24 Temmuz 2024

MURAT YALÇIN: “ÜRETİCİNİN YANI SIRA FINDIK TÜCCARLARIDA ZARAR EDİYOR”

  • PDF

Fındık fiyatlarında yaşanan düşüş üreticiyi ve esnafı tedirgin etmeye devam ediyor.

On beş liraya kadar yükselen fındık fiyatlarının sekiz buçuk seviyelerine kadar düşmesinin ardından fındığını bekleten üretici kara kara düşünmeye başladı.

Hava sıcaklarının bir düşüp bir yükselmesiyle birlikte fındıkta don kaygısı da yaşayan fındık üreticisi fiyatların yeniden yükselişe geçeceği günleri iple çekiyor.

Üreticinin yanı sıra fındık tüccarları da fındığın hak ettiği değeri bir türlü bulamadığını ve her geçen gün daha da zarar ettiklerini ifade ediyorlar.

İlçemiz fındık tüccarlarından Murat Tarım Ürünleri sahibi Murat Yalçın fındığın tamamen kaderine terk edilen bir ürün olduğunu söyledi.

Fındık tüccarı Murat Yalçın, üreticiye fındığınızı satmayın çağrısında bulunan Ziraat Odalarına “Üreticinin hali şimdi ne olacak” sorusunu sordu.

“Bu fiyat fındığın gerçek değeri değildir”

Fındığa devlet desteği gerektiğini sözlerine ekleyen Yalçın açıklamalarına şu ifadelerle devam etti: “Fındık şuanda brüt dokuz lira, net sekiz lira elli kuruş üzerinden satış görüyor. Şuanda fındık fiyatlarından esnaf ve üretici memnun değil. Kilosu on dört liraya kadar yükselen fındık şuanda sekiz buçuk liraya kadar düşmüş durumdadır. Bunda herkesin zararı olduğu gibi esnaf kesiminin de zararı mevcuttur. Tabi ki bu fiyat fındığın gerçek değeri değildir” dedi.

“Fındığa devlet desteği gerekiyor”

Fındık fiyatlarındaki düşüşün arz ve talebe bağlı olduğunu söyleyen Murat Yalçın: “Geçen sene yirmi iki lirayı gören fındık, bu sene sekiz liralara kadar düşebiliyor. Bu düşüşün tek sebebi fındığın şuan ihtiyaçtan fazla olmasıdır. Fiyatları belirleyen en önemli şey arz ve talep dengesidir. Arz çok olduğunda, talep olmadığında ortaya böyle bir durum çıkabiliyor. Bence fındık ihracat malı ve döviz getirisi olan bir mal olduğu için bu duruma öncelikle devletin bir önlem alması gerekiyor.  Yani fındığa devlet desteği gerekiyor. Artık siyasetçiler çok fazla bu işlerle uğraşmıyorlar. Fındık tamamen kaderine terkedilmiş durumda. Devlet fındıkta arz ve talebi takip eden, çok olduğu zaman piyasadan fazlalığı emen ve az olduğu dönemlerde piyasaya mal süren bir denge unsuru olmalıdır. Devletin fındıkla ilgili birçok kurumu var. Bunlardan birinin müdahale etmesi gerekir. Yoksa bu manipülasyonları fındık fiyatlarında daha çok yaşayacağız” dedi.

Ziraat Odalarına soruyorum: “Üreticinin hali şimdi ne olacak?”

Fındık fiyatları yarın ne olacak şuan kimse bir şey söyleyemez diyen Yalçın, Ziraat Odalarına da çağrıda bulundu: “Önümüzdeki günlerde fındık fiyatları nasıl olur inanın bir tahmin yapamıyoruz.  Çünkü bu birçok alternatife bağlıdır. Daldaki fındığın oluşumu, döviz fiyatları ve diğerleriyle ilgilidir. Şuan fındık ile ilgili üreticiye söyleyebileceğimiz hiç bir şey yok. Üreticiye gerekli mesajları zamanında Ziraat Odaları vermişlerdi. Fındık 14 lirayken üreticiye fındığınızı satmayın, bekletin dediler. Şimdi üretici beklettikleri fındığını sekiz liradan mı satacaklar?  Ziraat Odalarına soruyorum: “Üreticinin hali şimdi ne olacak?” dedi.

 YENİ HABER

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde