24 Temmuz 2024

FINDIK FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ PAZARCI ESNAFINIDA VURDU

  • PDF

İlçemizde tezgâh açan pazarcı esnafı fındık fiyatının düşmesiyle birlikte satışlarının azaldığını belirtti. Pazar kültürünün gün geçtikçe yok olmasından da dem vuran esnaflar; fındık fiyatlarının da düşmesiyle birlikte vatandaşın alışveriş yapmaya korkar hale geldiğini dile getirdi.  

“Pazarcı esnafı kan ağlıyor”

Kumru Seyyar Pazarcılar Derneği Başkanı Ali Yurtseven: “Fatsa pazaryerinde tuhafiye satışı yapıyorum. Fındık fiyatlarında yaşanan düşüşle birlikte satışlarımızda da yüzde yetmiş oranında bir düşüş yaşandı. Şuanda pazarcı esnafı kan ağlıyor. Pazaryerinde bir kalabalık var fakat alışveriş yok. Vatandaşımız sadece gezip, bakmakla yetiniyor” dedi.

Fatsa kapalı pazaryerinin yapılmasını heyecanla beklediklerini sözlerine ekleyen Ali Yurtsever; “ Fatsa’ya kapalı pazar yeri yapılacak. Kumru’da şuan modern bir pazaryeri yapıldı. Sadece üzerinin çatısı kaplanacak. Biz pazarcı esnafları olarak Kumru’da ki bu kapalı Pazar yerinden çok memnunuz. Çamurun içine tezgah açıyorduk fakat bu sayede daha güzel, hijyenik bir yere pazar kuruyoruz. Fatsa’da da kapalı pazaryerinin bir an önce açılmasını bekliyoruz” dedi.

“En önemli etken fındık fiyatlarıdır”

Pazar tezgahında sebze ve meyve satan Kadir Karabayır da diğer esnaflar gibi satışların oldukça düşük olmasından mustarip olduğunu belirterek; “Maalesef ilçemizde modern bir pazar yerimiz yok. Pazarcılar olarak en büyük eksiğimiz şuanda modern bir pazaryerinin olamamasıdır. Zaten fındık fiyatlarının iyice düşmesinden ötürü ekonomik bir sıkıntı yaşandığı için pazaryerinde alışveriş oldukça düşük. Pazarcı esnafları bu durumdan oldukça mutsuz oluyor. İnsanların alım gücü düştü. Bunun en önemli etkeni ise fındık fiyatlarındaki düşüştür. Vatandaş ürünün kilosunu sorduğunda, pahalı gelip almadığı zaman bizler mutsuz oluyoruz. Elimizden geldiğince indirimli ve az karlı ürün satmaya çalışıyoruz. Burada araba tozunun içerisinde gıda ürünleri satıyoruz. Sebzelerimiz güneşten kuruyor. Kapalı pazaryeri bizler için çok acil bir ihtiyaç.  Hijyenik bir ortamın müjdesini bekliyoruz” dedi.

“Maliyetini dahi karşılayamıyoruz”

Pazartesi pazarında halk olarak kadınlar takılı ve köylü pazarı olarak adlandırılan bölümde köyden getirdiği organik ürünleri satışa sunan Nahide Andıç,” Ürettiğimiz ürünlerin maliyetini bile kazanamıyoruz” dedi.

Biz istiyoruz ki tüm esnafımız kazansın, herkes bol alışverişle evine dönsün diyen pazarcı esnafı Nahide Andıç: “ Köyden getirdiğim organik ve doğal ürünleri burada satıyorum. Satışlarımız o kadar durgun ki maliyetini dahi karşılayamıyoruz. Marulun bağını bir buçuktan satıyoruz ve bu bile insanlara pahalı geliyor. İşlerimiz kış aylarında daha da düştü. Sabah geliyoruz, akşama kadar pazaryerinde bekliyoruz. Akşam olunca bakıyoruz ki elle tutulur bir satış yok. Köyde hayvancılıkla uğraşıyoruz ama hayvanların yemini, samanını zor karşılıyoruz. İstiyoruz ki, herkes çalışsın, herkes kazansın ve herkes alışveriş yapsın. Her şey o kadar pahalı oldu ki, vatandaş alışveriş yaparken kara kara düşünmeye başladı. Üç kilo alırken, bir kilo almaya, iki tabak yerken bir tabak yemeye başladı. Fındık fiyatları inşallah eski seviyelerine gelir ve herkes rahat rahat alışverişinin yapabilir” dedi.

Haber: Emre ESER

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde