

·        Ocak ağzının yakın bölümüne odun, tahta parçası, yağlı paçavra, kâğıt vb. kolay tutuşabilecek yakacak konularak tutuşturulur.

·        Kömürler kor haline geldikten sonra arka tarafa doğru itilir ve ön tarafta sıcak yatak oluşturulur.

·        Taze kömür, sıcak yatak üstüne beslenir ve sıcak kömürün üzeri örtülmez.

·        Taze kömürden çıkan uçucu gazlar kor tarafından tutuşturulur ve yatak üstündeki ikincil hava ile karışarak yanar.

·        Kazan suyu sıcaklığı 30-35 oC’ye ulaşınca çalıştırılacak hava dolaşımı (devirdaim) pompasının giriş-çıkış vanaları açılır ve pompaya yol verilir. Bu arada diğer pompanın vanalarının ve by-pas vanasının kapalı oldukları kontrol edilir.

·        Sirkülasyon pompası çalışınca kazan suyu sıcaklığı biraz düşecektir. Dış hava sıcaklığına uygun kazan suyu elde edilinceye kadar kazanın başında kalınır.

·        Termometrede istenilen sıcaklık elde edildikten sonra, küllük hava kapağı açılır ve gerekirse baca çekişi ayarlanır. Daha sonra günlük yakışa devam edilir.

 

 

 

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde