24 Temmuz 2024

“FINDIK ÜRETİCİSİ DERİN BİR OH ÇEKECEK”

  • PDF

Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 14 liradan fındık alacağını açıklamasıyla birlikte, piyasada bir sevinç yaşadığını söyledi.

Bu alımın gerçekleşmesiyle birlikte, fındık fiyatlarının yeniden üreticinin yüzünü güldürecek seviyelere çıkacağını ifade eden Ali Feyzi, üreticinin telaşa kapılmadan beklemesini önerdi.

“Bu konuda bölge milletvekillerimize büyük sorumluluk düşüyor”

Başkan Ali Feyzi açıklamalarına şu ifadelerle devam etti: “Şu anda fındık fiyatları 14 liradan 10 lira seviyelerine kadar düşmüş durumdadır. Bu düşüş durmuş ve fiyatlar azda olsa yükselme eğilimine gitmeye başladı. Tarım Bakanımız ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın yaptıkları görüşmenin ardından, Şemsi Bayraktar’ın TMO’nun (Toprak Mahsulleri Ofisi) 14 liradan aşağı olmamak kaydıyla 50 bin ton ve üzeri fındık alımı ile fındığa müdahale edeceğini açıklaması fındık üreticisini sevindirmiştir. Bu haber tüm kamuoyunda sevinçle karşılanmıştır. Piyasa bu habere odaklanmış vaziyette bir bekleyiş içine girdi. İnşallah önümüzdeki günlerde bakanlık hazırlığını tamamlayıp bu konunun gerçekleşmesini sağlarsa fındık fiyatları tekrardan üreticiyi mutlu edecek seviyelere yükselecektir. Bizlerde bu konuda boş durmamalıyız. Bütün üreticilerimiz, bölge milletvekillerimizi ve siyasetçilerimizi bu konuda teşvik edip bir an önce TMO’nun kapılarının açtırılmasını talep etmeliyiz. Bu konuda bölge milletvekillerimize büyük sorumluluk düşüyor. Bu konuyu takip edip, gerçekleşmesi için yoğun çaba sarf edilmesi gerekiyor. Bu sayede piyasa rahatlayacak, fındık üreticisi de derin bir oh çekecektir. Önümüzdeki haftalarda bu iş netlik kazandığı zaman ekonomimize de bir canlılık gelecektir”dedi.

“Fındık ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya kalabilir”

Şu anda piyasada fındık satışları bıçak gibi kesildi diyen Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi: “Üretici mahsulünü satmıyor. Fındık kendini dinlendiren bir mahsuldür. Bu yıl fındık mahsulünde püskül az. Hava şartları ise çok dengesiz seyrediyor. Hava sıcaklığı yirmi iki dereceğe çıkmışken, ertesi gün eksi üçlere inebiliyor. Bu da fındığın Mart ve Nisan aylarında çok ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor. Olası bir don, rekolte düşüklüğünde ihtimalinde fındık fiyatlarının minimum 20 lirada durabileceğini söyleyebilirim.  Fındık şu an 10 lira ve en fazla dokuz liraya kadar düşebilir. Yani bu tabloda alt rakam dokuzken, olası bir ihtimalde yirmi liraya yükselebilir. Bu tabloda bekleyen daha fazla kazanç sağlayacaktır. Ben üreticilerin telaşa kapılmamalarını ve beklemelerini tavsiye ediyorum” dedi.

Haber: Emre ESER

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde